De e mycke nu

 
 

Fram och tillbaka, fram och tillbaka med träningskläderna i ryggsäcken...oanvända

 
Ett av mina bästa knep för att må bra och klara stress är att träna regelbundet, det brukar bli body balance, indoor walking eller kanske bara ett gympass. Nu börjar vi gå in i betygstider på riktigt, slututställning, slutprojekt, bedömning och utvärderingar. Det värsta av allt är att få in alla rester från elever som inte lämnat in i tid. Det gäller verkligen att kunna hålla många bollar i luften samtidigt, och då måste jag träna för att rensa hjärnan och få igång endorfinproduktionen. Så måndag, tisdag, onsdag har jag haft med mig en packad träningsväska för att vara redo att cykla ner till IKSU Plus efter jobbet. Men ack så det har skitit sig, jag har varit tvungen att vara kvar på jobbet långt senare än mina tilltänkta pass har tagit slut. Ska det vara på detta sätt så kanske det är lika bra att packa ryggan megatung med stenar och vikter så blir det lite ansträngande att frakta den fram och tillbaka.

Konsthelg i Stockholm

 
Att åka söderut den här tiden på året kan vara alldeles alldeles underbart, att få en förhandsvisning av grönska och vårblommor och att njuta av vitsipporna som jag saknar här i Umeå. Ett lyxproblem och få förunnat att bara dra iväg en helg men jag hade både tiden och möjligheten. Galet ambitiöst tyckte vissa när de hörde mina programplaner, men det gick bara finfint. Lördagmorgon cyklade jag ner till flygbussen som gick 7.05. Jag landade 9.00 och inväntade min man som kom från en arbetsresa från Tyskland. Vi drog iväg och lämnade in väskorna på det mycket, mycket enkla, men centralt belägna hotellet First på Östra Järnvägsgatan 17; fönsterlöst litet hotellrum men med egen dusch och toa och juste frukost.
 
Tre fotografers verk tog vi del av på Fotografiska där vi var tre timmar tror jag, men då hann vi med lunch också. Huvudnumret för mig var Redemtion den hittills största samlingen av Andres Serranos verk. Andres Serrano Redemtion Fotografiska. Efter det tog vi T-banan till Ropsten där Annica och Eric väntade och så tog vi oss tillsammans vidare till Lidingö och Nyckelviksskolans vårutställning, där Maja Korpi, deras dotter var en av utställarna.
 
 
 
 
Maja med blomma från mor och far
 
Stolta föräldrar
 
Majas del av utställningen
 
Maja vid sitt bord
 
Vägen till Nyckelviksskolan var markerad med stora pappersblommor 
 
...i olika färger
 
Skolan sedd från gården, utsikt från delen med textil, trä och metall

Det var superkul att se denna skola,som jag hört talas om i så många år, ja ända sedan jag själv höll på att söka till ABF:s konstskola (numera Umeå Konstskola)och sedan vidare in på Bildlärarutbildningen. Nyckelviksskolan har sju ettåriga högskoleförberedande utbildningar inom konst, konsthantverk, arkitektur och design. Sista ansökningsdagen i år är 4:e maj, (se länk). Här är en länk till Maja Korpi.
 
I morgon blir det kanske mer bilder från vår konsthelg, för det var det övergripande temat. Vi hann med Bonniers Konsthall och Ylva Ogland, Moderna Museet och Louise Bourgeois samt Prins Eugens Waldemarsudde med både Emil Nolde och Prins Eugen 150 år. Vi lämnade Stockholm med Arlanda Express strax efter åtta på söndagkväll och var hemma på Sandbacka vid elvatiden på kvällen. GÖTT!
 
