Packa Mamma Medias kappsäck

Fotat med min Nikon D3000, skulle kunna ha större bländare...
 
Delikat I-landsproblem brottas jag med nu, min första sommarlovsdag! Jag ska packa, eller ska, det har egentligen hållit på flera dagar i huvudet. Nu springer jag omkring i radhusidyllen i mitt dagsfärska  sommarlovsliv. Plockar fram alla klänningar, kommer på att jag måste tvätta, då kommer jag på att jag måste hänga den tvätt som är i maskinen och sortera och vika ihop det som hänger på streck och i torkskåp...äsch, skit i det! Slänger det i kökssoffan i stället. Oj, puh vad det var skitigt där, ut med alla mattor. Hoppsan, dottern har visst rymt med dammsugaren. Mattorna kvar ute, börjar hälla shampo, duschkräm med mera i därför avsedda små smarta reseförpackningar. Har redan skåpen fulla men kommer ju inte ihåg vad jag fyllt dem med...borde kanske städa badrumsskåpet. 
 
Alltså vad ska jag ha med mig? Först åker kompisgänget till Madrid och vidare till San Sebastian, efter det ska Per och jag på en femdagars tripp till Berlin. När jag börjar fundera på vilken kamera jag ska ta med mig så hamnar jag framför datorn för att tömma minneskorten och fundera över vilket av alla olika omöjliga system för systematisering jag ska följa denna gång. Jag landade för en stund sen på att jag bara ska ta med den lilla Lumixen och lämna systemkameran hemma...då ryms ju alla klänningar och skor...Jag ska väl inte behöva vara så ambitiös och dokumentationsfixerad. Men å andra sidan, en promenad i Madrid, San Sebastian, Bilbao eller Berlin kanske ändå gör sig bäst med systemkameran?
 
Jag packar i alla fall en Spanienväska och en Berlinväska som blir kvar i bilen på Arlanda. Jag vill resa lätt packad och elegant men vi får se hur det blir, jag brukar alltid ha störst och klumpigast packning.
 
Mer Nikon...måste nog ta med den ändå så jag kan öva lite mer. Får ta med färre klänningar.
 

Nu är det sommarlov, vi reser i morgon och det kommer bli tunt med bloggande. Men lite fulbloggande från mobilen dyker nog upp. 

Modekroppen- ett städfynd

 
Jag kommer ihåg när jag var liten och drömde om att bli en duktig tecknare. H&M hade modeteckningar på Dagens Nyheters framsida i högerspalten, långa och superslanka. Jag kommer också ihåg hur Åke Skiöld tittade på mig i annonser i Kalle Anka, och lovade mig att jag skulle bli en duktig tecknare om jag köpte hans brevskola. Precis som Arne Tammer lovade en fin kropp i utbyte mot en kvart om dagen och kostnaden för brevkursen. Min metod blev nog främst att teckna av de bilder som fanns i både DN och mammas Femina.
 
Nu är det så kallad instutionsdag på skolan. Vi städar och röjer, sorterar och fastnar i högar av nostalgi, mellan de hysteriska dammattackerna. Min kollega Paul hittade ett häfte med Åke Skiölds, Teckningskursen Svart och Vitt, häfte 13, och då kom vi ju av oss för en stund, hänförda av Skiölds formuleringar kring normalkroppen och modekroppen. Manskroppen gås också igenom.
 
 
 
 
 
 
Så här ser häftet ut...inte blir mina hyllor tommare, jag bara samlar på mig det som andra sorterar ut, detta KAN MAN BARA INTE SLÄNGA
 
Nu kommer kollegan Paul och vill att jag ska erkänna att han är ett geni som ger mig detta. Han var bombis på att jag skulle gå igång och börja blogga med en gång. Så rätt han har!

Dags för resa

Något spännande väntar runt hörnet...bilden är tagen i Sienna 2011
 
På fredag, midsommarafton, flyger vi till Madrid, åtta kompisar som haft kul tillsammans förut. Vi ska sedan vidare till San Sebastian där vi ska knö in oss i en lägenhet med tre sovrum. Det ska bli så härligt och spännande och jag grunnar ärligt talat mer på vad jag ska packa med mig än hur jag ska lägga upp nästa läsårs kurser. Det är svårt att fokusera på det när man precis överlevt och betygsatt och utvärderat detta läsårs.
 
Christin och Eric ska med, här i Castiglione de la Pescaya
 
Annica och Per såklart
 
 Jag och Tomas
 

Åsa och Ulf, Tegsborna ska också med och jag tror att det blir toppen!!! Men det blir nog inte så mycket bloggande, skippar datorn, men tar kanske med två kameror. Jag kanske lyckas f i väg ett par inlägg med mobilen.
 
En vacker klassisk vespa i Sienna
 
Det är så mycket som är så vackert och smakfullt i Italien, och Sienna är en oerhört vacker stad att återkomma till
 
En dag kvar att arbeta...hmmmm, vilka skor ska jag ha, klänningar, tröjor...favorittrosorna ska tvättas, skissblock, pennor, kameror, laddarsladdar...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Entreprenörskap 6; Jag tillhör den kreativa klassen

Njuter av god mat, utsikt över havet och att det snart är sommarlov. Erik Schyldts fantastiska program i P2 underhåller med Arvo Pärt, Allan Pettersson, Stefan Nilsson och underbart prat. Jag läser Peter Letmark i fredagens DN, om entreprenörskap och slickar tacksamt i mig, tillsammans med wienerbrödet, att lärarna nämns först i uppräkningen i kategorin, den kreativa klassen.

Lycka

Ett fantastiskt projektarbete av Sandra Walter
 
Att hålla i lite mellansnack på ett par avslutningar är väl inget, ja, eller inget att bli nervös för i alla fall. Eller en del kanske gör det snabbt och spontant och liksom bara skjuter från höften. Jag var nervös, jag skjöt i och för sig med en plastpikadoll, men inte från höften i den symboliska betydelsen att man bara tar vad man har här och nu.
 
Temat var bestämt utifrån bildtvåornas scenografiidé-Sjörövare,Karibien, Tortuga och Pirates of The Caribbean. Och eftersom det var skolavslutning och student så tyckte jag att man borde prata om definitioner av lycka utifrån Sjung om studentens lyckliga dag...Detta gjorde att jag fördjupade mig i min elev Sandra Walters projektarbete, Lyckohandboken och jag läste dessutom hela Nisse Simonsons Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra. Det gjorde jag på nationaldagen, då ångesten rev mig som värst över att jag tagit på mig detta uppdrag. Appropå rövartemat så kände jag att jag var tvungen att ta reda på något om det och fundera över orsaker och lite fördelning av jordens resurser.
Utseedentemat kom sig nog av att jag skulle sitta i en båt med en kikare. Och en del hjärtefrågor dyker upp så fort de får chansen.
 
-Jamen varför tar du på dig det då? varför säger du inte bara nej, frågar sig folk. Kanske för att jag tycker att det är hemskt, vidrigt, pirrigt, otacksamt och alldeles, alldeles...UNDERBART! Att tolka ett tema, att göra research och formulera tankar och teser som förhoppningsvis kan skapa lite mening kring temat. 
 
Nu strök jag hela lyckotemat men jag tar med den texten här. Här är hela pratet utom presentationerna av akterna:
 

Tortuga är idébasen för den här avslutningen. En ö i Karibien, koloniserad av Spanien och sedan erövrad av Frankrike på 1600-talet. Det mytomspunna sjöröveriet uppkom när livegna europeer flydde sitt fattiga eländiga liv och började livnära sig på de ofta rikt lastade fartygen som trafikerade Karibiens farvatten.

För att slippa röveri måste kanske de som har, börja dela med sig på riktigt av mat, mark, makt och pengar.

2% av världens vuxna äger mer än hälften av jordens tillgångar.

Hälften av mänskligheten delar på 1%.

Jag försvarar inte stöld eller sjöröveri, det gör sig bäst på film. Men orättvisorna är grogrund för entreprenörskap i den undre världen.

Men för bövelen, det är ju skolavslutning!

Man lever inte av bröd allena, musik, dans, konst och kultur är livsviktigt och det vill vi dela med oss av idag. 

 

 

Projekt betyg 2013 ska vara avklarat. Nu är det beach 2013 som hägrar…

Spana ut med kikare

Oj, oj, oj, aj, aj, aj, vad det är många som står framför spegeln, granskar sig själva kritiskt och nyper och drar;

För mycket på ett ställe, för lite på andra, för tjocka lår och saknade sexpack. För breda höfter, för smala höfter, för stora fötter. För lite hår på vissa ställen och hår som förväntas genera oss på andra ställen. Hur ser ni ut? Hur ser vi ut?

Ser ut. Ja men lyft blicken och se ut. Se ut i världen och se människorna runt omkring dig. Då kommer du också att bli sedd som den du är.

 

Sjung om studentens lyckliga dag...Hoppas att detta är en sådan och att ni har många lyckliga dagar framför er. Ett par tips på vägen:

Filosofen Epiktetos som levde under den grekiska antikens guldålder sägs ha sagt: Det är inte hur vi har det, utan hur vi tar det.

Neuroendokrinologen Bruce McEwan sammanfattar det så här: Ät vettigt, rör på dig och ha roligt med dina vänner!

Sandra Walter en av studenterna här har i sitt projektarbet lyft fram fem lyckoknep:

Tacksamhet- visa och vara

Sluta grubbla och jämföra- använd tankens kraft för att bryta spår

Goda handlingar- snällt, smart och smittsamt

Att förlåta och bli förlåten

Att försöka leva här och nu

 Så kom igen; Lyft blicken. Se ut som en rövare. Fånga dagen och dela mer er!

Nu kommer kören och sedan vill vi höra er sjunga

 
Här är en klart läsvärd bok, han ska vara en gudabenådad föreläsare också men jag har inte haft lyckan att ta del av det, än
 
 För mig är naturen och det vackra jag kan se där en viktig källa till någon sorts lycka åså grönt förstås....
 

Lycka kan också vara att snart ha sommarlov, att ha skrivit på alla betyg och att ha ett härligt och meningsfullt arbete att komma tillbaka till.
 
Här har Åsa fångat mig på bild efter avslutningarna och lagt uty på Instagram. jag tycker att jag ser lite vild och lycklig ut