Anita Sarkeesian och Genusfotografen

 
 
Vi skapar vår identitet utifrån en mängd grupper, företeelser, förebilder pch nära relationer. Bland andra Sigmund Bauman talar om socialisationsagenter och nämner skola,  kyrka, organisationer, rättsväsende, föräldrar, kamratgrupp och medier. De förstnämnda hade en mycket stor makt tidigare medan man idag menar att medierna har tagit över en stor del av rollen som socialisationsagent. Som medielärare har detta varit en central del i uppdraget att tillsammans med eleverna granska vilka förebilder som står till buds. Tillsammans med en av våra klasser gjorde min kollega Micke och jag en spännande uppgift. Eleverna fick läsa ett kapitel ur Stephan Mendel Enks, Med uppenbar känsla för stil och Karin Ekmans Var så god- om makt och kön i media. Efter det iscensatte de porträttfotografier där tjejerna avbildades i manliga poser och situationer och killarna i kvinnliga dito. Det blev så himla bra och så oerhört tydligt. Jag ska se om jag hittar några av bilderna. Från ett par av de eleverna har jag nu via Facebook och bloggen fått tips om en blogg som jag bara måste läsa och  vidareförmedla till mina nuvarande elever. Så jag gick in på Genusfotografen och det tycker jag att ni ska göra också, där finns jättemånga bra och tydliga exempel och massor av länkar för vidare läsning.
 
Av min kollega Andreas Skog (bloggar under   IT förändrar skolan ) nu mera på Media Center, fick jag tips om att gå och lyssna på Anita Sarkeesian som föreläste på Humlab X i onsdags om sitt jätteprojekt att göra videor som undersöker könsroller i dataspel, film och populärkultur. Jag ville verkligen dit men orkade inte, blev kvar på jobbet för länge och blev för trött och hungrig. Men nu har jag börjat ta igen vad jag missat genom de filmer hon lagt ut på nätet och det är som det verkar ett grandiost material som ska bli ännu mer och bättre. Galet vad en människa kan skapa. Se och hör om projektet här: Tropes vs Women in videogames. Se en av hennes filmer här som handlar om kvinnlig representation i Hollywoodfilmer, där hon också beskriver det så kallade Bechdel testet som förödande få filmer klarar av: 
 

För att en film ska klara Bechdeltestet måste den uppfylla följande kriterier: 

  1. Ha minst två (namngivna) kvinnliga rollfigurer
  2. ...som pratar med varandra
  3. ...om något annat än män. ( Källa Wikipedia)
 
 
 
 
 
Jag läste i tidningen om hennes gästspel och ångrade bittert att jag inte släpade mig dit, inte minst för att applådera och stötta hennes engagemang som av många anses så hotfullt att hon utsatts för gräsliga trakasserier. Hjälp till att sprida! 
 
Hjälp till att hoppas på Barak Obama, jag är inte så där väldigt religiös men min Gud, den som jag kanske tror på, tror på att kvinnor ska ha rätten över sina egna kroppar, de ska inte styras av dubbelmoraliserande abortmotståndare och mormoner. I dagslägets undersökningar leder Obama men Romney har en hel massa grymt rika polare som slänger in gigantiska summor i hans kampanj, hugaligen!!!

Mamma Medias tekniska äventyr fortsätter

Vacker blomburk jag fyndat på loppis i Tidan
 
Häromkvällen fick jag flera nya gråa hår, massor av små irritationsrynkor kring ögonen och jag antar att ett par länkar i hjärnan brast när jag skulle installera First Class, Spotify Premium och Instagram i mobilen. Jag kände till och med en viss hopplöshet i min syn på livet som helhet. Ska man måsta klara av alla dessa installationer, sladdar, admit, send, login, share, ingång, utgång, meny, slut på batterier, ingen kontakt, ett fel uppstod...., för att leva ett  någorlunda fullvärdigt liv? Denna vecka har jag dessutom startat en uppgift med eleverna som innebär att de ska gå in på ett datakurssystem, Klickdata K3, som skolan har köpt för dyra pengar. Det skulle bara vara för eleverna att klicka på länken och logga in med sitt vanliga användarnamn och lösen. Snacka om att det sket sig! Det slutade med att jag fick sätta mig med var och en av mina över 80 elever och registrera om dem och manuellt skriva in deras nya mailadresser och siffra för siffra deras tiosiffriga personnummer och det fungerade ändå inte!
 
