Indesign går lite bättre

Ett fiktivt tidningsuppslag som inte alls är klart
 

Oj oj oj, idag har mästerpedagogen Anita B Johansson kört en intensiv kurs i formatmallar i Word och Indesign. Tre elever var vi, som små hungriga fågelungar som behöver skedmatning med jämna mellanrum och ständig bekräftelse och beröm. Men, idag funkade allt fint. Nu skulle vi bara behöva ett par veckor utan elever för att praktisera och befästa detta, som annars riskerar att blåsa bort från vårt minne. Men ÅHHH så roligt att göra fina sidor, komma på vackra typsnitt och kombinera med roliga ord och bilder.

Någon som vill headhunta mig?

Är på kurs i Wordpress, Webbstjärnan för kanske fjärde eller femte gången...
 

Flexibel, extremt van att hålla sjutton bollar i luften samtidigt, van att hantera konflikter, utanförskap, kunskap om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, van att stå på scen och hålla föredrag och presentationer. Specialkompetens inom bild, estetik, film och konsthistoria, medieproduktion och mediekommunikation. Något bristfälligt självförtroende vad gäller medietekniken...
 
Min hjärna kokar, självförtroendet sjunker till en obehagligt låg nivå, JAG KÄNNER MIG URUSEL, VILL INTE VARA MED, Inga knappar är mina vänner, inga vägar logiska. 
 
Någon som vill ha mig? Jag kan stå i butik, kan nog till och med vara butikschef, jag kan leda projekt, vara konferensier eller programledare. Kan någon vilja ha mig?
 
Jag tappar bort lösenord och användarnamn och kan inte logga in eftersom jag trasslar in mig i systemet nåt så jävulskt. Det är kanske ett under att jag lyckats med printscreenen här ovan och dessutom baxat in bilden i bloggen. Jag skulle kunna bli en proffsbloggare med en egen anställd tekniker som fixar allt sladdande, kopplande, html-kodande åså lite rygg och axelmassage mellan varven...
 
I  morgon ska stackars Anita ( Anita B Johansson) ha mig som elev i Indesign...Lycka till!!! 
 
För vi har ju fortbildningsdagar dessa tre första i Halloweenveckan. Torsdag och fredag har vi lov....ehhh, har inte alla det...? Ehhh, kanske bra att ha kvar sitt lärarjobb ändå...eller...
 
Men helt ärligt och allvarligt, läraryrket HAR förändrats, det är sjukt mycket andra uppdrag som ska genomföras, dokumenteras, samtidigt som man själv är ansvarig för att vid sidan av hålla sig ajour med allt som händer inom sina ofta många ämnen. Det nya betygssystemet med alla mål, centrala innehåll och kilometerlånga kunskapskrav håller också på att knäcka oss. 
 
Jag har kanske någon av de bokstavskombinationer de pratade om igår ( på heldagen om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar)...Men jag kanske passar i något lager någonstans, vore lite kul att ta truckkort...

Ofrivilliga nomader

Gzim och den frusna sjön 2011
 
Vi läser i tidningarna, ser på tv och hör på radio, om flyktingströmmarna, ganska nära, här i Europa och lite tystare från fjärran. Vi har hört superproffsiga Cecilia Uddén, Sveriges Radios mellanösternkorrespondent, bryta ihop när hon intervjuar en UD-tjänsteman från Egypten om varför de som flyr för sina liv betraktas som kriminella. Människor som lämnat allt de äger och har och dessutom har mist sina barn, syskon, en förälder. I en annan intervju berättar en mamma om hur tre av hennes fyra döttrar drunknade på vägen från Syrien.
 
Här kan ni se en intervju med henne från SVT:s Agenda:
 
 
 
Dessa människor på flykt, barnen, skildrar och hyllar Knutte Wester i sina fantastiska bronsskulpturer som nu finns att se på Västerbottens Museum. Där kan man också ta del av filmer. Utställningen heter Ofrivilliga nomader och temat är obehagligt aktuellt och brännande.
 
Skulpturen av Gzim är oerhört gripande, särskilt när man har serr den fantastiska filmen Gzim rewind (som jag har skrivit om lite här: Fantastisk filmvecka).
 
Här signerar Knutte den fina boken man kan köpa på Västerbottens Museum.
 
Gå och se utställningen!
 

