Kampanjintroduktion av The Queen of tobaksförebyggande arbete



Midgårdsskolans medietreor i skarpt uppdrag för Västerbottens Läns Landsting.
Så var vi igång! Ywonne Wiklund, här porträtterad i en kampanj som inte blev av, var hos oss i torsdags och presenterade uppdraget som våra medietreor ska göra. Visionen är att alla ungdomar i Västerbotten säger NEJ till tobak. Att de inte låter sig förföras av tobaksindustrins sofistikerade sätt att locka ungdomar att använda deras produkter. Ywonne redogjorde för hur problemet ser ut både på individnivå och ur ett samhällsperspektiv. De som odlar vår tobak tar ofta skada av det, särskilt de barn som ofta arbetar på gräsrotsnivå i tobaksindustrin, de missar också ofta sin skolgång. Grupperna har satt igång och spånat idéer med varierande resultat. En del tycker att det är ett tråkigt och svårt ämne. Desto större utmaning att göra det spännande och angeläget, säger de hemska lärarna. 
Lite skrämmande statistik fick vi ta del av, bland annat:

Det är vanligare bland tobaksbrukande ungdomar att; familjen har dålig ekonomi, de har inte varit på semester senaste året, de spenderar mer pengar per vecka, de tror inte att de kommer att ha jobb som kräver längre utbildning och de tror sig komma att ha lägre lön och oftare vara arbetslösa.

Är tobaksbruk ett socialt stigma? Använder man tobak för att indirekt solidarisera sig med de sämst ställda i världen? Eller är det helt enkelt så att det är ett av de mest beroendeframkallande ämnena?
Nikotin ligger på tredje topplacering vad gäller beroendets styrka. Heroin ligger i topp, LSD på andra plats, på fjärde plats ligger amfetamin.

Det är vanligare att unga använder tobak om föräldrarna gör det. Det är fler tobaksbrukare som har ensamstående föräldrar. De flesta ungdomar vill att föräldrar ska agera och engagera sig emot att de använder tobak. Detta oavsett om föräldrarna själva röker eller snusar. Att inte bry sig är ett svek.


Ensamma mamman av Cecilia Torudd.

Så här såg delar av den vinnande kampanjen ut 2009. Hur ska det bli i år?





Två affischer, och här nedan ett kort för anmälan till tävlingen som man kan delta i.




Jag har skrivit om detta ämne i ett par tidigare inlägg också. Här och litegrann här.

#1 - linnéa hurtig

sjutk snyggt de längst ner /en som var med och gjorde

#2 - MammaMedia

Tack Linnea, bloggarkollega! Det var ju bra jobbat, blir kanske svårt att toppa...Men vi är förväntansfulla.