 
 
 

Köp en tavla för f-n! 
Sitter på Arlanda och väntar på min man som kommer med ett plan från Tyskland. Läser Winterson om konst och blir sugen på att köpa konst! Så här skriver hon:
 
Jag har inte råd med en Constable, eller en Picasso, eller en Leonardo, men att påstå sig älska måleri utan att äga ett enda original är lika besynnerligt som en bokälskare som inte har någonting på sina hyllor. Jag vet inte varför alla de horder som besöker konstmuseer inte går in och stöder nya verk. Talar vi om en kärleksaffär eller en peepshow?
 
 

Release för Mindyard med MIK-kompetens

Ooooooops och wow, Mindyard har kommit!
 
 
Jennifer Johansson har varit ansvarig AD, Sandra Peterson har fotat omslaget och Nanna Jacobsson är modell men hela klassen EM2 har jobbat med tidningen
 
 
 
Hela tidningsgänget i EM2 fotas av skolans kommunikatör Anna Lundström, för hemsidan
 
 
 
Releasepartyt ordnades i Midgårdsskolans "kaffa" och det gick lugnt till, polisen gick och fikade
 
 
Alla läser Mindyard...
 
 
 
Micke Rutberg gör det...
 
...och Elin Engbo, gammal medieelev som såklart har haft nytta av sina mediekunskaper på sin väg till arbetet som studie- och yrkesvalsledare på Hagaskolan
 
 
 
 
EM1:orna läser och verkar gilla men grunnar såklart på hur deras tidning ska se ut, nästa år...
 
 Eleverna på estetik och media får den kompetens som är så oerhört viktig för demokratin. MIK, medie- och informationskunnighet blir allt viktigare i det förändrade medielandskapet. I veckan släptes rapporten "Demokratin och det förändrade medielandskapet-mot ökade kunskapsklyftor och deltagandeklyftor?". Rapportens författare Jesper Strömbäck pekar på den klyfta som genom den förändrade medievärlden uppstår mellan dem som tar del av en varierad, djuplodande och objektiv information, oftast via traditionella medier, och dem som väljer den enklare vägen, att klicka sig fram via kanaler som tycker som man själv tycker och förstärker den bilden. Människor kan välja mellan parallella medieuniversum och mellan dessa världar blir det svårt att nå samsyn och hitta gemensamma lösningar. Politikerföraktet kan öka och en bristande tro på en långsam demokratisk, politisk lösning av problem.
 
Att bli medveten om, genom praktisk arbete, hur man påverkas och hur man själv kan påverka, tillsammans med utbildning om historsk bakgrund till, vilka som äger medierna och hur medierstrukturer ser ut, gör att man får lättare att navigera i en föränderlig medievärld. Om ni läser Mindyard kan ni få en inblick i litegrann av det som eleverna får lära sig. Och jag hoppas såklart att fler elever ska välja att gå detta program eftersom det är praktiskt, kreativt och nyttigt. Och MammaMedia tycker ju såklart som alltid att alla elever åtminstone skulle läsa kursen medier, samhälle och kommunikation.
 
Idag är våra tvåor ute på högstadieskolorna och delar ut tidningen, främst till niorna. Vi hoppas att några ska ändra sitt val till gymnasiet för vi har bara 15 sökande till hösten och man kan ju undra vad det är som gör att intresset för programmet har minskat. En orsak är att det är en väldigt liten "kull" ungdomar som är födda 1999, men kan det finnas andra orsaker? Vad tror du? Är det för stort fokus på meritpoäng och ekonomi i debatten om skolan idag? Är foto var mans självklara kompetens med den nya tekniken? Har intresset för hur vi påverkas i identitet och självbild av reklam och medier minskat? Vill man inte vara med och skapa berättelser själv, vill man bara konsumera? Är man inte intresserad av färg, form, design, språk och tilltal? Är man inte ett dugg jäkla nyfiken på vem Ria Wägner och Lennart Hyland var...? 
 
Alla estetiska program är högskoleförberedande och på Midgårdsskolan har du dessutom möjlighet att välja fler meritpoängskurser om du vill.
 
Vill du veta mer om MIK kan du gå in i MIK-rummet på Statens medieråd.
 
Här är en liten film om estetik och media: