God Jul och ett underbart jullov

Ett av årets julkort
 
Nu har vi haft en underbar julavslutning här på Midgårdsskolan. Oerhört professionella föreställningar allt ifrån scenografi, ljus, ljud, sång musik, dans och konferencierande till rektors jultal. Jag har spelat julklappsspelet med min klass, ätit julskum, clementiner och pepparkakor. Nu sitter jag kvar, ganska ensam på skolan för att packa upp beställningar och kvittera dem i det nya ekonomiska systemet Proceedo...oh, Jesus Christ, giv mig tålamod....MEN FORT!
 
På arbetsplatsträffen idag så tog jag upp idén om att starta en konstförening här på skolan. Jag läste upp ett par rader ur Jeanette Wintersons bok om konst där hon skriver om att vi som beundrar konst på museer också borde stötta unga, idag verksamma konstnärer. Att säga sig tycka om konst och vara intresserad av konst utan att köpa några originalverk jämför hon med att säga sig vara litteraturintresserad utan att ha en enda bok i sin bokhylla. Jag hoppas kunna köpa in en del originalverk av lokala konstnärer som sedan kommer en del lyckliga medlemmar till godo.
 
Ett annat av årets motiv
 
 
 Ett helt oprövat motiv julros...tänker kanske äntligen köpa en sån till mig själv
Det sista blev lite misslyckat med något gult färgkladd, men det var roligt att vara  kreativ en liten stund igen
 

No bubbles no troubles

 
 
Vi har haft fullt upp både min man och jag, intensiva arbetsperioder, mörkt och kallt och sena kvällar. I onsdags kom vi hem sent. Per lovade att laga en god kycklingwok och jag kunde ligga och pusta ut i soffan. Han kom med lite varm glögg. Eftersom maten skulle bli så god tyckte vi att vi kunde vardagslyxa till det med lite rött också. Mmmm ett gott italienskt. Glögg, vin, kycklingwok, mozzarellasallad. Sist av allt ställde Per fram flaskan som tillhör soda streamern. Jag öppnar, hälller upp, för glaset till munnen och utbrister: - Inga bubblor!
Nej men det är ju ändå bara onsdag!
Någon måtta får det väl vara. 
 

Hatet, resultat av rädsla

Igår skrev jag om hat och funderade på varifrån det kommer. I morse lyste Anneli Furmarks "Liten dikt om rädsla" upp min morgon och min fundering. Åh, så bra hon är, Anneli! Jag önskar jag var hon, typ. Så på pricken, så enkelt förklarat med värme,humanism och humor. Jag får ofta en idé jag skulle vilja illustrera men det blir så trassligt och komplicerat, man vet inte hur man ska få ihop de olika delarna, perspektivet och händelseförloppet. Men det kan Anneli. se mer av henne här.
 
MER Anneli i VK!
Och gärna mer Zelda av Lina Neidessstam.
 
Jag hoppas att jag får lägga in seriestrippen här. Jag prövar och skickar samtidigt ut en förfrågan på Facebook. Det är en konst med bloggetik och upphovsrätt. trots att man undervisar om det kan man klampa i klaveret.
Lite senare:
Jag frågade Anneli via Facebook och har lov att ha hennes serie här i bloggen. 

Svart Lucia - allas barn

 
Forsman och Bodenfors gör inkluderande, normkritisk och medveten reklam för Åhléns men för barnets och familjens säkerhet vill man inte längre ha med bilden
 
Med denna bild ville Åhléns tala om att allt man behöver inför Luciatåg finns hos dom. Man vill också göra det på ett inkluderande och fantasifullt sätt. Barn i Sverige har alla hudfärger. Barn i Luciatåg kommer från många olika länder och ser olika ut. Detta har tydligen retat en del som spridit hat och galla på nätet så till den grad att barnets familj har känt sig hotade och Åhléns har fått ta bort bilden, därför har jag anonymiserat den. För några år sedan var Astrid Cederlöf Sveriges Televisions Lucia, i sändningen som visades på Luciadagen. Många blev upprörda av att Sveriges officiella luciatåg skulle ha en svart Lucia. Astrid som är adopterad fick utstå fruktansvärda hot och påhopp. Måns Mosesson har gjort en mycket bra och prisbelönt dokumentär som heter just Svart Lucia, där han bland annat söker upp några av de värsta hatarna och låter dem möta Astrids känslor och upplevelser och de ber faktiskt så småningom om ursäkt. Det är en dokumentär väl värd att lyssna på.
 
Men det är ocks intressant och viktigt hur medierna skildrar detta, för en del har beskrivit det som en "folkstorm" mot den svarta lucian och så visar det sit att det rösrde sig om 100-200 inlägg på Åhléns facebooksida. Läs Brit Stakston om det.
 
Varifrån kommer hatet kan man undra? Om det var ditt barn, din systers barn eller om det var du?
 
I kursen Konstarterna och samhället har vi precis börjat med momentet Representation och normer. Där brukar jag alltid visa delar av och något helt avsnitt av Anita Sarkeesians Feminist Frequency så jag gläds alldeles särskilt åt att just hon i dagarna får ta emot Pingvinpriset som delas ut av affärsnätverket Klara."Hon får priset för sin kamp mot könsstereotyper i spelvärlden. En kamp som hon fortsatt föra trots en helt onaturlig mängd näthat och hot som riktats mot henne."
 
 

Visa vardagsvänlighet

 
En fin film om vad lite beröm kan betyda..de flesta blir glada och kanske lite generade, men en av dem kan inte ta det och då blir det lite jobbigt
 
Visst kan det verka ytligt att fokusera på att någon är fin i håret, har en fin tröja eller något annat som man tycker är vackert. Men vardagsvänlighet är verkligen underskattat. Det betyder ju att man blir sedd. Helt oproblematiskt är det naturligtvis inte, om man till exempel bara får beröm när man ansträngt sig, gjort om sig eller kanske blivit smal, eller om man bara berömmer flickor efter utseende. Så, även vardagsberöm kan behöva lite eftertanke.
 
När jag skulle cykla iväg och köpa lunch idag så var det en kille i medieettan som ropade att jag hade en fin jacka ( en glatt röd dunjacka ), då la en tjej i klassen märke till min halsduk och tyckte att den var fin. Fjäsk eller cheesy skulle någon kunna tycka, men jag blev glad, tackade och fick chans att lyfta betydelsen av att vara snäll och se varandra. Glatt cyklade jag iväg till Kings falafelvagn.
 
Man kan tänka på att sprida sin vardagsvänlighet så att många olika får ta del av den. Det finns ju en mening i en svensk popmelodi där de sjunger att ingen frågar var hon köpt sin tröja. Det blir som en bild av att ingen ser henne och det är ganska sorgligt, även om just tröjköpet tycks rätt ytligt.
 
Så, lyft blicken, se och beröm och december blir ännu ljusare.