Med cykel i Berlin - helt suveränt


Här är vi på Michael Eck Torgny Lindgrens favoritrestaurang i Charlottenburg. Vi har hyrt cyklar på Kulturbryggeriet alldeles intill. Från början kändes det osäkert och farligt men till slut svischade vi runt som värsta berlinarna genom parker, alleer och paradgator. Helt fantastiskt underbart sätt att ta sig fram och bara ramla över höjdpunkterna.
 
 

Catarina på väg genom Tiergarten

 

Sol och varmt och en skön cykel
 

Vi lunchar på samma ställe som Torgny Lindgren och som värsta stalkers beställer vi samma mat som han åt när DN- intervjun gjordes, matjessill. Annars är det just nu sparrissäsong, den varar tre veckor och då kan man äta superfin sparris från trakten. Det gjorde vi häromkvällen och Hasse tog det till lunch idag. Vi andra tre stalkade och det smakade!
 

Sill, äpplen, gurka, krispig silverlök och stekt potatis. Smarrigt!
 

Töntiga men trygga i sadeln i Berlin

Aiweiwei på GropiusbauVi är på väg till Territorium des Terror när vi ramlar på Gropiusbau där den hittills största Aiweiweiutställningen är. Det var en av de saker jag absolut ville se under vår Berlintrip men vi hade hört om långa köer och tänkte ta det nån dag då vi verkligen satsade och var beredda att köa. På väg till TdT går vi bara rakt in på Gropiusbau och får avnjuta en helt fantastisk utställning. Jag var tagen och helnöjd. 
 Armeringsjärn från de dåligt byggda skolorna i Sechuan där 5000 barn dog vid jordbävningen 2009.
 

Delar av den atelje konstnären fick riva eftersom myndigheterna inte gillade hans verksamhet. I den finns delar av en gammal kinesisk sänggavel.
 
Sorbetfärger i paret Örtegrens klädsel och en vespa vi passerade

Sedan tog vi oss till Kreutzberg fast det var stort och svårt att hitta självaste kärnan där det coola var. Vi irrade omkring och höll på att bli osams eftersom blodsockret sjunkit, men så hittade vi en juste kroatisk restaurang, Split, med god mat och svalkande öl och vin. Split Blücherplatz 2. Efter det fick vi ny kraft att ta oss ner till Bergmanstrasse där det var mer liv och rörelse.
 

Vacker lampa
 

Vackert fönster på Bergmanstrasse

Nu är vi här i Berlin

Här ser vi Catarina, Hans och Per på balkongen som tillhör en av våra lägenheter vi hyrt i Prenzlauer Berg.

 
Sol och värme tog emot oss i Berlin och vi firar vår ankomst med en mojito i korsningen Oderberge Strasse och Kastanien Alle. Herregud, vad vi har det bra! Det är nästan så att man skäms
 
Kastanjerna blommar så uppkäftigt på Kastanien Alle och mat och dryck går att få till rimliga priser
 
Per och Catarina har koll på kartan
 
Min packning
 
Catarina anländer till Berlin

Berlin igen...

Här var vi i somras
 

Snart sitter vi kanske igen i solen på någon av Berlins många uteserveringar. Bilden ovan är från Kurfüsternstrasse på västsidan. Jag antar att vi kommer att hänga mest kring Prenzlauer Berg eftersom det var där vi trivdes bäst sist. Vi åker tillsammans med Catharina och Hans, goda vänner, grannar, med Malmö Aviations direktflyg från Umeå till Berlin. Det känns så himla smidigt, snabbt och billigt. På drygt två timmar är man framme. Vi blir där mellan söndag och fredag.
 
När vi var där sist var stora delar av staden en gigantisk byggarbetsplats
 
 En dag gjorde vi en klassisk flodtur längs Spree, jag gillar verkligen att se staden från vattnet
 
 Denna bild är från gamla östsidan. alldeles intill där delar av muren finns kvar med målningar från massor av kända och okända konstnärer
 

Dags att packa klart, ett omständligt nöje tycker jag, att välja skor, kombinera kläder som passar ihop och dessutom förhoppningsvis ihop med det rådande vädret. Kanske blir det några ful-inlägg i bloggen från mobilen. Men datorn tar jag inte med mig.
 
En av de starkaste upplevelserna var Käthe Kollwits-museet, ett litet privat museum drivet av släktingar till konstnären
 
Ha en bra sista april och en härlig, kanske röd första maj!

Koll på läget och kontakt

Hälsa alla elever och kollegor från Helsingborg och exmedarbetaren; He likes!!!!!!
 
Det är härligt att ha kontakten kvar med käre, gamle, gode kollegan Grahn som numera efter pensionen (så gammalt det låter...du är väl bara drygt 40?) flyttat till Helsingborg. Han kommer med hälsningar i våra bloggar, min och AnitaBJohanssons och på Facebook. Nu har han fått sig tillskickat ett nummer av den fantastiskt fina Mindyard och har läst den med glädje. Förutom det kan han också glädja sig åt vitsippor, blåsippor, gullvivor och en härlig skånsk vår.
 
 
 
Så här löd meddelandet sänt från hans Ipad: 

Tack, jag läser! Hälsningar till alla elever som producerat denna fina publikation! Jag gillar den! Bra jobbat, förmedla mina kramar till mina kära Fd kollegor, saknar er allt ibland. Ha ett välförtjänt påsklov! Stora & många kramar till er alla!
Paul (med corny selfie som bildbevis)
Skickat från min iPad

 

Blekk som är intervjuad i tidningen har skrivit om det i sin populära blogg Hej BLEKK!