Vardagslyx i april - Varierar vinterjackor

Min storebror Pär-Åke fyller år idag. Per, min man, och jag skickar en film där vi sjunger för honom. Hoppas han blir glad. Jag tittar på termometern, fryser när jag hämtar tidningen, stirrar på min stora svarta vinterjacka, tittar på kalendern och tänker att Nåt nytt måste jag ju hitta på! Jag går ner i källaren och tar fram en gammal beige vinterjacka istället. Ja, men lite variation blev det ju i alla fall. Vårjackorna hänger övergivna, förödmjukade och kränkta kvar på sina galgar och skramlar i sin svala enkelhet i förrådet.

Ny upplaga av Konstens betydelse

 
Som en härlig påskpresent låg denna nya upplaga av Konstens betydelse av Madeleine Hjort, i mitt postfack på skolan. Så himla trevligt. Jag har skrivit om den vid ett flertal tillfällen tidigare: Konstens betydelse och Jag har fått svar av en bundsförvant
 
Jag tipsade Sverker Zadig om att de borde ta in Madeleine som föreläsare till Nationell Estetisk Kongress och det gjorde dom! Så himla kul! Men jag var på körresa i Canterbury och missade det hela. Men Madeleine skriver i ett brev hon skickat med boken:
"Nu hoppas jag att din resa till England var rolig....Under tiden har jag talat om Konstarter och demokrati på Nationell Estetisk Kongress och det var mycket folk och fullbokat i mitt rum. Tänkte på dig att det var du som tipsade Sverker Z."
 
Dessa ämnen äs så viktiga. Det rapporteras om åtstramningar i konstnärers frihet i Polen och Turkiet och de som arbetar med konst på olika sätt censurerar sig själva också för att inte få problem. det måste man också förstå. Inte alla är modiga och vågar riskera jobb, familj och ekonomi. Därmed blir samhället fattigare på sunt ifrågasättande och viktiga diskussioner om hur livet ska levas och ett samhälle styras. Det kan bli farligt och fasansfullt tråkigt. Igår intervjuades en turkisk konstnär, numera bosatt i Berlin ( hon är för farlig för att kunna leva säkert i Turkiet), hon sa att konstvärlden blir meningslös om alla bara får måla blommor.
 
Glad påsk på er allihopa!
 
Och ja, jag har ännu inte åtgärdat designen av bloggen. Måste fixa detta.

Mindyard tioårsjubileum

 
Oh my God, i morgon är det tänkt att jag ska lämna in årets Mindyard till tryckeriet Original! Det är Elma Frick som är AD och det är Elina Sandström som tagit omslagsbilden
 
För tio år sedan gjorde vi en storsatsning på medieelevernas tidningsproduktion och kostade på fint papper och en stor tryckt upplaga. Det var en del av marknadsföringen av Midgårdsskolans estetiska program och främst Medieprogrammet som då inte var ett estetiskt program, utan ett studie- och yrkesförberedande program litegrann beroende på vilka kursval man gjorde. När tidningen kom från tryckeriet så skickades alla våra medietvåor ut till sina gamla högstadeskolor för att stolta, visa vad de gjort och dela ut tidningarna, främst till niorna.
 
2007 var fokuset helt på valet till gymnasiet och innehållet i de olika programmen på Midgårdsskolan. I år har temat varit genus och normkritik.Det är också första året som jag är ansvarig för arbetet med tidningen i kurserna Medieproduktion 2 och Medier, samhälle och kommunikation. Kollegan Anita står beredd och assisterar och har dessutom lagt grunden för eleverna i kursen Grafisk kommunikation. Jag är ju helt handfallen när det kommer till tekniken. Det har varit fasansfullt ångestladdat stundtals att känna sig så helt off och hjälplös. Att det hamnade på mig kom sig av att tjänsteunderlaget inte fungerade så att Anita kunde ta medieproduktionskursen. 
 
Däremot har jag lagt upp uppgifter, sett till att det funnits material för research och jobbat med hur man kan spegla temat både journalistiskt och konstnärligt.
 
Efter påsklovet ska medietvåorna ge sig ut på högstadieskolorna med sin fina tidning. Dessutom måste vi försöka komma åt de skolor som ingen av tvåorna har gått på, så att de också får se och lära sig om genus, normkritik och vad kan kan få göra om man går Estetik och media på Midgårdsskolan
 
Så här såg Mindyard ut 2007: