Medienätverk Norr för samsyn, styrka och utveckling

Sedan 1994 har lärare på Medieprogrammen i Norrland träffats för erfarenhetsutbyte, kompetensutveckling och uppdatering både vad det gäller gymnasiets utveckling och vad högskolor, universitet och forskning efterfrågar. Det har betytt väldigt mycket för oss som arbetar och naturligtvis har det också betydlese för den utbildning våra elever får. Det har gett oss kraft att kräva rätt utrustning och förutsättningar genom att jämföra oss med goda exempel, istället för att konkurrera och fundera på om vi är bättre eller sämre än varandra. Genom åren har vi haft kontinuerlig kontakt med Skolverkets representanter och vi har skrivit och meddelat våra åsikter.

27-28 oktober har kollegorna på Borgarskolan i Gävle, varit värdar, Conny, Göran, Patricia, Sussie, Hasse, Jonas, Kerstin och deras kollegor, rektorer och bespisningspersonal. Deltagarna för övrigt kom från Härnösand, Östersund, Kramfors, Sandviken, Sundsvall, Söderhamn och Kiruna. Vi saknade Luleå, Piteå, Skellefteå och säkert några andra också. Vi hoppas att vi ses allihop i Östersund nästa år. Med stöd från Christina Månberg från Skolverket som verkligen betonade nätverkens betydelse så hoppas vi att alla ska ges mölighet att vara med.

Vi har hetat MP-Norr tidigare utifrån programnamnet Medieprogrammet. Nu när de flesta av oss jobbar på estetik och media eller samhällsprogram med medieinriktning så blir namnet Medienätverk Norr.
Krister Sander, från Sundsvall har varit med från början...det innebär att vi har träffats med jämna mellanrum i sjutton år!!!!!Göran Perpåls är en av värdarna. Staffan Westerlund som står bakom Midgårdsskolans Micke Rutberg, är från Härnösand och tillhör också en av dem som varit med LÄNGE.Maja, Micke och Borgarskolans Patricia Kingdon lyssnar fokuserat.Stående inslag i våra träffar är en rundvandring i lokalerna. Lasse Pettersson från Östersund äter äpple och funderar kanske på lokaler. Östersundarna lämnar sitt mediehus nu och flyttar in i Wargentinskolan. De har tagit över stafettpinnen enligt traditionen och blir värdar nästa år.Vi går hem till hotellet och fräschar upp oss lite. Sedan ska vi ta oss till en fantastisk festlokal och middag. Men det kan ta tid att gå, även en mycket kort sträcka när det är massa fotografer som promenerar ihop.

Gävle Kommun bjuder på trerättersmiddag i Stadshusets enormt pampiga Spegelsal. Klart imponerande! Vi har för avsikt att vara värdar 2014. Då hoppas vi att Umeå Kommun bjuder till.Här har vi de vidrigt överglada vinnarna av musiktävlingen...ähhh Grattis menar jag!Maja och Micke trasslat in sig i nånting. Vi lever inte upp till vårt Umeårykte att hålla ut länge på festen, utan vi går hem innan elva. Vilket vi är himla nöjda med för då kan vi lyssna helt och fullt på Skolverkets Christina Månberg, som är så duktig, tydlig och trevlig.Christina går igenom hur de på Skolverket har arbetat med, och hur de har tänkt kring den nya gymnasieskolan. Vad är ett ämne? Vad är en kurs? Hur hänger allt ihop? Hur hänger det ihop med EU:s nyckekompetenser? Hon lyfter också vikten av att vi redan nu är på hugget inför det kommande gymnasiearbetet och det viktigaste är att vi jobbar med kollegial implementering, att vi samarbetar med högskolorna och att vi åker till estetkongressen som är varje år. Nätverksträffar är också en mycket viktig del. Därmed har vi Skolverket i ryggen som stöd för oss när vi ansöker om att få delta i estetkongressen i Göteborg i vår och även den resa till Stockholm vi vill göra för att ta del av konst, design och reklamutbildningarnas slututställningar. När vi ser deras examensarbeten får vi också en bild av hur våra elever kan göra sina. De ska "redovisas på ett sätt som är relevant för aktuellt högskoleområde" (Skolverket).

Tack Gävle, så väldigt mycket tack! Vi får ursäkta att vi inte höll måttet vad gäller uthållighet på kvällen. Men har man hållit på i sjutton år så orkar man kanske inte...Det viktigaste av allt är maten, och den var BRA!

Snart dags för kampanj mot tobakÅhhh, jag ska bara läsa hela boken först, från pärm till pärm, innan jag gör om hela Power Pointen till introduktionen av informationskampanjen 2011.
Man vill så mycket, och man vill att det ska bli så bra. Veckan efter lovet ska våra medietreor dra igång en informationskampanj mot tobak. Läs gärna mer om det här. Informationskampanj.
Igår eftermiddag satt vi alla profillärare, text och mediekommunikation, grafisk kommunikation och foto, och planerade och gjorde grupperna. Ganska tufft jobb. Varje grupp ska ha minst en från varje profil. Det blir åtta grupper. Ywonne Wiklund från Västerbottens Läns Landsting kommer hit för att introducera uppdraget torsdag 10 november. Så himla spännande det ska bli.

