Medienätverk Norr

Ruggiga fåglar på den gamla slottmuren i Vilnius i gråruggig november
 

Vi i Medienätverk Norr har haft nätverksträff torsdag och fredag. Gästerna åkte hem alldeles för en stund sedan, det är kallt och lite ruggigt och trots  min goa yllekofta känner jag mig hurven och ruggig som kråkorna på bilden här ovan. Lite sliten kan man känna sig efter värdskapet och över att försöka hålla ut lika länge som Gävleborna. 
 
Vi har haft två bra och givande dagar och jag tänker återkomma till det längre fram. Nu tar jag helg!

Kulturväven invigs idag, faktiskt!

 
I onsdags var det programsläpp för UEFF Umeå Europeiska filmfestival, då spelade Årets Ninja. Jag testade min nya LAMY- penna som jag skickat efter från Cult pens. Jag hade en tidigare men den tappade jag bort med hela pennfacket, tror jag, när jag var i Vilnius.
 
Kanske var det när jag var på restaurangen till höger i bild, och åt chicken Kiev, som pennfacket försvann
 

Jag tycker att det är jättespännande med Väven, jag är kanske naivt positiv. Jag lyssnar lite avståndstagande på alla skeptiker som liknar bygget vid en havererad finlandsfärja, de konspirerar om sprickor i glas och betong och jämför siffror i budgetar som jag inte förstår. Det är så lätt att jämföra fel siffror med fel siffror för att föra fram sina åsikter och sin skepsis.
 
För mig är tecknandet en viktig del av mitt kulturskapande men jag har varit lite lat på sista tiden, det kan hänga ihop med att jag har ett nytt skissblock. Det är så tomt och rent och oskuldsfullt från början så vad man är gör så känns det som att man solkar ner det. Att det ofta är med öl- eller vinglas på mina bilder hänger ihop med att det är då man sitter still en stund. Det kan vara kaffekoppar också.
 
Nu ska jag cykla ner till Kulturväven och få en visning av arkitekten och ansvarige byggnadsingenjören. Sedan ska jag upp till P4 Västerbotten och vara fredagsgäst tillsammans med Erold, på lina från Storuman. 
 
Vad det gäller invigning eller inte, så ser jag det som att det är invigning av de kommunala delarna av Väven. De kommersiella delarna kanske invigs senare.
 
Trevlig helg!

Mensvåt dröm...

Clara Henry, populär vlogger numera sponsrad av Always
 
...eller man lär så länge man har elever.
Johan LundkvistFilm i Västerbotten frågade mig om jag kunde ta reda på vem våra ungdomar skulle vilja se som presentatör och konferencier på VAFF, Västerbottens amatörfilmfestival, som går av stapeln den 6 december på Kulturväven här i Umeå. Eleverna har lämnat in massor med förslag och nyfiken som jag är hamnar jag i bloggosfären för att kolla upp vilka som är populära just nu och vad de kommunicerar. Videologgarna är populära och det är naturligtvis marknadsförarnas våta dröm att de med sitt personliga tilltal och det förtroende de har hos sina följare, ska prata gott om deras varumärken och produkter. Intressant är också att föreställa sig det jobb som trendspanare har för att hitta de rätta representanterna för att sedan övertyga dem om att "sälja sig" som man sa på min tid.
 
Clara Henry har, bland mycket annat mediacreddigt, blivit utsett till Årets Vlogger 2013, bloggat för Vecko-Revyn och Devote och fick hålla i Melodifestivalens webbsatsning Uppsnack i våras. Hon har över 250 000 följare på sin egen Youtubekanal där hon bland annat har haft åtminstone sex inslag som har handlat om mens på ett skönt och personligt sätt. Snacka om guldavtal för Always, vad än de betalar. Här är länken till aktuell film I will Always love you.
 
Naturligtvis tycker jag att det är positivt med "tala om mens trenden" som kanske allra starkast illustreras av kaxiga Liv Strömkvist och Nina Hemmingson som i sina serier lyfter fram tabun, problematiserar, roar och oroar. Eftersom reklamen är med och påverkar hur vi ser på oss själva och samhället så är det också bra att den för fram en sundare syn. Men headhuntandet på kommunikatörer som säljer sig är också lite lurigt och något att hålla ögonen på. Det är viktigt att vara medveten om sitt varumärke även som bloggare och vloggare. Var går gränsen för trovärdigheten?  
 
Andra förslag på så kallade Key note speakers eller lockande hedline-person för VAFF är Molly Sanden, Happy Jankell, Cleo, Emil Beer, Joel Kinnaman, Daniel Adams Ray och Angelica Blick. Här har jag ytterligare namn och bloggar att känna in för att vara lite uppdaterad i den ungdomliga populärkulturen.