Fruktansvärt i maj

Läskande fruktdrycker utställda på Midgårdsskolan
 
 
Maj, ljuva maj, med hägg och grönskande träd. Sommarkläder som plockas fram för tidigt ur garderoberna, med drömmar om sol, sand, värme, ledighet och kanske lite äventyr. Mors dag, min födelsedag och massor av aktiviteter, slutredovisningar, utställningar och konserter. Betygsstressen är betungande särskilt med alla dem som inte lämnar in det de ska i tid, och på rätt ställe och med namn och kanske med rätt innehåll.
 
Nåväl, i måndags redovisade våra ettor på Estetik och media sina reklamkampanjer i kursen Medieproduktion 2 och det var ett riktigt lyckotillfälle. De har gjort så fina arbeten och de redovisade så bra. Alla fick vara stolta över ett snyggt genomfört projekt. De hade fått i uppgift att ta fram en helt ny fruktdryck under det Umeåbaserade företaget U&me:s varumärke. Idé, namn, logotyp, annons och en reklamfilm fick de redovisa. Sedan har de fått montera sitt kampanjmaterial på kartonger som Anita och jag har ställt ut vid skolans entré.
 
Göran Westberg som är delägare i företaget U&me gillade Spov bäst, som en av grupperna hade tagit fram. Jag tror att han blev sugen på ett nytt segment för företaget, som hittills fokuserat på öl. Fruktdrycken Spov, ett alternativ till alkohol.
 
Rätt, rakt och rent och supersmart att knyta an till Storspoven i varumärket U&me:s logotyp 
 
Grymt snygg annons för Mindtwister
 
 
 Mmmmmm melon på flaska i Melonad
 
 
 Superkul och cool idé om dryck som blir glass som blir slusch...om man vill
 
 
Fest utan alkohol blir fest utan bakfylla WNU  we & you eller ska det vara med enkelt v?
 
Norrsken stämmer bra överens med U&me:s varumärke
 
 Å som i vattendrag och Å som i Åhhh- en norrlänsk räddare i nöden
 
Om du köper Sápmi så stöder du själmordsprevention bland samer och du stöder den samiska kulturen
 
Så, det var fruktansvärt roligt och uppiggande att ta del av redovisning och resultat. Nu kommer den tråkiga biten att betygsätta. Maj ska hinna ta slut och juni komma nästan halvvägs innan den biten är klar. Treornas betyg ska däremot vara klara nu, för de betygskatalogerna ska skrivas på på måndag förmiddag.
 
Heja, heja alla EM-elever och välkomna alla nya!
 

Mamma Media matchar

Nu tar vi det bara lugnt!
 

Denna årstid är ofta kaotiskt när man arbetar som lärare, det är betyg, insamling av restuppgifter och läsning och bedömning av alla de sista uppgifter som ramlar in nu i slutet. Man vill ge alla en chans att klara målen men man vill också helst av allt hinna med att andas också. Det känns som att man missar allt det där gröna och sköna som sker därute. Vi har vår första avgångskull på Estetik och media och vi ska hinna skriva in deras avgångsbetyg och planera för en värdig utspark.
 
Att klä sig lite peppande kan skapa kraft allra helst när man arbetar med AnitaBJohansson som lägger märke till ansträngningen och möter upp med kameran i högsta huggoch utbrister, typ  "-Oh my god, jag älskar den där färgen och matchningen! Jag dör!" Tack underbara peppande Anita för det!
 
Anita kör en fotosession i entrén till vårt arbetsrum. Hon höll egentligen på att fota en amaryllis som börjat blomma, kvarglömd i någon julgrupp vi gkömt att städa undan, se hennes inlägg här AnitaBJohansson Det blommar
 
 

Denna vecka har jag hunnit fylla 55 år och det känns ju lite stort, ojämt men ändå jämt på nåt sätt, snygg sifferkombination. Jag känner mig som en desperat, sista rycket blommande amaryllis kanske. Men jag som är barnsligt förtjust i fördelsedagar, kalas och paket tycker att det var lite trist att fylla år på en måndag, dessutom en måndag då det var årsstämma i samfälligheten på kvällen. Men tur då var att Anita gratulerade med ett jättefint popup-kort och lunch och att Maja gav mig ett jättefint konstkort. I morgon blir det kalas och kanske kan det bli något paket då...Jag har lovat mina nära och kära att jag nog har mognat något och verkligen tycker att "Det viktigaste är att de kommer, så att vi får ses..." och "Jag behöver ingenting, jag har allt och mer därtill..."...men det är ju det där med paket, snören, överraskning och de och sånt...Helt ärligt så vill jag bara ha lite kalas, det räcker faktiskt!