Idag är det ledig lördag och jag har lyckats installera Skype på min dator. Fylld av detta självförtroende har jag sedan kutat omkring här hemma och undersökt skolans nya Samsung21x. Jag har hittat manuell skärpa, bländare och tid men får det inte att fungera så som jag vill men jag är en bit på väg. De flesta bilderna blev dock alltför patetiska för att publiceras. Närbilden på burken blev bäst. Kan bjuda på en patetisk också som så tydligt visar hur jag målat fatets underlag...nåväl, jag leker mig fram.
 
Nu ska jag ner till stan och bland annat gå in i affären Rabalder för jag ska nämligen gå modell för dom på Umeå Fashion Week!!!!
 

Student 2010, mediepedagog idag

 
Marlene Bergmark vikarie i digitalt skapande
 
Min kollega Erik Pettersson är hemma med sin ganska nyfödde son och vi har kopplat in Marlene som tog studenten från Midgårdsskolans Medieprogram i juni 2010. Hon fotar mycket för en bildbyrå (Marlene Bergmark på Rockfoto) och till sin blogg, Surrealistiskt. Vi försöker ofta ta hit gamla elever som gästföreläsare för det är ett superpedagogiskt grepp. Eleverna lyssnar på ett annat sätt, de får förebilder och goda exempel på vad man kan lära sig och vad man kan bli. Att de kommer tillbaka så snabbt som efter knappt två år är dock lite ovanligt. Marlene har gått  igenom Photoshop med elevgrupper i både årskurs ett och två, och grupperna har varit på mellan 35-45 elever och det har inte ens funnits sittplatser för dem alla, en mardröm för den mest rutinerade mediepedagogen.  Hon har varit hur cool som helst och jag har lärt mig så mycket. Men jag har inte tillämpat allt rätt i denna bild, men lite smart skärpa och lite färgkurvor och kanaler har jag allt varit och dragit i. Hade det inte varit för att lärarlönerna är så låga utifrån hur lång utbildning man har och komplexiteten i arbetet, så vore Marlenes yrkeskarriär självklar; min kollega snart! Eller som lärare någon annanstans. Vi får hoppas på framtiden, att samhället, alla föräldrar, företagare och politiker inser vilken nationalekonomisk katastrof det är att det är så få av de allra bästa och mest motiverade som vill bli lärare för den kommande generationens skolbarn.
 
Själv var jag lite extra snygg idag med matchning i beige och svart och lite fredagspaljetter på koftan
 
 

Fullsatt frukost för förebyggande

 
Klockan åtta, onsdag, en kylig septembermorgon samlas folk från Socialtjänst, Landsting, Länsstyrelse, skolor och förvaltningar för att höra om UmeBrås nya satsning mot cannabis och nätdroger. Lennart Andersson, enhetschef på UmeBrå, inleder med att berätta om ett par telefonsamtal han hade i våras med unga tjejer som uppmanat honom, och  oss andra vuxna, att göra något NU!!! Det är så vanligt med cannabis och nätdroger. Det är så lätt att beställa vid sin dator, man får ett sms med ett meddelande om att paket har anlänt till ICA, OK eller Preem, ingen avslöjande postavi som någon jobbig vuxen kan ställe frågor om. Attityden är liberal, det är ofarligt och så vanligt och närmast töntigt att inte ha rökt på. Det är farligt och skadligt och många av de idag lagliga substanser som säljs via nätet borde absolut vara olagliga. En av dem i Sverige som vet mest om detta ska vara Pelle Olsson, läs hans text här: Åtta myter om cannabis, då kanske du också får lite bättre argument i diskussionen om farligheten, vanligheten och jämförelsen med alkohol. Du får Googla på titeln, den är lite problematisk att bifoga som länk.
 
