Spotify Permium

Eva, Maria och Marianne fångade med pennan  på musik och klädbytarkväll hos Eva
 
Spotify startades 2006 av Daniel Ek och Martin Lorentzon i samarbete med en rad av världens största skivbolag, Det gäller att hänga på när utbuden byter arenor. Själv har jag levt ett mycket musikfattigt liv sedan skivspelaren flyttades ner i källaren, den kombinerade VHS/DVD/CD spelaren gick ur tiden och vardagsrumsbänken har gapat tom i ett par år medan en halv vägg med CD-skivor blängt anklagande på oss.
 
Under tiden har jag fascinerat följt ungdomars och vänners musikvanor via allehanda tekniska nymodigheter. Jag har försökt ta del, halvhjärtade försök som alltid har slutat med att jag trasslat in mig i sladdar och olika rundgångar med borttappade lösenord, ouppdaterade abbonemang och vilsefärder i cyberrymden. Men musiken har fattats mig, sångerna, texterna, rösterna, känslan av att vara uppdaterad. Skam den som ger sig!
 
Så, positivt peppad av en inbjudan till vännen Eva på Ön.Kombinerad klädbytarkväll och musikfest. Musikfesten skulle innebära att vi skulle spela upp ny musik för varandra, för att inspirera varandra att hitta, precis, -ny musik. Herregud, hur skulle jag kunna spela ny musik? Dags att ta tjuren vid hornen, fixa Spotify Premium och BETALA för musiken. Jag försökte logga in, uppdatera kontot, nytt lösenord, fel lösenord åså samma jäkla rundgång igen, nånstans mitt i tryckandet, svipandet och okejandet så funkade det, vet bara inte vilken grej som gjorde det. Detta gjordes på jobbdatorn. Väl hemma skulle det fixas på hemmadatorn också och därefter på MOBILEN. På nåt konstigt sätt fixade jag det så att jag till och med kunde lyssna på Dolce i hörlurar (utan att trassla in mig) hela vägen på min cykeltur till Teg, vete fan hur det gick till, för då var jag ju inte uppkopplad på nätet och jag har ingen aning om hur man laddar ner! Ända fram tills jag svängde in på Hakegränd på Ön så hade jag Dolce i lurarna, fast på nåt konstigt sätt återkom vissa av låtarna flera gånger samtidigt som jag väntade på en speciell som aldrig kom! Är det det som är "SHUFFLE"? Och hade jag verkligen tryckt på shuffle?
 
Väl på plats hade jag verkligen ny musik att spela upp, det blev Dolce, Amason och soloalbumet Docks från Amasons sångerska Amanda Bergman och så Seynabo Seys Words från skivan Pretend.
 
Dagen därpå skröt jag för yngsta dottern att jag lix lyckats med Spotify, hon gratulerade kanske men skrattade också eftersom hon förstått att det var pappa Pers konto jag varit inne på hela tiden, det som hon brukar tjuvkoppla upp sig på, men där jag nu trängt ut henne...vete fan hurd et går till!
 
I morse när jag cyklade till skolan hade jag i alla fall  mitt eget konto, Amanda Bergman i lurarna och anlände till cykelstället på skolan litegrann som en annan person, lite coolare, lite mer uppdaterad, lite mer som Hallå, se mig här! Jag lyssna på spotify, i hörlurar med lite platta sladdar så att de inte ska trassla in sig så... Va? Var det nån som sa nåt? Äsch, måste ta ut lurarna, Jaha, ja visst, Hej!
 
 

Vardagslyx

Ovanligt trevlig lunch på jobbet
 
Det är lätt att man blir kvar inomhus hela långa dagen på jobbet och antingen äter sin duktigt medhavda matlåda eller köper en paj från kafeterian. Men i onsdags då solen strålade mot den kritvita snön utanför fönstret så fick jag ett ryck. Jag sms:ade kollegan på bild och frågade om hon ville käka sushi, det ville hon. Så jag tog cykeln, först till stadens boklådor för att kolla in reautbudet, lukta och känna och köpa tre böcker. Sedan beställa smarrig sushi på Sushi Bar och snabbt som en iller cykla tillbaka med ansiktet i solen. In till personalrummet till en vardagslyxig lunch. Mmmmmmm.
 
Det känns viktigt att bryta vanorna ibland.

Bokcirkel

Maria R och Christin i Maria Westerlunds soffa
 
 
Alltså, jag sitter och försöker teckna mina bokcirkelkompisar från minnet kombinerat med bilder jag hittar på nätet och det blir bara fult och fel!!! Så nu tar jag gamla bilder från mitt bildarkiv som illustration.
 