Grrrl - grymt bra tidning

Det är solig söndag i maj, i morgon fyller jag år, 55 år!!! Hur gick det till?
Jag sitter på jobbet för att förbereda för veckans betygsmöten med alla lärare som varit involverade i samma kurser. Så funkar inte vår lärplattform, Fronter, ur vilken jag ska hämta alla arbeten och skriva in i matriser och inlämningsmappar. Hjulet bara snurrar och snurrar och jag kommer ingen vart hur mycket jag än startar om, byter webbläsare eller letar fel. Istället närstuderar jag ett av alla de arbeten vi har att bedöma, webbtidningen Grrrl- tjejtidningen vi aldrig fick.
 
Stark och kaxig framsida som ändå kommunicerar tjejtidning
 
 
 Ledare och redaktion, Emma Östin, Melina Hägglund och Linnea Bjurbäck
 
 
 Seriös och peppande, utan att skriva någon på näsan, fina foton, bra texter och fin layout trots att ingen har grafisk inriktning. De är noga med att credda Henrik Jakobsson som funnits med handfasta råd och tips
 
 
 Genomarbetade och roliga rubriker och illustrationer
 
 
 Kom igen tjejer, onanera mera, varför skildras manlig onani så ofta i till exempel film?Jag kommer bara på två filmer just nu där kvinnor onanerar, Bergmans Tystnanden och så den med Alexandra Dahlström...vad heter den nu igen...ett tjejnamn och en tjej i nån utflyttningsbygd. Hjälp till att fylla på med filmer med kvinnlig onani. Fyll på i kommentarsfunktionen.
Ja, det fanns ju några fantastiska avsnitt i Sex and the city som fick massageapparatindustrin att gå i topp med The Rabbit. Men annars är det mer tabu.
 
 Reportage om Amanda som går i samma klass som tjejerna
 

Läs hela tidningen på nätet Grrrl. Och ni som jobbar på högstadiet, SPRID TIDNINGEN till både tjejer och killar och hen och henom och alla sorter!!! Jag får lämna jobbet för här finns inget mer att göra när inte Fronter fungerar. Klart jag skulle kunna städa skrivbordet och läsa alla böcker jag borde ha läst.

Stroke för Vita huset

Finally fingrar Francis på sitt bord i ovala rummet, vi har sett sista avsnittet ikväll
 
Jag hör på nyheterna om att stroke har blivit allt vanligare i en yngre åldergrupp, yngre än jag, men som jag kanske ändå identifierar mig med. Stress och högt blodtryck ses som en anledning. Båda dessa saker drabbas jag av akut när Netflix krånglar, då vi ska se ännu ett par avsnitt i den grymt spännande serien House of cards. Starta om, koppla upp, fixa nätverk och ibland när allt är gjort försvinner den svenska texten. Alla  coola människor ser ju serier helst utan textning för de är så språkbegåvade och smarta, men jag tappar bort mig nästan med en gång då jag tycker att det är ett så avancerat språk och så många krångliga turer.
 
Efter en intensiv period med paret Underwood känner vi oss som dem när vi står och pratar i köket. Konstigt, känns det, och de är ju inte några trevliga, ärliga karaktärer att försöka efterlikna. Det är bara alltför intensivt umgänge som skapar känslan.
 
Nåväl, ikväll är umgänget över, åtminstone tills det dyker upp nya avsnitt, om det nu ska göra det. Har man någonsin känt sig böjd att hemfalla åt politikerförakt så spär House of cards på rejält, MEN det är ju bara HITTEPÅ.....Jäkligt snyggt och spännande.
 
