Liberalt roligt med ny logotyp

 
 
Alltså, det går bara inte att låta bli att frossa i bristen på bildanalys och njuta av kreativa parodier
 
Det är mycket möjligt att Liberalernas logotyp och grafiska profil landar och känns osnuskig efter att den kom så plötsligt, men just nu är det i allafall roligt att förfasa sig lite. Kollegan Anita Blomqvist Johansson som undervisar i Grafisk kommunikation berättade att hon först sett loggan utan sitt sammanhang och såg då solklart en snopp, sen läste hon om vad det var och att folk gjorde sig lustiga över designen. Hennes specialitet är inte snoppars utseende specifikt men hon kan formgivning. Hon är inte heller på långa väga så sexuellt fixerad som jag. Så hennes vittnesmål är trovärdigt och vi tittade tillsammans på olika roliga loggor och fastnade  för ett klipp med andra logofadäser, inte mindre än 30 stycken, en del värre än andra. Håll till godo:
 
 

Liberal skämskudde eller potent logotyp

 
Ooooops, står den eller symboliserar den sviktande potens
 
Allt kommunicerar! Och bilder har ibland närmare att tolkas reflexmäsigt och intuitivt. En stor nyhet i dagarna är Liberalernas nya logotyp som är en ....ja vad är det? ett versalt L som delats upp i två delar i blåklintsblått alternativt vitt om bakgrunden är blå. Det ska kommunicera stabilitet kanske? Nåväl, jag håller med Resumés skribent som faktiskt också tycker lite synd om dem som tagit fram den grafiska profilen läs mer här. och på Sveriges Radios hemsida
 
 
Denna bild hittade jag också när jag googlade på Liberalernas nya logga:
 
Med mer bild i skolan kanske fler blir bättre på bildanalys hehe och då hade man kanske kunnat tolka vad bilden eventuellt skulle kunna kommunicera.

Peak i bloggosfären

Ohhh shit, nog för att det snöar men nu ska jag bli proffsbloggare...
 
Jag är en stillsam amatörbloggare med mellan 10 och 40 unika besökare per dag i normala fall. Inlägg som Fanfar för fria fladderfittor  och Jubel i busken, har dragit 180 unika den dagen och lite extra de kommande dagarna, och andra inlägg med vågade teckningar eller sexanspelningar har gjort att kurvan stigit. Men nu helt plötsligt, häromdagen, så hade jag 1337 unika besökare!!! Jag antar att det beror på att jag hamnat på någon startsida genom något magiskt blogg.se-lotteri! Någon av er läsare som vet? 
Just den dagen var det nog verkligen inget allmängiltligt, sexigt eller roligt inlägg utan ganska internt för de lärare som är intresserade av estetiska ämnen så de som av en slump gick in på min blogg blev kanske avskräckta. 
 
Men jag fick ändå en tankeställare, efter första chocken; delvis på vilken som är min målgrupp och delvis vilket är mitt syfte. Jag har en agenda, för det mesta. Att skapa intresse och påvisa vikten av mediekunskap och estetiska ämnen, att propagera för feminism, antirasism, tolerans. Ett syfte är såklart att ha en arena för skrivande och egna bilder; att publicera sig och få respons. Jag tycker om att roa och oroa och målgruppen är ganska bred. Något som jag själv säger till mina elever att de inte får ha en för bred och odefinierad målgrupp, då är chansen att träffa rätt mindre, men den får jag ta här i mitt hobbyprojekt. Såvida inte besöksantalet fortsätter i denna SJUKA nivå, då får jag sadla om och bli proffsbloggare! Herregud så jag skulle teckna, måla och skulptera med orden...men vem skulle betala mig för det? Libresse invisible...nej knappast, de tiderna är sedan länge förbi, Inkontinensskydd eller Viagra, Försäkringsföretag för höftledsoperationer eller andelsgenheter på solkusten i Spanien?
 
Äsch, jag underdrev faktiskt, mycket ovanligt för att vara mig: Jag hittar ingen dag som understiger 20 unika besökare, FAKTISKT! Som vanligt så får ni gärna höra av er med vad ni vill ha MER av!

Mer Nationell Estetisk Kongress 2016

 

 Sverker såg nöjd ut vid kongressens avslutande och pepparde oss alla att komma till Malmö nästa år

 

Vid kongressen i Norrköping var det  225 lärare från 75 olika gymnasier. Inklusive föreläsare och utställare blev det cirka 250 personer som var med,  och då är inte alla engagerade lärare och elever från programmen som var med och arrangerade som turistvärdar och buffématlagare, inräknande. I det sista utskicket inför kongressen skickade Sverker ut ett mail för att det skulle bli så konstruktivt som möjligt och det påverkade faktiskt alla samtal och diskussioner som jag deltog i. Så här stod det i mailet:

 

"För att det ska bli fruktgivande kursdiskussioner (och eventuella andra) är det viktigt att sikta mot att hitta konstruktiva förslag framåt, och diskutera möjligheter, inte problem.

