Den som har flest saker när hen dör vinner!Vi är mitt i en renoveringskarusell, vi flyttar runt massor av saker, grejer, prylar i ett allt dammigare och rörigare hem. Jag tänker på dem som flyr från sitt hem och sitt land och bara får med sig det de orkar bära i en kasse eller två. Herregud, så mycket saker vi har! Vi vinner nog!
Vi har tömt hallen, förrådet, köket och ett sovrum. Vi skulle ha tömt ett till men fick kalla fötter och drabbades av nån sorts ångest över att radera allt liv från hemmet.Här finns minnen av liv och vänner som tecknat och målat vackra bilder och visdomsord såsom "Fuck, fuck, fuck","Tänk inte, gör det för fan eller" "Vi borde börja gå nu". Dottern fick komma hem och dokumentera innan föräldrarna brutalt fattade beslut om sanering. Detta gjorde att vi sparade det andra rummet från temat "ljust och fräscht" om inte annat för att ha någonstans att dumpa alla saker.Idag tror jag att hantverkarna sätter upp en fondtapet i hallen, ska bli grymt spännande att se hur detta mönster ter sig på en hel vägg?Här kan man också se hur hallen nu är nymålad och ett klinkergolv är lagt. Problemet nu blir bara att man inte har någon som helst lust att göra nya hål i väggarna för att sätta upp något.Men det får man väl ändå anse vara ett I-landsproblem i den högre skolan. Vi ska försöka att inte vinna tävlingen om vem som har flest saker, därför  ska vi hyra en släpvagn och ta en katharsis-tur till Återvinningscentralen. Det fungerar bättre än bikt och terapi för en kvinna i renoveringskarusellen. Då ska bland annat den här gamla infällda diskbänken återvinnas ( vilken galen idé med infälld diskbänk, så sjukt äckligt det blir i skarven mellan träskiva och bänk).Nu ska jag bege mig hemåt för att se vad som har hänt sen sist, och det ena ger det andra och nu måste vi nog kanske sätta upp en tapet i köket också. Nya svåra val för en stackars I-landskvinna med för många saker och för stort hus.

En inte alls så självklar...

Kvinnligt och manligt

Ja, jag tänker sticka ut hakan och fortsätta undebygga skillnaderna mellan kvinnor och män. Jag är med andra ord inte politiskt korrekt, eller hur ska jag säga det? Jag tror inte så hårt på de stora biologiska skillnaderna förutom de uppenbara i kön och dess funktion. De största skillnaderna är nog kulturella och kulturellt inlärda. Men i alla fall:
I helgen var jag med ett kompisgäng i Tennstrand, söder om Nordmaling, på pimpelutflykt. Fyra kvinnor och sju åtta män. Vi kvinnor valde fyra befintliga pimpelhål mycket nära varandra så att vi skulle kunna prata med varandra. Männen borrade ideligen nya hål utifrån en hel massa teorier om när och hur det nappar och var snart utspridda över hela fjärden. Var och en av  männen hade också sin alldeles egna modell för rörelsen med pimpelspöt, olika takter och intervall i själva rycktekniken. En del av dem mörkade om de hade fått något napp för att få ha sitt hål i fred. Vi kvinnor gav ganska snart upp för att fika och umgås på stranden medan de flesta männen fikade fort för att ge sig ut på isen med en gång igen. Klas, självaste projektledaren, imponerade med att filea abborrarna på plats i kallvattnet och snålblåsten, för att sedan steka dem på murrikkan och servera dem med tunnbröd. Tack!

Så här engagerade såg Maria och Marianne ut när de pimplade.Största fiskelyckan denna dag hade ändå Kurt. När han skulle rätta till sin mössa, som en isande marsvind blåst snett, så råkade han slå av sig sina glasögon som plumsade ner i det mörka pimpelhålet. Snabb som en iller ryckte högerarmen ner i hålet och lyckades fånga de sjunkande glasögonen precis innan hålet blev för trångt för de svällande övre armmusklerna. Bra jobbat!