Exhibitionist javisst, hellre det än moralpolis

Nog har det hänt att jag närt förhoppningar om att "någon" skulle sett mig bada naken. Kanske som en del i ett erotiskt spel
 
I somras hakade jag på en tråd på Facebook angående det eventuellt sunkiga i Kenneth och Ted Gärdestads Vilken härlig dag som Ted deltog med i Melodifestivalen 1973. Någon tog upp ämnet och andra hakade på med bifall såsom att det skulle vara gubbsjukt och bryta mot samtycke. Jag har varit mycket engagerad i framväxten av samtyckeslagen allt ifrån reaktionerna i Umeå på en gruppvåldtäkt och bildandet av Fatta och hur Ida Östensson tillsammans med många andra drivit frågan ända fram till det blev en lag. Jag har också jobbat med ämnet på massa olika sätt i min roll som medielärare där vi bland annat går igenom hur genus skildras och befästs i mediernas bilder. Och ja, i den analys som görs i Så ska det låta av Thomas i klippet nedan så blir det både sjukt roligt och absurt men Nej, jag tycker inte att låten är sunkig.
 
Det hävdades att det skulle vara gubbsjukt; då antar man att mannen, som i och för sig kryper naken på knä genom skogen, är äldre än kvinnan, vilket inte alls behöver vara fallet. Det kan vara så att bägge två är tonåringar men också att de är äldre och jämngamla eller att det är en ung pojke som spanar på en lite äldre spännande tjej. Det förutsätter också att kvinnan/tjejen i det här fallet är ett offer när hon kanske i själva verket är aktör i det att hon förutom det primära att bada också vill bli betraktad. När det kommer till samtycke är ju det enda som händer att han tittar på henne. Sen så kanske denna sexuella metaforen är lite patetisk: Du låg på rygg och sög ut saften från ett strå." 
Men om man badar naken på en offentlig plats (vilket jag har stor erfarenhet av) så är väl det något man får räkna med. Så här skrev jag i tråden: 
"Ja, kanske inte bästa låten, men åh så spännande det var att tjuvkika på folk på stranden som bytte om eller badade nakna. För mig en naturlig och glädjefull nyfikenhet inte en pervers Peeping Tom. Vi tjuvkikade också bakom dasset när folk bajsade, jättespännande!! Är jag pervers? Nä, inte särskilt."
(Och ja, det där med bajset var mycket riktigt när vi var riktigt små och innan vi var intresserade av sex. )
 
En annan person höll med mig: "Vi är inte ense ( alltså utifrån de som startade tråden). Att tonårens osäkra famlande parat med det gryende och nyfikna intresset för det motsatta könet både kroppsligt och själsligt ska kunna betraktas som sunkigt/gubbigt håller jag inte med om."
 
Någon tog upp vikten av samtycke och ifrågasatte om det över huvud taget togs upp när jag var ung och då svarade jag:
"Absolut pratades det om samtycke i allafall hemma. Men, nej jag var inte 30 då där vid dasset. Men senare I 20 årsåldern badade jag nog en och annan gång naken med förhoppningen att "nån" skulle se mig. Nåväl, jag förstår tanken Men vill inte att det erotiska spelet ska bannas. Jag har fått jämställd uppfostran och haft superbra lärare. Jag har dessutom alltid älskat att prata om och skämta om sex. Även om mycket av skämten i min uppväxt var förlegade. Det gäller att förmå ta makten.
Mitt sista inlägg: "Och jag förstår att inte alla haft samma uppfostran och förebilder. Jag hoppas innerligt att skolan förmår skapa samsyn. Men jag är också skrämd över hur lite mina gymnasieelever verkar ha fått med sig när vi jobbar med genus och samtycke på mina lektioner. Kram från mig!. Och när jag skriver om skolans roll så menar jag naturligtvis att det är hemmens och hela samhällets ansvar att förmedla vikten av samtycke och respekt. Men den lilla diskussionen som fördes i somras har liksom stannat kvar hos mig mycket för att samtycke och respekt inte ska hindra spänningen och lusten, att liksom smutsa ner den. Fattar ni? Eller?
 
I helgen har jag i allafall varit tillsammans med mina "tjejkompisar" vi har vandrat, bastat och BADAT NAKNA. Och dessa kroppar som jag badat naken med i säkert femtio år känner jag så väl, har följt från tidiga tonår till nu då vi alla är sextio plus. Och ja, jag må vara lite pervers (även om det inte finns något som helst sexuellt i detta) men jag njuter i fulla drag av att se dem bada nakna och okej, det är i detta fall absolut samtycke. Däremot kanske han som gick till sin båt inte hade samtyckt till att bli vittne till vårt ohämmade nakenbadande. Sorry!
 
Tonen i tråden var i allafall mycket artig och respektfull av kloka debattörer och tog slut ganska snabbt.