Promenader i Prag

Ligger med fötterna högt i vår lägenhet vid Gamla stadens torg. Är nöjd över att jag har flera par skor med mig, men det är tveksamt om de glittriga remsandaletterna får göra entre på Prags gator. Man blir ju trött och öm och jag är varken tillräckligt tapper eller dum för att gå i obekväma skor.

Jag har varit magsjuk ett dygn, mer som en introvert och inte utåtagerande åkomma, Gud ske pris. Men här i ölens paradis har jag snudd på blivit nykterist. Det enda som går ner är vatten och cola , men ett glas bubbel fick jag ner till min lilla buljongsoppa efter en fin Muchautställning. Ikväll blir det klassisk konsert på Rudolfinumå med Mozart, Dvorak,Pachabel med flera. Efter det hoppas jag ha tillfrisknat såpass att jag kan njuta av en tjeckisk öl.Mamma Media minns amningsfrihet

 
Här är Viktor Holm ungefär sex månader. Han är inte kränkt trots att han ammades öppet på den allmänna badstranden på Amundön. Jag gick upp och letade rätt på fotoalbumet i morse, fotade av bilden och la ut den med hashtaggen  #dukanammahär.
 
Nu funderar jag mest på vad jag ska ha med mig till Prag. Vi åker direktflyg från Umeå på söndag och blir borta till fredagkväll. Ska bli grymt mysigt hoppas jag. Vi ska bo i lägenhet centralt och det ser supermysigt ut. Dusni Apartments.
 

Du kan amma här

Denna morgon börja INTE bra. Jag hör på P1 som vanligt, dricker mitt gröna te och slölyssnar på nyheterna. En av toppnyheterna är om att Sensus och amningshjälpen i Falun har gjort en egen variant at Gagnam Style för att inspirera och stötta nyblivna och blivande föräldrar i att våga och kunna ge sina barn mat när de är hungriga. Det visar sig att filmen får en enorm spridning. Kul kan man tycka, det är ju det man vill när man kommunicerar ut ett viktigt budskap. Men nej, det visar sig att näthatarna vaknar och genast är beredda med våld och hot. Dessvärre gör P1 genast misstaget, tycker jag, att ge hatarna rätt och de kopplar in Magdalena Ribbing som minsann tycker att man bör visa hänsyn, vara diskret och gärna stanna hemma. Hon har själv aldrig sett någon amma till exempel på Nobelfesten. Vem f-n har ens varit på Nobelfesten? Jag tycker att detta är ett exempel på hur kvinnokroppen sexualiseras. Ett inte alltför ovanligt argument mot offentlig amning är att, Ja men hur skulle det se ut om jag slängde upp kuken på en restaurang? Som om kuken på något sätt kunde stilla barnets gråt och bota hungern. De som störs av att se en kvinna amma sitt barn måsta ta tag i den biten. Det handlar inte om sex. Jag känner att det är ett budskap till kvinnor att de ska stanna hemma och att den kvinnliga kroppen är ett problem. 
 
Har någon sett Plura härja runt i köket med bar överkropp? Vilken funktion har hans nakenhet? På vilket sätt hyllas eller hatas han? Magdalena Ribbing hänvisar till det stackars barnets integritet! Ett hungrigt barn på bussen, i parken, på caféet eller biblioteket som får mat,värme och trygghet. Jag tror inte att barnets instinkt säger att - Nu känner jag mig allt lite kränkt! Läs mer här.
 
 
 
Roligt, varmt och vänligt budskap med tanke att stärka föräldrar
 
Jag har ju nyss läst ut Maria Svelands bok Hatet och gör naturligtvis kopplingar till det hon skriver, om positioner som flyttas fram, om antifeminsiter och islamofober som får formulera frågorna på dagordningen. Ett exempel är när man i en TV-debatt har rubriken, Hur mycket invandring tål Sverige? Om man ställer frågan Hur mycket rasism tål Sverige i dag, får diskussionen en annan inriktning.
 
Mycket intressant och för övrigt oerhört snyggt formgiven bok 
 
Någon sa till mig, att man kan inte tolka allt utifrån genus och kön, man kan inte låta sig påverkas bara av att man läser Maria Sveland, Nina Björk eller Fanny Ambjörnsson. Men jag kan svara att det är inte allt jag tar till mig, jag läser DN, VK, Femina, Damernas Värld, M-Magasin, Resumé, jag ser på TV, lyssnar på radio, ser massa filmer och teveprogram, så nog får jag en annan bild också. Jag kan tycka att det inte är problemet att den starka fria kvinnan är överrepresenterad. Det är däremot ett problem att feminismen uppfattas som ett hot istället för som en möjlighet. 
 
FN:s speciellarapportör om kvinnovåld Yakin Ertürk visar att det är en backlash mot kvinnor ur ett globalt perspektiv. Kriget mot kvinnor och flickor är den konflikt som skördar flest offer i världen, 1,5-3 miljoner dödas på grund av sitt kön, då är selektiva aborter och misshandel inräknat. De starka religiösa högerkrafterna i EU och USA har påverkat biståndet för familjeplanering och abort. Sedan 90-talet har biståndet till familjeplanering halverats vilket får till följd att tusen kvinnor per dag dör av osäkra aborter och bristande mödravård. Detta kan och bör man uppröras över, inte att kvinnor ammar sina barn offentligt.
 
Vita kränkta män skyller sina tillkortakommanden och personliga förluster på invandrare och kvinnor och de låter sitt hat spridas ofta anonymt via nätet. BURR!
 
Nu har jag fått en ny bok av kollegan Paul, vi får väl se hur upprörd jag blir över den. Läs trådar och kommentarer själv, hinner inte sammanfatta mer.
 