 Lennart Andersson framför den nya hemsidan
 
Vi är drygt 120 personer som samlats i Rex festvåning för kaffe, smörgås och information från dem som kan ämnet i stan. Fältarna, Polisens ungdomsenhet, Länsstyrelsen och inte minst Petter Lindberg som sitter i styrelsen för FMN, Föräldrar mot narkotika, som varit inblande i en film som gjorts för att påverka, för att spridas och för att förändra attityd och inställning till problematiken. Kommunikationsbyrån Plakat har tagit fram en kampanj och de visar  den nya hemsidan för UmeBrå och vi får se filmen som Martin Gärdemalm ( gammal Midgårdselev) och Lampray/Kreator har gjort Snälla, säg att det blir bra snart! Den är baserad på verkliga berättelser, den vill inte skriva någon på näsan, den är ingen instruktionsfilm och den ska fungera i flera olika kanaler. Se den här, och sprid den!
 
 
 
Martin Gärdemalm och projektledaren på Kreator som jag tyvärr glömt namnet på, fyll på i kommentarsfältet så skriver jag in rätt namn, det gäller de andra också. Hjälp till ni som var med!
Familjepeppen är en del av den verksamhet som ska göra det enklare att vara ne bra förälder och förebild
 
 
Peter Nordenkvist, projektledare på Plakat
 
Ingemar Larsson också från Plakat
 
Umeås engagerade fältassistenter
 
VK är med på ett hörn... i ett hörn längst in sitter det tre engagerade murvlar
 
Representant för Polisens ungdomsenhet
 

När frukostmötet var slut fick jag kasta mig iväg på cyklen för att hinna ha samling med min klass och på min väg genom den frusna staden grunnade jag på hur svårt det är att kämpa mot de positiva bilder av cannabis, som sprids i medierna. Det är lätt att känna sig som en dubbelmoralpanikande, rödvinspimplande, gamling som inte fattar nåt om hur det är ute i världen, bland alla coola musiker, i filmens värld, bland studenter och kulturliv. Jag  har tidigare själv skrivit ett upprört inlägg om en musikvideo, gjord här i stan, som gjorde mig helt vansinnig,Chockerande fel, drogliberal marknadsföring, läs gärna det men läs också om de åtta vanligaste myterna om cannabis! Och heja alla som arbetar för att Umeå ska bli en tryggare stad framförallt för de ungdomar som riskerar att hamna i missbruk, depressioner, utanförskap och en sämre livskvalitet genom att de eller deras omgivning brukar droger.

Plocka lingon, plantera lökar

 
Mindfulness, att leva här och nu är viktigt. Dessa första veckor på terminen har varit galet stressiga, på ett ovanligt frustrerat sätt. Ryckigt och knackigt med teknikstrul, schemakrockar, dubbelbokade lokaler och möten för att bestämma möten, om när alla ska kunna ses för ett möte. MammaMedia ordinerar naturen som läkemedel. Så helgen ägnades åt lingonplockning och trattkantareller. Så underbart att bara hoppa från tuva till tuva, förundras över den rikedom och kraft som finns i naturen. Det är också spännande att se om man ska hitta något eller om några bovar har varit framme och tagit "våra" bär och svampar. Kaffe och mackor på en stubbe i kylig septembersol.
 
Men för att leva här och nu behöver man också något att se fram emot. Att planera för en framtid. Vi planterade ett träd, en bukettapel och jag tryckte ner ett antal tulpanlökar i jorden. Om jag överlever fram till maj så vet jag att de finns där under jorden, mogna att smycka min fördelsedagsbricka den 19 maj, rosa, orangea, röda och gula tulpaner. Fram till dess kan jag kika ut på min lilla rabatt och veta att de finns där beredda på ljus, värme och sol.
 
Med mig ut i naturen har jag en av skolans nyinköpta Samsung 21x som jag ska provfota med, alltid är det något jäkla tekniktrassel man ska härja med...
 
 
 
 Jomenvisst, nog verkar kameran fungera bra, måste dock lära mig hur jag ställer skärpa, bländare och tid manuellt...