Vad håller vi på med i Umeå (och antagligen på andra ställen också)?

Jag håller på ett bli en riktig gnällkärring trots min skräck för dålig stämning. Men VA FAN håller man på med i Umeå? Har vi hört talas om KLIMATKRISEN? GLASGOW? FOSSILA BRÄNSLENS PÅVERKAN? Jag läste nyligen en tråkig rapport om hur lite av plasten som återvinns. Att tillverka ny plast är krävande och miljöovänligt därför har vi fått lära oss att KÄLLSORTERA men också att undvika att köpa och använda plastprodukter. Vi ska efterfråga alternativ. Hemma hos oss återvinns minsta plastremsa från korken på olivoljeflaskan. Åså travar vi ner till återvinningsstationen med plasten, pappersåtervinningen, metallen, tomglasen och kartongerna. Vi, två människor, ett par fisar i världsrymden. En symbolhandling kanske, löjligt liten om man jämför med stormakternas vurm för kolkraftverk, skövling av regnskogar för köttindustrin och alla människor i utvecklingsländerna som eftersträvar samma slösaktiga lisstil som vi har.
 
Mamma hann bo på två äldreboenden innan hon dog förra sommaren. När jag var där och hälsade på brukade jag ofta ha blommor med mig (också miljöbovar ibland, jag vet) men då frågade jag alltid efter källsortering, kompost för stjälkar och blad och naturligtvis källsortering för papper och plast. -Nej släng allt i soporna fick jag alltid höra. -Men va, allvarligt? På Navet där jag numera är en flitig simmare har de en kafeteria. Där får man kaffet i pappersmuggar, vattnet och smothien i plast. Och ja, det är nog så illa men man kan dessutom inte slänga plasten så att den återvinns, utan i med allt i samma sopor! Där har jag klagat och får numera kaffet i ett stort glas och vattnet i ett likadant. Men plasten och pappersmuggarna är kvar och det finns inget kärl att sortera plasten i.
 
Igår var min man och jag och lyxade oss med en spadag på IKSU Spa, vi som med vårt levnadssätt tär på joderns resurser. Efter flera timmars lögande skulle vi äta lunch. Sallad i plastbunkar med plastlock, dressing i små plastburkar med plastlock, smothies i plasglas med plastlock. Pappersmuggar till vattnet och små engångs bregottpaket i PLAST!!! Hade dom någon plaståtervinning tror ni??? Nej och nej och åter nej. Ja men va fan, hur svårt kan det vara? Vi måste väl för tusan skärpa oss och inse att vi måste göra allt, även de små symboliska handlingarna. Jag menar om alla kommunala och kanske privata äldreboenden, kanske alla skolor och vårdinrättningar i stort, slarvar med detta så måste det ju göra skillnad om man bara bestämmer att NU SKÄRPER VI OSS!!! Jag skäms!
Vi måste leva som om vi tror att våra barnbarn och deras barn ska ha en framtid. Vi måste inse att vi måste vara solidariska med moder jord och det gäller även att vara solidariska med alla dem som måste fly på grund av miljökatastrofer påverkade av vårt sätt att leva, och alla de som måste fly för att dumma jävlar älskar att kriga.
 
Hur ska man göra? Vilken väg ska man gå? Där på IKSU sa jag till och ifrågasatte både förpackningarna och avsaknaden av källsortering. Ett par unga tjejer i badrockar höll med och det gjorde även kvinnan i personalen. Men vi måste väl agera vidare på något sätt. Hjälp till!