Nu blir det fokus på dramatisk betygsättning resten av terminen och att ta modet till sig och läsa årets kursutvärderingar. Nästa år, då ska allt bli så himla, himla bra och välplanerat. Stress och stroke får leta någon annanstans.

Topp tio Berlin våren 2014

 
Kollage från Berlin 
 
Topp tio, utan inbördes ordning
 
Att hyra cyklar och susa fram genom stadsdelarna, längs Spree och genom Tiergarten
Att bada och basta på Thermenbad
Att ramla över den fantastiska Ai Weiweiutställningen på Walter Gropius Bau
Att ta del av den skrämmande nutidshistorien med kriget, nazismen, muren och återföreningen som hela tiden är närvarande i staden genom alla muséer och minnesmonument
Att bo i Prenzlauer Berg och ha trevligt resesällskap
Att upptäcka jazzklubben B plan
Att åka tunnelbana, spårvagn och S-bahn med Berlin Welcomecard
Att äta och dricka gott på kvällarna i Prenzlauer Berg
Att bara vara, promenera omkring och njuta av berlinarnas vardagsliv, alla är vänliga
Att se Carmen på Deutche Oper
 
 
Suveränt att köpa Berlin kortet redan på flygplatsen så kan man åka med alla tåg, spårvagnar, bussar och tunnelbanor
 
 
 
Med Berlinkortet har man dessutom bra rabatter på ställen man verkligen vill besöka och en del restaturanger
 
 
Utsikt från vår balkong över Örtisarnas balkong
 

Det var kul med Catarina och Hans som resesällskap. De är världsvana, har rest mycket och har ett jäkla tempo och det är härligt när man är flera som kommer med förslag och idéer. Att läsa kartan alla fyra är dock inte att rekommendera. Ibland pekades det åt fyra helt olika håll.
 
Ibland kunde sällskapet verka lite osällskapligt men det är väl tidens trend. Här på Oderkeller på Oderberg Strasse
 
Skulle gärna se utställningen en gång till 
 
 
Thermenbad i över tre timmar var helt underbart, minst åtta bastur i alla möjliga varianter, ännu fler pooler
 
 
Här fick man vinka till grannarna när man klev ner i bara mässingen; hej hej, här är jag!
 
 
Omklädninsavdelningarna var separata för damer och herrar, baddräkterna förblev torra. Det var ett sinnrikt och enkelt kedjelås för skåpnyckeln av ett material som inte belv hett i bastun
 

För att avnjuta en måltid eller en öl i baren var man tvungen att ha badrock, egen medhavd eller hyrd. Det var journalisten Jan Mosanders Berlinbok, Berlin krutrök, murbruk och delikatessdiskar, som tipsade mig om Thermenbad.
 
Folder om badet
 
 Prislista med mera
 
 
 Att bara strosa runt och upptäcka gårdar man blir nyfiken på...
 
...och ta sig tid att gå dit och undersöka
 
 
Njuta folkliv i korsningen Oderberg Strasse Kastanien Allé 
 
 
 
Monument på Judiska museet som ska fånga obehagskänslan och otryggheten under kriget 
 
Tidigt på morgonen precis när de öppnade hyrde vi våra fina Berlincyklar 10 euro för en hel dag
 
 
 Här har vi parkerat cyklarna för att ta del av murmonumenten på Bernauer Strasse
 
 
Här ska vi precis cykla igenom Brandenburger tour, jag fotar och cyklar samtidigt, en del bilder blev väldigt suddiga
 
 
 
 Med på resan förutom Jan Mosanders bok hade jag också Carl-Johan Vallgrens Berlin på 8 kapitel, den försökte jag läsa när jag kom hem sent på kvällarna men jag minns inte mycket av det. Zweigbergs Än klappar hjärtan sträckläste jag när jag kommit hem till Umeå igen.
 
 
Nu får det vara slutbloggat om Berlin för denna gång, men hör gärna av er med tips om ni har några. Jag har typ tusen bilder till med de får väl sväva omkring i datorvärlden i lugn och ro.