Grytsbergs säteri

Här är Pia och Fredrik som sköter om ruljansen på stället
 
Vår mamma Elsa-Maria, har bjudit med oss barn, Pär-Åke, Niklas och mig, på en resa till Sörmland i våra förfäders spår. Jag ska skriva mer om hela resan senare. Men först ska jag skriva om det fantastiska ställe vi kom att bo på. Jag tog på mig att leta boende och började leta i Mariefred och Strängnäs men tyckte inte jag hitta något lockande och om jag gjorde det så var det antingen på tok för dyrt eller redan bokat. Av någon lycklig slump halkade jag in på ett erbjudande från Grytsbergs säteri. Det såg galet lockande ut, särskilt för en badglad typ som mig, och inte alltför långt från Mariefred dit vi skulle anlända med ångbåt. Eftersom det var försäsong fick vi hyra en stuga för fyra personer inklusive frukost för endast 900 kronor natten. Vi fick ett fantastiskt mottagande av Pia och Fredrik som är de som tar emot och servar. Ägaren är Lars von Stockenström, Fredriks pappa. Gården har anor från 1400-talet och hörde då till Vadstena kloster.
Vi frågade vilken av stugorna vi skulle bo i och fick till svar att vi kunde bo i båda två.
 
Huset närmast är uthyrningsdel, bakom det ligger huvudbyggnaden där Pia och Fredrik bor med sina två barn Laura och Otto.
 
Här står Pär-Åke och Niklas framför vår "lilla" stuga. Vi nöjde oss med att bo i en. Den nedre var oerhört fin med veranda ut mot sjön, men vi fick bättre sängplatser i den större. Det har varit ett oxhus tror vi.
 
När vi kommit i ordning i stugan så kom Pia med frukost helt i klass med syskonens smak, mycket och gott, ägg, skinka tre olika sorters bröd, ost så att det räckte till vinet på kvällen, youghurt, müsli, flingor, juice, kaffe och thé.
 
Här ett orangeri med grillplatser och en pool, allt öppet och tillgängligtTokigt nog så blev det inget bad i poolen, det får bli nästa gång...
 
Inget orangeri utan apelsinträd
 
Däremot blev det bad från bryggan redan första kvällen före middagen och andra kvällen eldade vi i bastun och badade i Kyrksjön igen
 
Underbar utsikt från den fina bastun
 
Brödrabad, lillebror visar vägen, storebrors ben strejkade först och vägrade hoppet, men i kom han till slut. Jag var i först faktiskt!
 
Stället sett nerifrån
 
Efter badet ska vi äta middag som vi dukat fram men vi får vänta på mamma som pratar med sin fästman, vi får ropa och ropa, -Kom nu innan maten kallnar!
 
Samtidigt som vi var där så hade Järna Lantmäteri någon form av personalträff och de åt både middag och frukost i orangeriet
 
Mamma verkar nöjd och hennes barn var nöjda
 
På Grytsbergs säteri har de helhetspaket för bröllop och andra festligheter och möjligheter för hela kalaset att övernatta. Vi såg fullt med bilder och reportage från tidningar uppsatta i den stora gamla ladugården som nu inrymmer festsal, bar och till och med ett rum där man kan vigas där en stor maffig flygel står. Det var en suverän stämning på stället alla dörrar öppna och allt tillgängligt och syskonen Norin är nyfikna av sig så vi gick allt på upptäcktsfärd.
 
Här är Pia med dottern Laura framför festlokalen och broder Niklas med sin nyinköpta hood från Intersport i Gnesta
 
Godsägaren Lars von Stockenfeldt samlade på coola bilar han hade haft ett tiotal, nu var där bara tre på plats, de var också öppna så vi tog oss en tur med Ferrarin....NEJ, NEJ NEJ, jag bara skojar. Det gjorde vi inte. Vi hade nog med att manövrera vår Renault Megane på de kurviga sörmlandsvägarna.
 
Tack Pia och Fredrik för er gästfrihet, vi kommer att rekommendera detta ställe till alla vi möter. Och kära bloggläsare, har ni vägarna förbi så ta kontakt med detta ställe, trots att vi hade lite halvdant väder så var boendet på Grytsbergs en mycket stor del av vår lyckade resa.
 
 
 

Anja Pärson, RESPEKT!

 
Midsommardag, sol på verandan och låååång, lång frukost. Vi ska lyssna på årets första sommarprogram och det är spännande. Ska hon berätta? Några av oss som bor i Umeå och som är och handlar på Kii ibland vet redan att hon och Filippa är ett par.
Vi tuggar tyst, vi flyttar solstolarna tyst, vi höjer radion och lägger ner våra tidningar och bara lyssnar. Ibland utbrister vi, Fy fan va bra! Eller,  Så starkt eller klokt! Rätt vad det är gråter vi lite och så gråter vi lite till. Och så ropar jag, Lycka till!
 
Att vara homosexuell eller bisexuell är lika normalt som att vara hetero, men det är inte lika vanligt eller normalt om man tänker normalt så som att det är den rådande normen. Vi lever i ett land som är ovanligt tolerant och accepterande, i en del länder kan man få dödstraff om man är tilsammans med någon av samma kön och ofta är det utifrån religiösa föreställningar. Om jag tror på en Gud, vilket jag verkar göra, för jag har sådan respekt att jag alltid skriver Gud med stor bokstav, då tror jag på en Gud som är god och som vill kärlek. Att fördöma kärlek mellan två som älskar varandra, det godaste som kan hända i livet, är inte Guds vilja. De som kallar sig religiösa och vill förbjuda kärlek och äktenskap mellan samma kön ska nog ta och skärskåda sin Gud, jag tror nämligen att de ska upptäcka horn och svans om de tittar lite mer noggrannt.
 Men även om det då är förhållandevis okej att va gay i Sverige ( var tvungen att rimma) så kan det vara oerhört tufft att inse själv och acceptera och att sedan få alla släktingar och vänner att göra samma sak. Jag har två gamla elever som är ihop och har varit det i tre år tror jag, men den ene vågar inte berätta för sin närmaste familj och deras församlingsmedlemmar. religionen tvingar sonen att leva i en lögn och får inte vara den han är med sina närmaste. Jag tror att Gud behöver en riktigt bra kommunikationskonsult så att kärlekens toleranta budskap når människorna på jorden oavssett de tillber Allah, Gud eller någon annan.
 
Anja ber nu ödmjukt men bestämt att medierna ska lämna dem ifred. Jag hoppas att hennes vädjan respekteras.
Glad midsommar Anja och Filippa och allt gott och respekt! Och lycka till med babyn!
Här får ni en alldeles egen midsommarbukett från mig.
 

Glad midsommar

 
Midsommarafton firar vi hos Eva och Kurt på ön Ön. Jag hoppas på båttur med Åsa och Ulf och bad i älven. God mat, sill, silltårta, grillat, kall öl, gott rosévin och jordgubbar.