 
 
Lägg gärna ut bilder på Twitter, Facebook eller Instagram där du ammar eller flaskmatar ditt barn och  hashtagga #dukanammahär eller #dukanflaskmatahär
 
PUH! Jag är helt slut! 

Som man frågar får man inte alltid svar...

 ...eller som rubriken på YouTube: Sverigedemokrat blir ägd
 
 
Detta är från en dokumentär om Landskrona som heter En som alla, alla som en. Filmen har legat ute på Youtube i fyra år tydligen så det är inte helt färskt. Jag har inte gjort någon källkontroll heller vad gäller äkthet. men det är läskigt underbart att se hur hans insinuanta frågor får helt oväntade svar, att se hur hans ögeon och läppar speglar förväntan respektive besvikelse. Kvinnan äger! Det var käre kollegan Paul som piggade upp mig med detta.

Kommunikationskampanjer för en bättre värld

 Igår hade vi release för informationskampanjen Frukta inte kondomen. Jag har skrivit om kampanjen i ett flertal tidigare inlägg; Pondus, The Core och MIdgårdsskolan, Vinnare utsedd i kamanj för säkrare sex. Nu var de här, beställarna från Västerbottens Läns Landsting Eva-Britt Carlsten och Kerstin Granberg Lundgren. Vi hade också tre personer från Landstingets informationsstab, bland annat Annelie Hägglund kommunikationsstrateg. Kampanjen som våra elever tagit fram är ett steg mot målet att Västerbotten ska ha världens bästa hälsa år 2020. Att våra ungdomar håller sig friska och fria från  bland annat klamydia och att de slipper utsätta sig för oönskade graviditeter är en viktig del.
 
Pondus har förvaltat och förädlat det vinnande kampanjbidtaget med hjälp av The Core, som har jobbat med 3D och animationer och gjort en sprallig fruktfilm. Vår kollega Paul menar att fruktstund härmed har fått en helt ny betydelse.  Marcus Strandberg från the Core och Malin Johansson VD på Pondus kommunikationsbyrå var på plats. 
 
 
 
 
Här är kampanjlogotypen, den har jag snott från AnitaBJohanssons blogg
 
 
Paul har satt upp hela serien med fyra olika affischer i vårt arbetsrum
 
 
Eva-Britt och Kerstin packar upp kampanjmaterial
 
 
Ena sidan av foldern, ursäkta dålig kvalitet, Anita skickar säkert bättre filer, eller så läxar hon bara upp mig
 
 
Så här ser andra sidan ut, som också innehåller en kondom. Här har man jobbat hårt med att förenkla språket och befria det från moraliska pekpinnar
 
Det var lite svårt att dra någon stor publik till kafeterian men ett gäng polisaspiranter, delar av lärarlaget, vår rektor och många av våra treor var på plats. VLL hade skickat ut pressmeddelande MEN min erfarenhet är att det är jättesvårt att få media att rapportera om positiva skolnyheter. Vi var ganska välbevakade i samband med redovisningen på Folkets Hus i alla fall. Här är filmerna och de tycker jag absolut är värda lite mediatid. De kunde vara ett glatt inslag i Västerbottensnytt som kompensation för alla eländiga nedskärningar man rapporterar om i Landsting och arbetsmarknad i stort.
 
 
 
  
 
 
 
 
 
Jag läste med förfäran om situationen för kvinnor i Sydafrika i söndagens DN. 
Marlene van Niekerk skriver om ett land som är i krig med sig själv, där kvinnor och flickor  behandlas som försvarslösa djur, ju längre ner på samhällsstegen desto värre. De rika och välbeställda betalar dyra pengar för lås, larm, vapen och murar, men kan heller aldrig känna sig säkra. Kvinnor i Sydafrika tvingas leva som jagade djur. Även här pratar man om att man måste genomföra någon sorts kampanj. Vilken uppgift!  Eller vad gör man åt situationen för flickor och kvinnor i Indien? Läs här i Aftonbladet om den femåriga flickan som brutalt våldtogs och misshandlades. Vilka budskap ska kommuniceras till vilka; beslutsfattare, företag, medborgare, fattiga som rika?
Varken kvinnor eller män är djur! Trots fattigdom och elände har man aldrig rätten att ge sig på någon sexuellt. Varje människa ska ha rätt till sin egen kropp och sexualitet. 
 
Kan inte låte bli att koppla detta även till feministhatet och näthatet. Jag håller på att läsa Maria Svelands bok, Hatet. Det är slående hur dessa näthatare ofta hamnar i att de just vill skända kvinnorna sexuellt. När maktlösheten, argumenten och förnuftet tryter, då återstår det allra lägsta. Dessa näthatare är för det mesta män och jag kan tänka mig att det är män som känner sig undanskuffade, meningslösa och definitivt hotade i sin manlighet och kanske sin mänsklighet. Maria Sveland skriver om hur de fått stor plats i den offentliga debatten, bland annat ett av de begrepp en av dem myntat, den så kallade "statsfeminismen", som tagit sig ända upp i de mest etablerade partier och debattörers agenda. Som att det är det som är problemet, att det är män som förfördelas allra mest, som har lägsta löner.Läs boken! Men gläds också åt att vi trots allt har förutsättningar att leva i ett av världens mest jämställda länder. Våra uppväxande söner måste få bli säkra i sin roll som jämställda. De måste lära sig att det inte är ett hot, utan en nödvändighet för att de ska få ut så mycket som möjligt av livet.
 
Att göra en kampanj som på ett jämställt sätt, visar att feminism och jämställdhet är något som gynnar alla, det kanske är nästa skoluppgift.