Fanfar för fria fladderfittor
Jag visste det! Ja, att jag skulle bli upprörd av att se del två av SVT:s programserie Skönhetsbubblan. Jag såg delar av det förra veckan, då handlade det om Jane Timglas som gjort typ, tusen ingrepp, bröst, läppar, kindben för över 200 000 kronor. Då funderade hon på blygdläpparna! Detta avsnitt ska handla om så kallade Mommy Makeover. Jag sitter med bultande hjärta och andhämtning. Vad är det som gör mig så upprörd? En del debattörer jämför, med framgång, hur  okej det är att operera utstående öron jämfört med att operera en knölig näsa ( jag har en). Med det argumentet så har man flyttat fram positionerna lite, för folk börjar tänka: Ja, just ja, så är det ju! Hmmm, varför ska det vara mer okej? Så här presenteras programmet på hemsidan:
 

"Kan återställandet av en mammas kropp ses som en jämställdhetsfråga- för familjen? För samhället? Vilka värderingar ligger bakom det faktum att vi betalar för ett barns utstående öron och inte för en mammas uttänjda buk? Varför förminskar landstinget en mans förstorade bröst med förstorar inte en kvinnas förminskade bröst?

Vi möter Caroline Olofsson, 34 år, som efter sina två graviditeter bestämt sig för att göra vad man i USA kallar för "Mommy Makeover", bröstförstoring och bukplastik. För Caroline och hennes man är det en självklarhet att dela på kostnaderna."


Vilken fin jämställdhet det verkar råda i familjen Olofsson. Fru Olofsson som bor i en fin lyxig villa och kör en lyxig bil på väg till sin personliga tränare, verkar också tycka att samhället ska bekosta hennes rätt att få tillbaka "sin" kropp. Efter två graviditeter var det någon annans kropp.

Plastikkirurgerna lyfter fram vilka fantastiska insatser de gör för kvinnor som lider av för långa blygdläppar som till exempel har problem med dem ( läpparna alltså) vid spinningpass. Jag har aldrig hört att män män med stora organ har klagat på att de inte kan spinna, vad gör de av apparaten? Vill de också operera den så att de ser ut som småpojkar? Men visst, om du fastnar med blygdläpparna i cykelkedjan, då är inte jag den som fördömer ett kirurgiskt ingrepp
Vad det gäller kvinnors kön och hur de förväntas se ut så finns det kopplingar till porrfilmsestetik. Fittan ska vara hårlös och se ut som att den inte varit med om varken det ena eller det andra. Den ska se ut som en liten, liten flickas, inget som hänger ojämt, samtidigt som den ska vara supersugen. Vilka signaler sänder det ut? Hur jämställt är det?

Jag tycker att unga kvinnor, och mer mogna kvinnor, å ena sidan ska fundera över hur de kan ha det skönt utan att fokusera på hur de ser ut. För det andra kan de lyfta blicken, se världen och fundera på om de kan gå med i någon organisation där de kan verka för att flickor i världen inte ska bli könsstympade. För visst är det en obehaglig koppling, om du gör en blygdläppskirurgi, alltså att du kapar bort det som hänger, så kan du bli av med en del av känseln. Alltså du kapar för att få ligga, men kan inte njuta fullt ut av det? Könsstymningen i sin värsta form är väl till för att kontrollera kvinnans sexualitet och ta bort förutsättningarna för njutning helt.

Jag kan nog skriva kilometervis om detta men måste avsluta. Jag tänker att denna i och för sig viktiga dokumentärserie i sig normaliserar ingreppen. Texten på SVT:s hemsida känns också så accepterande och förstående, å ena sidan och å andra sidan. Vi kan sitta där och förfasas över de extrema personerna och debattörerna. Under tiden förflyttar sig positionerna och vi tänker kanske att, -Jag skulle kunna göra något lite, lite...bleka tänderna till exempel...En av de sista delarna i programmet var att vi fick följa med Caroline Olofsson i provhytten där hon provade en bikini och hon fick visa upp sin D-kupa, minst och sin fantastiskt platta mage. Och hon var SÅ LYCKLIG! Vad kommunicerar det till de osäkra? Och vem fan är inte det?
Jag är skitglad att jag fick växa upp när detta inte var möjligt, det var verkligen inte ett alternativ.
Kan vi inte bara säga NEJ? Kan vi inte bara få säga att det är åt helvete? Kan vi spräcka skönhetsbubblan och titta utanför den, se världen och erövra den utan ingrepp?
Trevlig helg och sjung in våren med stöd av könet!

