Anita Sarkeesian och Genusfotografen

 
 
Vi skapar vår identitet utifrån en mängd grupper, företeelser, förebilder pch nära relationer. Bland andra Sigmund Bauman talar om socialisationsagenter och nämner skola,  kyrka, organisationer, rättsväsende, föräldrar, kamratgrupp och medier. De förstnämnda hade en mycket stor makt tidigare medan man idag menar att medierna har tagit över en stor del av rollen som socialisationsagent. Som medielärare har detta varit en central del i uppdraget att tillsammans med eleverna granska vilka förebilder som står till buds. Tillsammans med en av våra klasser gjorde min kollega Micke och jag en spännande uppgift. Eleverna fick läsa ett kapitel ur Stephan Mendel Enks, Med uppenbar känsla för stil och Karin Ekmans Var så god- om makt och kön i media. Efter det iscensatte de porträttfotografier där tjejerna avbildades i manliga poser och situationer och killarna i kvinnliga dito. Det blev så himla bra och så oerhört tydligt. Jag ska se om jag hittar några av bilderna. Från ett par av de eleverna har jag nu via Facebook och bloggen fått tips om en blogg som jag bara måste läsa och  vidareförmedla till mina nuvarande elever. Så jag gick in på Genusfotografen och det tycker jag att ni ska göra också, där finns jättemånga bra och tydliga exempel och massor av länkar för vidare läsning.
 
Av min kollega Andreas Skog (bloggar under   IT förändrar skolan ) nu mera på Media Center, fick jag tips om att gå och lyssna på Anita Sarkeesian som föreläste på Humlab X i onsdags om sitt jätteprojekt att göra videor som undersöker könsroller i dataspel, film och populärkultur. Jag ville verkligen dit men orkade inte, blev kvar på jobbet för länge och blev för trött och hungrig. Men nu har jag börjat ta igen vad jag missat genom de filmer hon lagt ut på nätet och det är som det verkar ett grandiost material som ska bli ännu mer och bättre. Galet vad en människa kan skapa. Se och hör om projektet här: Tropes vs Women in videogames. Se en av hennes filmer här som handlar om kvinnlig representation i Hollywoodfilmer, där hon också beskriver det så kallade Bechdel testet som förödande få filmer klarar av: 
 

För att en film ska klara Bechdeltestet måste den uppfylla följande kriterier: 

  1. Ha minst två (namngivna) kvinnliga rollfigurer
  2. ...som pratar med varandra
  3. ...om något annat än män. ( Källa Wikipedia)
 
 
 
 
 
Jag läste i tidningen om hennes gästspel och ångrade bittert att jag inte släpade mig dit, inte minst för att applådera och stötta hennes engagemang som av många anses så hotfullt att hon utsatts för gräsliga trakasserier. Hjälp till att sprida! 
 
Hjälp till att hoppas på Barak Obama, jag är inte så där väldigt religiös men min Gud, den som jag kanske tror på, tror på att kvinnor ska ha rätten över sina egna kroppar, de ska inte styras av dubbelmoraliserande abortmotståndare och mormoner. I dagslägets undersökningar leder Obama men Romney har en hel massa grymt rika polare som slänger in gigantiska summor i hans kampanj, hugaligen!!!

Mamma Medias tekniska äventyr fortsätter

Vacker blomburk jag fyndat på loppis i Tidan
 
Häromkvällen fick jag flera nya gråa hår, massor av små irritationsrynkor kring ögonen och jag antar att ett par länkar i hjärnan brast när jag skulle installera First Class, Spotify Premium och Instagram i mobilen. Jag kände till och med en viss hopplöshet i min syn på livet som helhet. Ska man måsta klara av alla dessa installationer, sladdar, admit, send, login, share, ingång, utgång, meny, slut på batterier, ingen kontakt, ett fel uppstod...., för att leva ett  någorlunda fullvärdigt liv? Denna vecka har jag dessutom startat en uppgift med eleverna som innebär att de ska gå in på ett datakurssystem, Klickdata K3, som skolan har köpt för dyra pengar. Det skulle bara vara för eleverna att klicka på länken och logga in med sitt vanliga användarnamn och lösen. Snacka om att det sket sig! Det slutade med att jag fick sätta mig med var och en av mina över 80 elever och registrera om dem och manuellt skriva in deras nya mailadresser och siffra för siffra deras tiosiffriga personnummer och det fungerade ändå inte!
 
Idag är det ledig lördag och jag har lyckats installera Skype på min dator. Fylld av detta självförtroende har jag sedan kutat omkring här hemma och undersökt skolans nya Samsung21x. Jag har hittat manuell skärpa, bländare och tid men får det inte att fungera så som jag vill men jag är en bit på väg. De flesta bilderna blev dock alltför patetiska för att publiceras. Närbilden på burken blev bäst. Kan bjuda på en patetisk också som så tydligt visar hur jag målat fatets underlag...nåväl, jag leker mig fram.
 
Nu ska jag ner till stan och bland annat gå in i affären Rabalder för jag ska nämligen gå modell för dom på Umeå Fashion Week!!!!
 

Student 2010, mediepedagog idag

 
Marlene Bergmark vikarie i digitalt skapande
 
Min kollega Erik Pettersson är hemma med sin ganska nyfödde son och vi har kopplat in Marlene som tog studenten från Midgårdsskolans Medieprogram i juni 2010. Hon fotar mycket för en bildbyrå (Marlene Bergmark på Rockfoto) och till sin blogg, Surrealistiskt. Vi försöker ofta ta hit gamla elever som gästföreläsare för det är ett superpedagogiskt grepp. Eleverna lyssnar på ett annat sätt, de får förebilder och goda exempel på vad man kan lära sig och vad man kan bli. Att de kommer tillbaka så snabbt som efter knappt två år är dock lite ovanligt. Marlene har gått  igenom Photoshop med elevgrupper i både årskurs ett och två, och grupperna har varit på mellan 35-45 elever och det har inte ens funnits sittplatser för dem alla, en mardröm för den mest rutinerade mediepedagogen.  Hon har varit hur cool som helst och jag har lärt mig så mycket. Men jag har inte tillämpat allt rätt i denna bild, men lite smart skärpa och lite färgkurvor och kanaler har jag allt varit och dragit i. Hade det inte varit för att lärarlönerna är så låga utifrån hur lång utbildning man har och komplexiteten i arbetet, så vore Marlenes yrkeskarriär självklar; min kollega snart! Eller som lärare någon annanstans. Vi får hoppas på framtiden, att samhället, alla föräldrar, företagare och politiker inser vilken nationalekonomisk katastrof det är att det är så få av de allra bästa och mest motiverade som vill bli lärare för den kommande generationens skolbarn.
 
Själv var jag lite extra snygg idag med matchning i beige och svart och lite fredagspaljetter på koftan