Bäst 2014, Mamma Medias lista

Det allra bästa med året 2014 måste vara SOMMAREN, så varm, lång och badvänlig, pojken här njuter av Mårdeseleforsen
 

Det är årets näst sista dag och jag har åkt över hela stan för att få tag på pilgrimsmusslor som jag ska ha till förrätten som familjen Holm ( Cecilia) ska fixa. Det ska bli en räksoppa med parmesankex och ceviche på räkor och ovan nämnda musslor i ett litet salladsblad intill. Ikväll ska jag skala räkor och koka fond. Som vanligt är vi med goda vänner och hjälps åt med rätter, drycker, lekar och fyrverkerier. Jag har paxat att göra förrätt, som vanligt.
 
Men lite av en tradition har det också blivit att jag ska lista årets höjdpunkter vad det gäller film, kultur och böcker. En kategori som borde varit självklar i min lista är ju att klassa årets bästa bad men den har inte kommit med förrän nu. Fjolårets lista finns här: Året som gått 2013.
 
Bästa filmer och tv 2014: Göteborg filmfestival gick ganska obemärkt förbi, var kanske mest intresserad av att umgås med släkt och vänner. The Grand Budapest Hotel, av Wes Andersen, här hemma på Filmstaden var en höjdare, kreativ, vacker och galen. Vi var också och såg den mycket omdebatterade Nymphomaniac av Lars von Trier, det var sista gången vi såg film på Folkets bio på Gärdesvägen, den bloggade jag om under rubriken Nymphomaniac en feministisk maratonupplevelse. Det var helt klart en sevärd film och värt att ha sett den själv för att kunna ta del av debatten, en del debatterade utan att ha sett den, som vanligt. Ruben Östlunds Turist tillhör en av årets favoriter och äntligen, äntligen har jag sett Frank Capras, Livet är underbart från 1946 med James Stewart i huvudrollen, den är klassad som en av de bästa julfilmerna och jag har haft den på min "MÅSTE SE-LISTA" länge, juldagen blev min räddning, en eftermiddagsvisning i SVT och ett par askar Alladin. Den var mycket, mycket sevärd. Mycket intressant också ur perspektivet att över 95 % av dem som överlever ett självmordsförsök är glada för att de lever. I filmen så stirrar sig huvudkaraktären sig blind på att han inte har någon utväg, han är mera värd som död än levande för sin familj, då de kan få ta del av hans livförsäkring, men en ängel visar på vilken betydelse just hans liv har.
 
I och med att Väven invigdes fick också Folkets Bio sina nya lokaler, filmfestivalen MOVE blev UEFF, Umeå Europeiska Filmfestival. Jag hann inte med så mycket som jag tänkt men fick med mig elevgrupper på både Anna Odells Återträffen och Ester Martin Bergsmarks Nånting måste gå sönder, som var otroligt fin och viktig.
 
En megahöjdare i det dystopiska decemberregnet var Singalongvisningen av Mamma Mia, som jag och delar av det gamla tjejgänget var och såg och sjöng med i. Vi grät och skrattade och blev sugna på bad i Grekland. För övrigt har vi fortsatt med Netflix här hemma och långt senare än många andra har vi sett Homeland från början till slut...eller visst kommer det mer...? Ibland ett, oftast två och ibland tre avsnitt, det har varit härligt i höstrusket att trycka i soffan med Carrie och company.
 
Annars är det Kulturnyheterna, Kobra, Babel och K-Special som gäller.
 
Bästa böcker 2014: Ja, ingen Knausgårdliknande upplevelse men nu såhär i slutet av året har jag börjat läsa Kristina Sandbergs trilogi om Maj; Att föda ett barn, och är nu inne i del, två Sörja för de sina. Det var tredje delen Liv till varje pris som hon fick årets Augustpris för. Det är väldigt fascinerande läsning och precis som med Knausgårds Min kampserie så är vardagen och känslor av misslyckande och att inte räcka till väldigt centralt men det är ändå helt annorlunda, sandbkakor som blir för torra, småtvätten som ska fixas, vikten av att blanka diskbänken. Torgny Lindgrens Klingsor passade mig perfekt i somras då jag höll på med att teckna en teckning om dagen, eftersom han skriver mycket om teckning och målning. Thomas Manns Buddenbrucks var en såndär BORDE-HA-LÄST-BOK som blev avklarad och det var faktiskt värt mödan för det är så ofta hänvisningar till den i litteratur, konst och kulturdebatt.
 