Bildmuseet en uppgradering


Två bildlärare står framför entrén till det nya Bildmuseet

I år kommer jag att få en fantastiskt föredelsedagspresent, den 19:e maj öppnar nämligen Bildmuseet nere vid konstnärligt campus. Vilket ställe! Lisa Lundström som tidigare arbetat som museipedagog är tillbaka efter ett antal år i Visby. Hon bjöd in ett gäng bildlärare för en förhandsvisning av lokalerna igår. Hon hade inga stora förväntningar på anstormning efter sin tid på Bildmuseet uppe på Gammlia, då brukade en trogen trupp på åtta till tio personer ansluta. Igår var vi minst 50 personer, törstande efter modern bildkonst, workshops, utbildning och samarbete i ett helt fantastiskt hus vid en helt fantastisk plats. Det kändes som att komma till Tate Modern eller något annat europeiskt, modernt storstadsmuseum. Vi bildpedagoger blev fint hedrade genom att få komma på visning och samtal om framtida samarbeten före den stora pressvisningen dagen efter. VIP, liksom!


Här är ett rum för konferenser, utbildning och möten


En ny vy av Umeå från översta våningen


Det finns fönster och prång med utsikt i alla möjliga variationer så det ibland känns som att man är till sjöss


Ljust och fräscht och högt i tak. Paul M Grahn och Lisa Lundström samtalar


En fantastisk plats med Arkitekthögskolan, Bildmuseet, Konsthögskolan och Designhögskolan vid älven...månne om de kunde få till en badplats också och en veranda där man kan sippa lite vin i aftonrodnaden

Innan mitt besök på Bildmuseet var jag på Folkets bio med min filmkunskapsgrupp. Det är också ett grymt häftigt ställe, men det borde finnas mer centralt. Mer om det senare.


Här är Niklas, Hilda och Erik i maskinrummet före filmen som vi såg som hette Slåss för livet

Läs en roman annars får du en snyting......lär dig din dönick att böcker är bra! ( eg. Köp en tulpan annars får du en snyting, lär dig din dönick att nu är det vår, Ulf Peder Olrogs visa till en Kardemummarevy på 60-talet).
Nu är det dags för våra ettor att göra en reklamkampanj, det är lika spännande varje år. Årets uppdrag är lite tuffare än vanligt. Det brukar handla om att göra reklam för tuggummi, läsk eller halstabletter, men i år ska eleverna göra en kampanj där Midgårdsskolans bibliotek står som avsändare och målet är att uppmuntra Midgårdsskolans elever att läsa skönlitteratur. Här gäller det att fundera på vilka argument man ska lyfta fram. Hur förhåller man sig till diskussionen om vad som är finkultur och vad som räknas som fulkultur? Varför står de välvilliga, välutbildade lärarna och föräldrarna och njuter och berömmer de läsande barnen medan de förfasas över datorspel, dokusåpor och skräckfilmer? Vi söker väl efter underhållning och  identitet där också. I den lilla bilden här ovan ser vi Marilyn Monroe läsa James Joyces Ulysses, det är Eve Arnold, en av Magnumfotograferna som har tagit bilden, som sägs ha förändrat människors syn på Marilyn, från bilden av en missbrukande, dum blondin, till en läsande, intellektuell människa.

Det sägs vara bevisat att både handelsstudenter, juridik- och läkarstudenter, som under sin utbildning också måste läsa ur den klassiska litteraturen, blir bättre i sitt yrke och dessutom har lättare att få jobb. Ganska självklart tycker jag, utifrån min övertygelse att läsning av skönlitteratur ger en inblick i andra människors inre, andra kulturer och religioner. Det ger mig en kunskap om världen och exempel på olika sätt att leva och klara sina livskriser. Till exempel skulle jag kunna föreslå Dostojevskis Brott och straff och kanske Snabba cash som är lite mer lättuggat, till dem som läser till polis. De på Migrationsverket kan få läsa De apatiska av Gellert Tamas. 

När jag träffade Per, min man, blev jag oerhört tjusad av att han läste och diskuterade skönlitteratur. Redan efter första träffen fick jag låna hans favoritbok, En flykting korsar sitt spår, av Aksel Sandemose. Den låg hos mig, påminde mig om honom, och höll på att brännas upp eller rivas i tusen bitar, innan den blev läst på grund av något telefonsamtal som dröjde för länge. Så småningom ringde han eller kanske var det jag, boken blev läst och när Per sedan dessutom fixade mitt avlopp i lägenheten i Örebro så var det klart! En lycklig kombination av hantverkare och litteraturvetare som håller än idag.

Jan Lindqvist, från Midgårdsskolans bibliotek, var hos våra elever i fredags och berättade om uppdraget och varför de på biblioteket tycker att man ska läsa mer skönlitteratur. Han gav också exempel på styrkan i litteraturen och hur det i diktaturer förbjuds, bränns och censureras. Ett känt exempel är bokbålen i nazityskland. Här är ett häftigt konstverk som kollegan Paul M Grahn fotograferade nu när han var i Paris. Det är från en mexikansk samlingsutställning på Musée dàrt moderne de la ville de Paris och konstnären heter Jorge Méndes Blake. Läs mer i Pauls blogg.


En mur av tegelsten och längst ner, i mitten, ligger Frans Kafkas roman Slottet, och se hur den stela, ordningssamma strukturen krackelerar. Häftigt!

Jag skulle verkligen vilja att ni som läser den här bloggen hjälper till och skickar en kommentar om någon bok som varit viktig för er och varför. Jag vet att det är lite krångligt att kommentera men just nu vore det verkligen mycket värt! Det ingår i researchen för elevernas projet kan man säga. Jag hade själv för några år sedan en ganska avgörande läsupplevelse när jag läste Christina Herrströms bok Leontines längtan. Den fick mig att fundera över vilken typ av förändring jag ville ha i mitt liv. Skulle jag försöka göra karriär, utbilda  mig till rektor, läsa vidare på universitetet, söka något annat jobb? Jag skrev listor och minns att jag gick promenader i en hysteriskt, majgrön skog och grubblade. Jag kom fram till att 1. Jag ska fortsätta arbeta som lärare, eleverna, och mina ämnen är min livsmission. 2. Jag ska börja teckna mer.
Så snälla ni, bjud på någon läsupplevelse!

PS! Jag har försökt få Marilynbilden större, men jag har inte lyckats skaffa den där ABJ-appen än, så jag får fråga the real ABJ på måndag.

Radio-konfliktförlösningHa ha, det gick och det blev bra! Jag skrev häromdagen i Om radio-en thriller hur våra treor skulle redovisa sina radioprogram inom kort, trots att jag aldrig sett dem arbeta med det. De har fått i uppgift att göra ett program på tio minuter med påa, prator, intervjuer, musik med mera. I eftermiddag har min kollega Gunnel och jag lyssnat på åtta program och det var helt klart över förväntan. Vi vill gärna att de ska få med lite miljöljud för att det ska kännas äkta och ge närvaro. Mest skratt tror jag blev vid Davids och Eriks besök ien butik som säljer kosttillskott, där David med sin feta ryggsäck verkar vara på väg att välta hela butiken. Det är något som från början kan räknas som en miss men som i efterhand är det som ger liv åt ett program. Tack Viktor, Åsa och Emelie från Sveriges Radio Västerbotten!

Entreprenörskap 3: UF på Midgård

Jag har skrivit om entreprenörskap i två tidigare inlägg; Hylla huvudbonaden samt i Hårizont hyllar håret. Nu kommer här en hyllning till Midgårdsskolans elever som kör sina UF-företag. Ung företagsamhet ger ungdomar möjlighet att starta och driva egna företag och vill uppmuntra kreativitet, företagsamhet och entreprenörskap. Idag blev det en lycklig kombination med Midgårdsskolans UF-elever och MammaMedias påssjuka. Jag fyndade en omsydd second hand-blus för 20 kronor. Jag behövde inte ens någon påse. Jag tog blusen med in på personaltoan för att prova. Behöll den på och knycklade ihop den svarta polon som ursprungligen tillhörde "Dagens outfit". Slarvigt nog blev jag så exalterad av fyndet att jag missade att ta reda på vad företaget hette. Usch och fy, en bloggare får inte göra så! Men se så glad jag är. Observera att Kupan-kjolen är på också.


Anita B Johansson en annan känd Midgårdsbloggare fotar MammaMedia i dagens second hand outfit