Vi är säkert många som upplever det jobbigt ibland på vår egen arbetsplats och med vår egen arbetssituation – men försök undvik att fastna i dessa. Det är annars lätt hänt att diskussioner bara kommer att handla om vår egen besvärliga situation, som vi försöker få sympati eller medhåll för.

Undvik också att ägna tid åt att kritisera kursernas utformning och skrivning. Vi måste förhålla oss till hur kurserna ser ut nu. Att ändra dem är en lång process med stora politiska inslag. Det finns säkert många kurser som är värda kritisk granskning och önskemål om ändringar, men vi kan inte lösa dessa på kongressen, och inte formuleringarna heller."

 

Först lyssnade hela församlingen på Ingrid Carlgren, professor i pedagogik vid Stockholms universitet.

 

 

 
 
Sedan kom Torun Rudin, huvudsekreterare i Gymnasieutredningen och pratatde bland annat om införandet av ett obligatoriskt ämne i gymnasiet, och där var frågeställningen inte OM utan HUR! Och det låter ju lovande.
 
 
Inte en rättvisande bild men en minnesskiss i alla fall, man vill hålla pennan igång...
 
 
 
På söndagmorgon fick vi lyssna på professor emiriti vid Göteborgs universitet, Ference Marton, och det kändes fint, lite som att lyssna på en ikon även om man fick anstränga hjärnan ordentligt
 

Nationell Estetisk Kongress 2016 i Norrköping

Tomas Olsson, Sigrid Hagersten och Cecilia Holm stolta representanter för Umeå
 
Norrköping! Jag har aldrig varit där förut och blev nästan förälskad! Det var så himla fint! Staden fick sina stadsrättigheter på 1300-talet och hade en storhetstid under 1600-talet då holländaren och handelsmannen Louis de Geer flyttade dit. Då var staden befolkningsmässigt näst störst i Sverige, idag ligger den på tioned plats. de Geer drog igång industrier varav bland annat textilindustrin har varit en viktig del i stadens historia. Huvudlokalen för Nationell Estetisk Kongress var just de Geer-gymansiet.
Det var så många fina gamla hus och området kring Motala ström som slingrigt och krångligt tog sig fram genom det gamla industriområdet var fantastiskt.
 
Fantastiskt var det också att träffa estetlärare från hela Sverige. Att få jämföra, diskutera och lyssna på experter inom olika estetiska fält. Som vanligt har jag haft storartade planer på graden av dokumentation men nu passar jag på att lägga ut litegrann i alla fall.
 
Saxat från NEK:s hemsida www.estetkongress.se

"Nationell Estetisk Kongress är ett nätverk för alla som arbetar på framförallt gymnasiets estetiska program och också för alla gymnasieskolor som erbjuder estetiska kurser. NEK erbjuder också ett nätverk för de konstnärliga högskolorna och har intresse även för Kultur- resp Folkhögskolor.

Det arrangeras en årlig kongress i samverkan med Skolverket varje vår, på olika platser för varje år. Kongressen erbjuder dels föreläsningar och information kring Estetiska programmet och estetiska kurser, dels fortbildning och inspiration i form av workshops, demonstrationer, diskussioner och presentationer. Det viktigaste inslaget på kongresserna är kanske mötena med kolleger och skolor från hela landet, möjligheten att jämföra olika sätt att lösa och förhålla sig till kurser, bedömningar och genomföranden."

 

Sverker Zadig, som tillsammans med Skolverket och en värdskola arrangerar kongressen varje år, fotograferar och ser nöjd ut
 
Förutom ett späckat program med workshops, diskussioner och föreläsningar så ingår en fest i kongressen. I Norrköping gick den av stapeln i ett gammalt vacker värmeverk numera med namnet Värmekyrkan
 
Elever från särskolegymansiet underhöll före maten och betydelsen av estetiska ämnen blev övertydlig, vilken glädje och vilket engagemang! Med vilken stolthet de undehöll oss. Många tårade ögon.
 
Skellefteå rules med representanter för musik, dans, bild och media
 
Karlstad skiner i kapp
 
Som en del av en koreografi eller scenografi stod borden i Värmekyrkan...
 
...här hängde festdeltagarna senare när de pausade från dansen som drog i gång med världens ös 
 
 
Godnatt vackra stad sa jag relativt tidigt och rumlade hem till Elite Grand Hotell