Jag tycker att det är superintressant hur man kan påverka människor att förändra sitt beteende. På vilket sätt kan man jobba med masskommunikation och vad måste man ha andra strategier för att komma åt? Kampanjer är bra för att föra upp frågan på dagordnigen och skapa opinion, men för att förändra ett beteende krävs det interaktion och aktiviteter i den aktuella målgruppen.
 
Jag vill också verkligen att eleverna ska gå igång på detta, att de ska gilla uppraget, sina grupper och göra ett bra jobb. Se resultat av de tidigare kampanjerna i ovanstående inlägg. Jag ska plugga vidare för att så småningom (måndag direkt efter lovet...det blir till att jobba på lovet...) kunna hålla en bejublad introduktion till ämnet hälsokommunikation....eller så gör jag bara mitt bästa.

Igår redovisade våra estetettor sina kampanjer för Amnesty, se tidigare inlägg om det här, Kreativ kommunikation... och här, Mer Amnesty. Eleverna var duktiga och hade verkligen jobbat bra med idéer på kort tid. Här är ett bra exempel på kampanjmaterial för att Midgårdsskolans elever ska bli engagerade och vilja bli medlemmar i, och skänka pengar till Amnesty.När detta publiceras är vi förhoppningsvis i Gävle på nätverksträff för medieprogrammen i Norrland. Om bilen vi åker håller sig på vägen, PUH, jag lider av både tandläkarskräck och åkabilpåhalavägarskräck. PUH!

Tjejliv-ett nytt magasin med sköna förebilder

Jessica Ivarsson och Sara Nyblin är två unga kvinnor som under devisen: Gör din grej, har startat ett magasin med uppmaningen till målgruppen att också våga göra sin grej. Magasinet Tjejliv. Modigt! Välbehövligt! Skönt!

Hoppas bara att tidningen hittar fram till sin målgrupp. Det är oerhört svårt att komma fram med budskap som bryter mot normen att det viktigaste som tjej, är att vara snygg. Varje del av kroppen har sin egen industri av produkter för förbättring. En industri som satsar hårt på reklam och marknadsföring som slår in små vassa kilar i våra ömmaste delar. Jag hoppas verkligen att ett sånt här alternativ får tillfälle att utvecklas.
Min kollega, grafisk kommunikationsgurun Anita B Johansson ( hon skriver om omslag i detta länkade inlägg) har lite åsikter om layouten. "Den ser ut som en publikation från Folkhälsoinstitutet, det är lite gles och tam typografi och en del lite tråkiga foton. Men framsidan är jättefin och bilderna på Sanna Bråding likaså. Vi följer er och önskar än en gång lycka till.
Gör din grej! Oavsett om du är 14, 24, 54 eller 84 år. Släpp greppet en aning om maskaraborsten och se vad du kan se, bortom dina långa svarta fransar.

Akvarellkurs med Lars A PerssonTillsammans med Margaretha, Kerstin, Kerstin, Stig, Karin. Lilian och Lena, har jag tillbringat lördag och söndag i Lars A Perssons atelje på Kungsgatan, mitt i Umeå. Larmet på gatan utanför från Umeå Fashion Weeks kulmen på lördag når oss bara som ett avlägset brus, trots att basgångarna från catwalken får huset att skaka. Vi är helt upptagna med hur färgen ska bita och hur penseln ska hållas när det ska chumras.

Vi är på kurs i landskapsmåleri. Att hålla kurser är ett sätt för Lars att kunna leva på sitt konstnärsskap. Men han är utbildad bildlärare och jag märker att han är en duktig pedagog och att han njuter av det. Läs mer om det här: Lars A Persson.  

Jag som arbetar som lärare på heltid får njuta av att vara en elev. En dåligt förberedd elev. Jag har varit uppe och dansat kvällen innan och kom i säng efter två. Jag har inte gjort min läxa. Man skulle ha med sig skisser eller akvareller att ha som utgångspunkt. Jag har inget! Jag tänkte just det:
-Hur tusan ska det gå till att måla landskap i Lars A:s atelje, inomhus, vad finns det för landskap där? Nåväl, jag har min gröna Nokía som är full med bilder och eftersom jag är aningen trött och törstig så letar jag fram denna bild att ha som utgångspunkt. Bilderna är väldigt små, skärmen slocknar hela tiden och det är skitsvårt att lyckas göra en skiss. F...n också. Jag borde varit bättre förberedd!Bilden visar Åsa, när vi efter en oerhört svettig långpromenad längs en landväg i Umbrien, äntligen får svalka oss i Tibern. Ett motiv som lockar mig som är både trött och lider av vätskebrist.

Efter en dags bråkande med detta oerhört svåra perspektiv och alla färger som bara blev en enda gröt av grönt och insikten om att jag bara längtar efter att bada, så lägger jag ner. En lugn och tidig kväll och en lite orolig natt, full av akvarelläventyr och ställningstaganden gör att  jag hitttar en ny bild att bråka med. En ny skiss och en ny process. Lars utmanar på ett bra sätt och trots min känsla av att vara rätt oduglig så går jag i mål nöjd, med en förhoppning om att jag är utvecklingsbar. En annan insikt som också är nyttig är den, att för varje lyckad bild så kan det finnas hundratals övningar och skisser. Jag är inte där än. Men Lars hjälper oss att hitta små pärlor i våra egna och de andras bildövningar.Lars demonstrerarMin process med den nya bilden. Det är från Kittelfjäll och en fiskekväll vid sjön.Ett utsnitt som jag blev nöjd med.