Estetiskt projekt avslutat

Här är avslutningsscenen från gårdagkvällens föreställning
 
Jag har massor av bilder men nu blir det bara två. PUH!
Eleverna har gjort ett fantastiskt jobb och en jättebra föreställning. Idag har de fått se en inspelning och så har de fått chips, frukt och läsk och fått instruktioner för utvärdering och reflektion. Nu ska vi ta helg och några av oss projektlärare och ledare ska ses på båten Båten och skåla, om vi får plats.
 
Två av projektets stöttepelare hjälper till med städningen, Dick och Tobias

Betygsångest och scenskräck

Jag tappar läsare, såklart, när inga nya, roliga kreativa texter eller bilder läggs in. Men jag hinner inte vare sig skriva eller rita eller redigera bilder.
En sagolik maj omfamnar oss med skir sommargrönska och smekande ljumma vindar. Det gäller att njuta på cykelturerna till och från skolan, ta soporna till sophuset på kvällen och vattna de törstande penséerna. Jag njuter av sommaren i maj och av att se alla ungdomar med bara ben.
 
Men maj månad är också betygsångestmånad och tiden när solen skiner och grönskan gror behövs till att läsa en gång till, söka jaga elev en gång till, gå igenom alla högar och loggböcker och sammanställa. Jag är professionell. Jag kan det här! Jag har arbetat som lärare sedan 1984. Jag trodde att det skulle bli lättare och lättare. Men tvärtom slår magen tredubbla knutar på sig själv av våndan.
 
Dessutom har våra ettor föreställning av sitt estetetiska projekt denna vecka. Tre föreställningar som föregicks av ett generep i går. Jag inleder föreställningen med några väl valda ord. Och till och med det har gjort mig helt dirrig, darrig, virrig. Jag var så nervös i gårkväll att det slog lock för öronen, svetten porlade i mina svarta lackklackeskor, och magmonstrets tredubbla knutar ville helt plösligt lösgöra sig. GULP! Ut i spotlighten och kör! Jag som egentligen älskar scenen, texten, publiken och mikrofonen håller på att tappa självförtroendet.
 
Ikväll är det dags för sista föreställningen. I morgon ska projektet utvärderas och sedan ska vår; "lärare -och- elever- som- kämpar- på- mot- samma -mål-relation", förbytas i att vi ska sätta betyg på även dem. VILL INTE!
 
 Här en bild från repetitionerna av föreställningen Tavlor på en utställning. Dick Olofsson, som med en ängels tålamod har repat in hela alltet med eleverna och oss, står i ljuset.
 
Och mitt i alltihop så har treorna sin slututställning som jag knappt hunnit med, men lite. Här har jag snott bilden från AnitaBJohanssons blogg.
 
Här står jag och pratar med två gamla elever Filip Allberg och Marlene Bergmark

Lycka

Äntligen får vi träffa Viktor som varit borta sedan den nittonde juli
 

Jag har en elev som heter Sandra Walter som har gjort en handbok om lycka som sitt projektarbete i år. Jag ska lägga in bild på det till veckan. Lycka, mytomspunnet, svåruppnåeligt, överskattat, orättvist...oavsett vilket, så upplevde jag innerlig, äkta lycka igår när sonen rullade upp med bilen och vi fick krama om honom ordentligt.
Sandra har vaskat fram fem lyckoknep:
1. Tacksamhet
2. Sluta grubbla och jämföra
3. Goda handlingar
4. Att förlåta och bli förlåten
5. Leva i nuet
 
 
Med den älskade sonen vid gårdagens middagsbord kände jag mig oändligt tacksam, alla grubblerier var som bortblåsta, jag ville bara göra gott, allt förlät jag och allt var mig förlåtet, allt var här och nu och jag var LYCKLIG!