Vill verka världsvan

 
 
 
Jag är en mogen, medelålders priviligerad kvinna med möjlighet att resa och se världen. Jag hade som ung möjlighet att tågluffa och lära mig planera resor och lära mig nya språk (om jag inte vore så förbaskat lat på språklektionerna, som skulle lägga grunden). Jag vill verka världsvan och lite grann som en rutinerad vagabond. Och jag, som så priviligerad har verkligen haft möjlighet att träna på detta. Och när jag kan och vet; var gaten är, vad jag har för bokningsreferens eller hittar på den flygplats jag befinner mig, så kan jag sätta näsan i vädret och låtsas gå på rutin.
 
Men i verkligheten är det oftast inte så. Häromdagen skulle jag beställa en resa till och från London eftersom kören ska till Canterbury och sjunga i slutet av mars, början av april. Jag bad att vi skulle samordna beställandet av flyg men alla andra var så världsvana och rutinerade att de snabbt såg vad som var bäst och billigast, de bokade och meddelade mig allt som behövdes vetas...trodde dom ja. Jag behövde åka en dag senare och började leta, och leta och leta. Hur ska man veta när det bästa dyker upp? Hur ska jag få tiderna att stämma? Ju snabbare man beställer desto större chans till billigt pris. Ohhh, dyrt blir det i alla fall....och måste jag åka ensam? Ehhh hur ska jag då ta mig vidare till Canterbury?
 
Jag åker in och ut ur flygbolagssidorna och vänta nu, har jag verkligen skrivit 31/3 och 3/4 2017??? det måste jag kolla tusen gånger, och när det börjar närma sig ett beslut blir jag så nervös att det trycker på, jag drabbas av den ocoola resmagen. Måste skita NU!!!! Oj, oj, oj, herregud!
 
Väl tillbaka igen har jag åkt ur systemet och får göra om hela proceduren och fram med bankkort.  Men där får jag ändå känna mig lite rutinerad, -Va, finns det dom som inte vet vad CVV-koden är? Men har dom aldrig handlat via nätet, alltså, det har jag då vetat länge. 
 
Nåväl, nu är biljetterna beställda och betalda och så småningom kommer oron för att man ska komma upp i tid, ha med sig bokningsnummer, hitta gaten och lita på att flygen går som de ska, i rätt tid och inte störta. Om det krånglar i något annat land ska man inte ha sån resfeber att man glömt bort helt hur man kommunicerar på engelska. Ja ni fattar vilket svårt liv en priviligerad människa har. Tänk om dom som tvingas tränga ihop sig i gummibåtar på Medelhavet kunde få flyga  istället. Jag fattar hur ynkligt mitt maghaveri kan te sig och jag inser att min vurm att verka världsvan är patetisk.
 
En sak till: Dom där världsvana personerna (alltså inte dom i kören som beställde biljetterna utan andra) kan också vara såna som (inte varit lata på språklektionerna) hellre ser film på originalspråk, otextad, annars missar man SÅ MÅNGA NYANSER, som hellre läser boken på engelska eller annars klagar på en dålig översättning och som utan att tveka går och lyssnar på standup på engelska. Jag tror att jag bara kan svenska. Jag missar SÅ MÅNGA NYANSER när jag ser en amerikansk talkshow eller en brittisk film på arbetarklassengelska där dom sväljer halva orden. Ju mer nervös jag blir för att jag inte ska förstå, desto mindre förstår jag. Nä, jag är inte särskilt världsvan. Jag var till och med tvungen avv googla hur departures stavades och att CVV-koden faltiskt hette CVV och inte CVA eller EAN ( äsch, nu överdrev jag lite ). 
 
Trevlig helg!
 
 

Om vikten av representation med Anita Sarkeesian

 
Häng med i Anita Sarkeesians analys och kritik av aktuella spel och bristen på nyanserad representation
 
Jag tar en liten paus i min brottningsmatch med lärplattformen Lärum. Jag letar efter ett filmklipp på Youtube som jag ska ha i filmhistoriegenomgången som ska läggas in i Lärum. Youtube känner ju mig genom de klipp jag tittat på tidigare. Oftast blir jag irriterad av det där; jag vet att du är 57 år, rynkig kanske överviktig och i behov av tandblekning alternativt en andelslägenhet i Spanien, men nu har Youtube plockat fram en Anita Sarkeesianvideo jag inte har sett tidigare så jag blir sittande och lyssnar på hennes rafflande genomgång i hundraåttio om hur kvinnor i videogames, idag, dataspel, alltid porträtteras som smala och unga. Hon visar exempel och berättar vilka konsekvenser det får. Det är en "VÄRD" paus i föreberedelsearbetet och naturligtvis något som passar in i nåt annat förberedelsearbete, till exempel när vi ska prata om vikten av representation i kursen Konstarterna och samhället.
 

Mer från Skulpturparken

Att prata inför publik och uppträda inför sina jämnåriga kan vara nervöst men det får eleverna träna på i kursen Estetisk kommunikation...
 
...en viktig förutsättning för att det ska kännas tryggt är att publiken visar full respekt och stöd
 
Utifrån Jaume Plensas verk Heart of trees...
 
...gjorde den här gruppen ett performance utifrån ett kraftfullt träd som alla skulle hjälpa varandra att klättra upp i
 
Christina Iglesias Vegetation room VII fick den här gruppen att leka med åskådarna och vara deras spegelbilder
 
Närbild på Natalie Eriksson från tidigare nämnda badkarsinstallation av Carina Gunnars
 
Clay Ketters Homestead inspirerade till ett perfomance om förlorad barndom
 
Anna Renströms Alliansring blev till tvångsäktenskap och förlorade vänner för vissa medan andra putsdade och prisade ringen som symbol