Maria W och Lena hos Christin
 
Det är mycket böcker nu; bokcirkel, bokrea och snart Littfest. Igår hade vi träff med bokcirkeln hos Maria W på Carlshem. Några av oss hade läst Svetlana Alexijevitjs kriget har inget kvinnligt ansikte. Andra hade fokuserat på annat. Jag hade läst den och ja, den var rätt tung ämnesmässigt, men otroligt lättläst och välskriven. Nära, detaljrik, känslomässig och naturligtvis under allt detta ett starkt antikrigsdokument. Unga flickor, extremt påverkade av krigspropagandan och nationalismen, som inget hellre ville än till fronten. Där möttes de av allvaret, chocken och döden. En kvinna berättar att hon som ung, kanske 16-åring hamnade vid fronten, när hon kom hem fyra år senare hade håret blivit helt grått. Kvinnornas berättelser om kriget fick inte höras någonstans, inte heller de unga männen som dog meningslösa dödar kanske. Utan kriget har beskrivits som det stora kriget, det segerrika, hjältemodiga. När Svetlana har kommit till kvinnorna och lyssnat har de riktiga berättelserna kommit fram. Det är starkt och det värsta är att det pågår idag, runt om i världen, det fasansfulla lemlästande kriget som dödar urskiljningslöst och som gör folk till mördare.
 
Jag har idag köpt Tiden second hand- slutet för den röda människan, också av Nobelpristagaren Alexijevitj. Med i bokreapåsen kom också Ann Heberleins Etik och  Tommy Myllimäkis grönsaker, tillbehör och garnityr.
 
Denna bok lånad på mitt bästa bibliotek på Midgårdsskolan 
 
Två andra realtivt nyinköpta böcker; Soljas på hennes släppfest på Pilgatan för ett par veckor sedan och Lars Lerins underbara Naturlära som jag köpte på Din bok, som tyvärr ska stänga.

Glädjande är att den fysiska bokhandeln har sålt fler böcker än tidigare i år och att bokförsäljningen av barn- och ungdomsböcker har ökat. man söker väl en motvikt till allt det digitala. Ska man köpa böcker IRL över disk i Umeå idag så måste man för det mesta ner i ett källarplan.Jag har sett det som ett lite skamligt undanskuffande men man kanske ska fösöka se det som att böckerna är själva fundamentet för vår kultur, det allt annat vilar på.
 
Till nästa bokcirkelträff ska vi läsa en liten men tung klassiker, Joseph Conrads Mörkrets hjärta, och jag tackar bokcirkeln för att den får mig att ta mig an sådant jag annars inte skulle läsa. Det blir en utmaning att ta sig över bekvämlighetsläsningen och det kan vara mycket givande.
 
Alltså, Maria Rönnlund har jag försökt teckna av massor av gånger men hon är typ omöjlig och de andra sköna kvinnorna har jag nog lyckats med någon gång tidigare men HJÄLP, jag har tappat bort handlaget. Men här är i allafall en sinnebild av mina bokcirkelvänner...lite söta ser dom trots allt ut!
 

Man lär så länge man har elever

Lydia, Sandra och Kajsa från EM3 tar del av utställningen KännbartVästerbottens museum
 
Vecka sju, många i Sverige har sportov nu, men här i norr är vi mitt i grottekvarnen, snurrandes i ekorrhjulet och förlorade i alla högar. Lika mycket som ska planeras, som ska följas upp, bedömas och dokumenteras. Man stirrar på dataskärmen tills ögonen blöder, ryggen kroknar och axlarna stelnar. Tio dagar innan lön och den kommer dessutom att vara reducerad på grund av min megaförkylning. Inte hinner jag ut och åka skidor heller....eller hinner..orkar inte, förmår inte, latmasken angriper och semmelsuget övertar. Ja, en semla, vilken bra idé!
 
MEN jag måste bara skriva hur häftigt det är att jobba med mina gymnasieelever; vilken förmån det är att få inblick i deras liv och tankar. Nu i vår är jag handledare och ansvarig för treornas gymnasiearbete. Det är en viktig uppgift, för eleverna måste få ett godkänt sådant för att få ut sin gymnasieexamen. Man kan bara sätta E som betyg vilket är godkänt, men för att uppnå det måste eleverna uppfylla vissa krav, och på Estetik och media innebär det bland annat att de ska vara med i slututställningen med sina arbeten. Nästa vecka ska de ha 30% seminarie, det innebär att de i mindre grupper ska presentera hur långt de har kommit nu, engagera sig i varandras arbeten och hjälpa till att ge idéer och ge nya perspektiv eller bara respons.
 