Björn Borg says da! -reklam som äger kraft

Annons i Resumé nr 39-40
 

Förra veckan var vi med en grupp elever på studiebesök och workshop på kommunikationsbyrån Plakat. det är några av våra elever som ska jobba med kommunkation inför gymnasievalet. När vi samlades i konferensrummet möttes vi av första bilden av en presentation av uppdraget,  lysande röd bakgrund med texten "Kommunikation kan förbättra världen- Vår vision". Jag gillar det! Reklam påverkar våra attityder och värderingar, den talar om vad som är okej och vad som inte är det, den lyfter fram och den tystar ner, den hjälper eller stjälper vår syn på oss själva. Modig och jämställd kommunikation skapar förebilder och motvikt. 
 
Kommunikation kan förbättra världen, är ett statement som jag kopplar till ovanstående annons som jag såg i branschtidningen Resumé förra veckan. Först förstod jag inte, ja okej, jag kan vara seg ibland, men när jag förstod, nästan jublade jag. Så himla läckert...Men så drabbades jag av tvivel, en annons som denna i Resumé gör kanske inte så stor nytta, kan det vara att slå in öppna dörrar? men vid närmare efterforskning ( tack Marika på Pondus för länken) så verkar det som att en helsidesannons har varit införd i den homofobiska tidningen Moscow Times, se underwearexpert.com och adweek.com.
 
Jag skulle ge mycket för att ta del av debatten den kan skapa i Ryssland bland homofoberna. Jag tycker det är underbart lekfullt, snyggt och kreativt. Filmen som är aktuell som reklam för samma märke lär nog inte släppas in dock. jag vet ärligt inte hur det fungerar med Youtube i Ryssland, vad som släpps igenom och inte, men det måste säkert finnas genomtänkta censurvarianter. Här kan ni se filmen Love for all.
 
 
 
 
Om det är någon av er läsare som vet något mer om annonsen och filmen och hur de eventuellt har reagerat i Ryssland så kommentera gärna. Politiken böjer sig för ekonomin och den status ett högt värderat varumärke bär med sig. Kanske var någon på annonsavdelningen lite färgblind?
 
Jag tycker att de som designar OS-truppernas dräkter borde ta allvarligt och seriöst på detta med färgsättningen. Regnbågsdräkter till alla deltagare i truppen såväl idrottare som funktionärer. 
 
Ett tidigt exempel på hur reklam används för att förflytta gränser och så småningom vara med (kanske i alla fall lite) är Oliviero Toscanis annonser och utomhustavlor för Benetton. Apartheidmotståndarna använde reklamen i sin kamp. 
 
Kalsonger kanske kan innehålla ett riktigt kraftpaket, något för Putin själv att exponera sig i, han gillar ju lite halvnakna bilder på sig själv i machoposer, passande för vilken Prideparad som helst.
 
 

Den viktiga existentiella frågan och regler för köpstoppet

En favoritbild som säkert finns i bloggen redan
 
Barbara Krüger , en av mina favoritkonstnärer, började sin bana som tidningsformgivare och har sedan blivit en av de mest kända postmodernistiska konstnärerna i USA. I sina montage med gamla femtiotalsfotografier kombinerade med textrader ifrågasätter hon ofta vår tids fascination över konsumtion, yta och välfärd. Jag har skrivit om henne och hennes bilder tidigare.
 
Den ovan ställda frågan kan jag med välbehag och stark karaktär dessa två månader besvara med ett NEJ eller NOT!
 
Mitt självpåtagna köpstopp innefattar:
Inga nya kläder
Inga inredningsdetaljer, möbler, kuddar eller handdukar. Tar stearinljusen slut får dock nya inhandlas.
Inget nytt smink.
Inga tekniska prylar.
Inga böcker eller skivor.
Använd alla hudvårdsprodukter tills de är slut, då får ny hudkräm köpas, jag är en extrem torris och denna årstid innebär ett väderomslag som gör luften inomhus supertorr, så och min hud som måste få mättas med fukt.
Hudkräm och schampo får köpas om alla gratis hotellburkar tömts först och alla andra flaskor är tömda.
Tar all läppglans slut får ett nytt inköpas.
Mat och blommor är helt och hållet undantaget.
 
Jag har redan från början en liten parentes, ett litet undantag: Om jag springer på ett par underbara skor till ett bra pris i någon av mina favoritbutiker i Göteborg när jag åker dit över allhelgona, så får jag handla, men det är bara om det är något oemotståndligt, typ ett par fina bruna snörkängor.