Bästa konst och kulturupplevelse 2014: Invigningen av Umeå Kulturhuvudstad första februari då hela stan kokade av folk, ja, jag såg inte heller så mycket av det som hände på isen, men jag tycket att det var mäkigt och förväntansfullt. Littfesten med Torgny Lindgren som fyllde Idun som värsta rockstjärnan var toppen, där lyssande jag också på Nawal El Saadawi, en av arabvärldens mest stridbara feminister och som över 80 åring var hon aktivist på Tahrirtorget i Kairo 2011. Den stora Ai Weiweiutställningen på Walter Gropius Bau i Berlin tog mig med storm, ett så fantasktist konstnärsskap fångat i den hittills största utställningen. Att få återse Peggy Guggenheim Collection i Venedig var också en av höjdpunkterna i år.
 
Den lilla fina innergården
 
Picasso och Calder möter ständigt nya betraktare
 
Även invigningen av Väven får klassas som en av årets kulturella höjdpunkter, äntligen fylldes detta omdebatterade hus av folket som strömmade in från alla husets ingångar och snurrade runt i biblioteket som är stadens själva kulturnav. 
 
På det personligt kreativa kulturella planet var Nordic Water Colorfestival med Lars A Persson superspännande och befriande läs mer om det här: 
 
Bästa baden så, 2014: Alla bad med barnen i stugan i Bettnässand såklart men några andra sticker också ut. När kompisen Calle från Göteborg var här åkte vi till Mårdeseleforsarna och hade picknick efter ett sagolikt vacker bad.
 
Ljuvligt bad i en lagun vid Mårdseleforsarna, man måste i igen och igen
 

Då vi var i Berlin i våras var Per och jag på ett ställe som hette Thermenbad som låg högst upp i i ett höghus mitt i centrala Berlin, det har jag skrivit om här: Det var väldigt speciellt och jag har märkt att de som skriver turistguider inte verkar vara nåt intresserade av bad för det är oftast skitsvårt att hitta.
 
Magiskt att bada mitt i Berlins centrum och alla nakna, förutom denna kvinna som skyler sig på väg till och från baren
 
 
 
Här bad med Sanna och Aron vid Lillskaten som ligger mellan Skaten och Norrmjöle havsbad
 
Bägge systrarna samtidigt i stugan
 
...och brorsonen Adam och mamma i stugan 
 
 
 
I november firade Per och jag 30 årsjubileum, det är också en höjdare, utanför kategorierna 
 
Nu har jag kokat räksoppan. Årets näst sista dag är snart slut. En stilla bön för barnen som alla är ute på vift nu, måtte ni få leva, måtte ni få ha det bra. Gott slut och Gott Nytt År snart!
 
 
 
 

What would Jesus do?

 
Julafton närmar sig, den dagen då Jesus sägs ha fötts i stallet, för att ingen annan plats fanns att tillgå, dörrarna hölls stängda, man var inte välkommen. Berätttelserna om Jesus, förmedlade av min konfirmationspräst Staffan Wallmark, fascinerade mig som ung tonåring och kanske ännu mer som lågstadieunge som fick ta del av berättelserna ur bibeln av min gamla lågstadiefröken i slutet på 60-talet. Jesus var god, ödmjuk, vände andra kinden till och ansåg att alla hade samma värde.
 
Nu har till och med Kristdemokraterna gått Sverigedemomkraterna till mötes och vill ha en hårdare immigrationspolitik, man sprider myten om "massinvandring" som om det vore en sanning, något som väller in över landets gränser. Parallellen till Hitlers och Goebbels viddriga propagandafilmer som jämför judarna med kryllande råttor som sprider smitta och förstör matvaror och hotar den ariska rasen, är slående när man använder ett sådant starkt ord som massinvandring. I Libanon finns drygt 4 miljoner invånare tror jag, där finns över 1,5 miljoner syriska flyktingar. Turkiet har tagit emot ungefär lika många.  I Sverige kan det handla om
95 000 syriska flyktingar som väntas söka asyl under 2015. Det är människor som flyr för livet. Människor som vill arbeta och se till att barnen får gå i skolan och ha ett liv i säkerhet. Vad skulle Jesus ha sagt? Visst kan och bör man se till att det finns ekonomiskt smarta lösningar för hur man ska ta emot och få igång dessa människor så att de snabbare kan bli en del av landet, betala skatt och tillföra sina kompentenser och sin kultur. MEN vi måste väl i första hand se till att vara mänskliga, medmänskliga, att behandla vår nästa så som vi själva vill bli behandlade i en liknande situation.
 
Ingen av oss förtjänar att födas där den föds. Ingen av oss kan säga att vi har mer rätt till ett land.
Öppna era hjärtan och föralldel plånböcker för dem som har det svårt, det finns inget annat.

Tora Sparkles testar Estetik och media

 
 
Ron från Lycksele hjälper Tora Sparkles att göra en stop motion
 

Nu har vi firat julavslutning i Valhalla, Midgårdsskolans aula, vi har tackat av en älskad kollega och ätit oss proppmätta på Rex julbord som serverades i Officersmässen här på området. Jag är tillbaka vid mitt skrivbord och brottas med mig själv om vad som ska göras nu, eller innan jul och vad som ska ligga till sig och kanske skapa svåra ångestattacker under de mellandagar som bara borde fyllas med skidåkning, nötknäckning, rester, spelkvällar och halva reapriset.
 
Jag kan hinna med att lyfta lusten och glädjen med att gå ett estetiskt program. Jag tänker att det är stärkande att testa och bli bra på något estetiskt uttryck under sina sista tonår. Att våga pröva, misslyckas och lyckas med konst och skapande är viktigt för att komma på nya tankar och idéer, att våga och kunna hamna utanför den så kallade "boxen". I de  estetiska programmen får man också lära sig att arbeta med projekt i grupper och pröva och ompröva sina idéer så att det stämmer överens med gruppens.
 
Det är märkligt med samhällets syn på estetiska ämnen i skolan, det minskas och minskas och få vågar söka estetiska gymnasieutbildningar, samtidigt som design, musik, konst, teater, spel, film och dans är något man i landet Sverige är stolta över och som är viktigt både för den nationella identiteten och också en lönsam export. Man talar om kulturdriven tillväxt och om kulturens rent biologiska nytta men man får inte glömma konstens och kulturens egna värde i sig för människorna. Det som gör livet värt att leva, som gör att vi glömmer bort tiden och kommersen för en stund då man kan leva här och nu.
 
Nu öppnar vi på Midgårdsskolan de estetiska programmen ännu mer även för dem som vill kunna maximera sin högskoleförberedelse. Man kan maxa sin utbildning så att man kan få flesta möjlig meritpoäng eller om man vill läsa mer utav de estetiska kurserna.
 
Att bli kunnig inom media, bli en duktig fotograf eller grafisk formgivare är något man har nytta av för att det är roligt men också kunskaper som behövs i många yrken. Att lära sig hur media påverkar och hur man skapar opinion och tolkar nyheter, är dessutom superviktigt i dagens förändrade medievärld.
 
Gå in på Midgårdsskolans hemsida och se filmerna för de andra estetiska programmen. God jul och gott nytt år!

Julkorten är klara

Variant 1
 
Så snodde jag åt mig lite extra tid, lite plats vid köksbordet åså fram med block, penslar, vatten och färger. Jag ställde en amaryllis och en hyacint framför mig men nobbade den ljuvligt doftande rosa hyacinten på grund av svår färg att få till åså är det ju en förfärlig massa små blomdelar att försöka fa fason på. Jag ska kanske pröva ändå, när årets julkort är postade. För det fick helt enkelt bli ett enda motiv i tre olika, väldigt lika, varianter.
 
Variant 2
 
 
 Variant 3 nästan identisk med den första
 
 Motivet känns igen från detta från ett tidigare år

Glädje och putsad yta i december

Tecknat med blyerts först, sedan ifyllt med tuschpenna och mjuk akvarellpenna
Och frisyren är fixad av Ingela på Hårizont
 
Jag har egentligen huvudet fullt av MYCKET VIKTIGA, KLOKA OCH INTELLIGENTA inlägg, men jag hinner inte, orkar inte, ids inte, för decembermörkret stjäl kraften och formuleringsförmågan. Soffan lockar och drar med en magnetisk kraft på kvällarna. Först kulturnyheterna och hela nyhetsblocket, sedan ett eller två avsnitt av Homeland, sedan vill jag ägna den sista vakna halvtimman till läsning, jag håller nu på med Kristina Sandbergs Att föda ett barn.
 
Så istället för att själv formulera mig över angelägna ämnen så lever jag i ett passivt nyhetsknarkande och sedan ännu mer av fiction. Pepparkaksburken blir lättare och lättare för varje dag trots att kalasen inte har börjat än.
 
Jag har i alla fall varit och klippt mig, putsat min egen yta och tagit ett djupt tag i plånboken och som levande i denna selfiekultur så använder jag mig själv som utgångspunkt för mitt skapande, ännu ett självporträtt, denna gång efter frisörbesöket, nedanför är före. men som med foton styr man ju såklart själv hur intrycket förändras, genom val av vinkel, penna och komposition. Hur ego och ytligt det än kan tyckas vara så fyller själva tecknandet ett behov, jag blir nöjd av att göra en bild, ett par streck, någon sorts anteckning över livet i december 2014. Det är en sorts skapande glädje även om det inte blir så storstilat som man tänkt sig. Nu är det bara en vecka kvar till jullov, så med en något putsad yta ska jag kanske kunna hålla ihop även ett utmattat inre.
 
Tecknat med hård tuschstiftpenna med svart bläck som går att lavera med pensel och vatten, i brist därpå spott, eller te eller saft, haha, tycker ni att jag är äcklig? Det är okej, jag är ganska äcklig