Jag tycker att det är sjukt spännande att handleda gymansiearbetet, en del elever är så självgående så de märker kanske inte ens av att jag handleder, men jag gillar diskussionerna, hur deras intresse kan bli ett konkret arbete och hur vi kan få det att passa in i programmål och en utställning. Eleverna väljer ganska ofta att fördjupa sig i något som är viktigt för dem, något som behöver komma ut, något som andra kan må bra av att veta. Och så himla mycket spännande JAG får lära mig på vägen.
 
I år ska det göras en tidning om intraversion, alltså att man är tillbakadragen - ett karaktärsdrag, det blir en pod om alopesi, en sjukdom som gör att man tappar lite eller allt hår, det blir en bok om hur det är att vara adopterad, fotoprojekt om genus, ett konstfotoprojekt stadsbyggnad och makt, en utställning om representation med bara rasifierade personer. Det är faktiskt fantastiskt ibland att vara lärare.
 
 
Så här ser instruktionen ut för seminariet:

 

 

steg 1

Var och en gör en kortfattad, 7-10 minuter, men förberedd beskrivning av arbetet utifrån projektplanens punkter; förstudie, avgränsning och metod, se nedan. Redovisa resultat så långt du har kommit. Här ska du försöka att vara färdig till 30%. Visa till exempel inspirationsmaterial, utgångsmaterial, klipp från filmer, skisser eller resultat från någon undersökning.

Vad behöver du för att komma vidare? Har du koll på tidsplanen? Ställ frågor till gruppen.

Förstudie

Gör en litteraturöversikt, sökning på Internet, kolla att intervjupersoner kan ställa upp, att material finns, att det tekniska fungerar mm.  Förstudien ska visa att projektarbetet går att genomföra.

Avgränsning

Beskriv vad ni tar med och vad ni utesluter, för att hinna på 100 timmar.

Metod

Beskriv hur ni ska lägga upp arbetet för att klara att lösa problemet.
Motivera ert val av arbetsmetoder och material. Beskriv arbetsfördelningen i gruppen - vem som gör vad.

 

steg 2

Var och en skriver ner frågor och tips till alla i gruppen. Skriv ner styrkor och vad ni tycker är bra och intressant men också risker, samt förslag på hur de kan minimeras. Beskriv vad du uppfattar som projektets USP (Unique Selling Points).

 

Var och en reflekterar över seminariet i loggen. Sammanfatta den respons ni fått och hur ni tänker tillvarata den. Lägg in skisser och källor i loggen också. Klart torsdag 25/2

 


Ingela Wall museipedagog berättar om utställningen för EM3
 
 
Avslutar med favoritmotiv

Det är mörkt ute. Jag har stannat kvar för länge på jobbet igen, för att jag ska hinna träna...eller kanske ska jag åka elljusspåret på Gammlia...eller tänk om Per har köpt semlor....

Fredag i februari med framförhållning

 
Klipp från VK Affärsliv på nätet
 
Det är busväder, som tur är håller sig temperaturen såpass att nederbörnde är något sånär frusen, vilket ger hopp om skidåkning i helgen. Jag sitter vid mitt skrivbord på jobbet och ska sluta och sluta och sluta. Ska bara och bara och bara. Nu får det va NOG!
 
Lite framåtrörelse bara innan jag åker hem. Jag har precis anmält mig till att lyssna på Maja Sjösten i samband med arrangemanget Nalta kreativ, se nedan klipp från hemsidan naltakreativ.se
 

"Nalta Kreativ arrangeras av Jo Kommunikation i samarbete med Umeå kommun, Umeå universitet, Institutionerna för Informatik, Medie- och kommunikationsvetenskap, Tillämpad fysik och elektronik och Komet Kommunikation.

Sponsorer är VK Media, Arkitektkopia, Z-profil, FlyPro och Handelshögskolan i Umeå.

Projektet har inget vinstsyfte utan bygger helt på samarbetspartners som tillsammans brinner för norra Sverige, som älskar kreativa och inspirerande möjligheter och som ser värdet i att investera i framtidens talanger."

 

Så himla kul och spännande! Under de år jag arbetat med mediekommunikation och reklam i skolan har jag ofta hänvisat till 48 timmars, en reklamtävling som genomförts varje år på reklamutbildnigarna i Stockholm, där en brief presenteras och så får olika lag 48 timmar på sig för att ta fram en kampanj för till exempel att man ska söka jobb som parkeringsvakt, att man ska se fotboll live, köpa böcker eller spola kröken. Resultaten brukar presenteras i branschtidningen Resumé.

Nu får Umeå en egen sådan tävling och eleverna på Umeå Universitet för möjlighet att jobba lreativt och möta andra kreatörer. Jag ser fram emot detta som går av stapeln när februari är avklarat, den 2-4 mars.