Solidaritet, kom igen med publicservice

Ordinarie sändningstid sent på kvällen men se på svt.play
 
Vi blir kvar i soffan efter danska söndagsdramat Follow the money och blir sittande framför Dokument utifrån: Exodus om flyktingarnas väg från helvetet mot ...ja vad? Stängda gränser? Populistiska politiker, staters byråkratier och splittrade familjer? Europa stänger sina gränser. Sveriges politiker tror att svenskarna inte kommer att rösta på dem om de inte blir mer restriktiva. Vi har röstat på dem för vi tror att de ska veta bättre än vi, ta ansvar, långsiktigt och mänskligt. 
 
Vi behöver alla tänka: Tänk om det var jag, mina barn, mina föräldrar!
 
Jag sitter i soffan och blir FÖRBANNAD på Anders Åberg med flera som vill förbjuda tiggeri! Jag svär över egoistisk politik och dem som tjänar pengar på vapenförsäljning. Kriget i Syrien fortsätter men de har ingenstans att ta vägen. Vilken fruktansvärd mardröm! Dela deras mardröm och deras förhoppning om ett bättre liv. Ta del av deras liv och resa genom att se Dokument utifrån: Exodus på svt.
 
Visst borde vi skärpa oss, men man vet ju inte riktigt hur man ska gå tillväga. Att sitta och gråta i soffan hjälper föga! De pengar man skänker via Amnesty och Rädda Barnen hjälper kanske, men det känns som att det behövs en våg av engagemang. Det har liksom stillnat och tystnat.
 
 
 
 
 

#enteckningomdagen

 
Ett nytt försök...
 
12 dagar i somras körde jag #enteckningomdagen på semestern i Italien. Det är en rolig men ibland lite stressande uppgift att utmana sig själv till att få till något varje dag och desutom lägga ut det. Ibland får man fixa till något innan man ska gå och lägga sig, lätt vinmarienrad efter ljuvliga, sena italienska middagar. Det var som när jag under en treveckorsperiod bestämt mig för att köra 3 x 20 situps varje dag. Jag kan vara ganska tjurig när det kommer till överenskommelser. Detta var när barnen fortfarande boddde hemma, (det var extremt länge sen jag jobbade med just situps som överenskommelse med mig själv!) Jag kom hem efter ett sjudundrande kalas, slängde av mig kläderna och mitt i natttoaletten kom jag på: Jamen, jäklar också, situpsen! Så halvnaken slängde jag mig på mattan i arbetsrummet och drog igång mina magövningar och hade svårt att hålla räkningen. Jag tror att barnen slapp se.
 
Nåväl, nu fokuserar jag på teckningar, magen får vara ifred. Efter sommarens 12 #enteckningomdagen så blev det teckningstorka, så brukar det bli, men nu är jag lite sugen på att utmana mig själv igen. Bilden ovan är den första, redan igår höll jag på att faila med en mycket sent avbildad vattenmelon och några små citroner som mer blev som plommon. Men enligt överenskommelsen ska jag lägga ut en om dagen...i låt säga 14 dagar!!! Kan jag klara det, eller blir det för mycket? Jag gör ett försök. Bättre lyss till den sträng som brast än att aldrig spänna sin båge.
 
dag 2 Marimekkoskål med små halvruttna ekologiska citroner och en vattenmelon
 
Här kommer de teckningar från Italien som jag inte lagt in i bloggen tidigare:
 
 
I Vernazza var vi tillsammans med Maria och Klas, det är en av de fem orterna som ingår i Cinque Terre
 
 
Mellan de fem orterna Monterosso, Manarola, Corniglia, Vernazza och Rio Maggiore kan man åka tåg. Tåg tunneln syns överst på bilden. Det var ljuvligt att bada här.
 
I tre dagar var vi i Florens och tog det väldigt lungnt i hettan
 
Bland annat satt vi och såg på fotboll och smakade goda viner i saluhallen vid San Lorenzomarknaden och där satt också de här tjejerna en liten stund. Det är det, man vet aldrig hur länge man har kvar motivet framför sig när man väljer levande motiv
 
 
 En dag tog vi lokalbussen upp till Fiesole utifrån ett tips vi fått av en kvinna från Florens, där strosade vi omkring och åt pizza med utsikt över hela Florens på avstånd
 
 
En sista natt i Rom och Trastevere innan hemfärd och det här motivet kändes okej att fånga men då kom det en jäkla minibuss och ställde sig framför, hur man ens kan komma på att köra minibuss i Trasteveres trånga gränder 
 
Det är en sak att göra detta (en teckning om dagen) när man är på semester. Det blir kanske helt övermäktigt i vardagen. Vi får väl se!

Terminsstart med genusuppdatering

Läs denna bok gratis online här
 
Oj, oj, oj så tungt och trögt det har gått att börja en ny termin. Det känns som att flytta isberg, varje kurs man ska starta. Väntar man tillräckligt länge så kanske klimatförändringarna fixar isbergen! Nåväl, nu har eleverna börjat fylla korridorerna och genast känns det bättre. Jag har inte haft någon lektion än, har bara varit inne och hälsat på våra nya medieettor som verka råbra. I morgon ska jag ha Estetisk kommunikation tillsammans med ett gäng kollegor och 86 estetelever från programmen bild, dans, media och teater.
 
Oavsett hur tungt och krävande det här jobbet kan vara så upptäcker jag återigen glädjen i att samla in material, förbereda genomgångar och uppgifter. Även om det är ett evigt letande och prövande att hitta material, texter, bilder och metoder , så är det ju ett av yrkets absoluta kreativa utmaningar. Nu håller jag på att uppdatera en genomgång om genus som jag ska ha i kursen Medier, samhälle och kommunikation och då hittar jag Genusfotografen Tomas Gunnarssons projekt med Gävle kommun och deras handbok för medvetna bilder. Så jäkla bra! det handlar om en rejäl genomgång av hur det ser ut, hur man undersöker och uppmärksammar och hur man gör för att fler ska känna igen sig och kunna identifiera sig i de bilder som media förmedlar. Medvetenheten ska finnas hos alla som fotograferar, alla som beställer material och alla som tar del av det.
 
Här är ett uppslag
 
och här ett till
 
Gå in och titta på hela boken. Man kan också beställa den och få den gratis som äkta bok bara man betalar frakten på 40 kronor.
 
Nu tror jag att jag är på gång och redo att möta eleverna i morgon. Jag ska också försöka kicka igång bloggande, tecknande och fotande, för MammaMedia har varit svårt underprioriterad och dåligt matad sista tiden, närmast utmärglad, och så kan man ju inte ha det. 

Mediekåt Mamma Media som cower woman

Joråsatt, nog är man lite kändis alltid...
 
Ja, här är alltså framsidan på Folkbladet med bilden som Rebecka Uhlin tog och senare också fotade badbilderna i det tidigare inlägget. Nu suger vi på sommarens sötma och hoppas att den ska ha hjälpt till att ladda betterierna inför hösten.

Badsommaren byts ut mot jobb

Hejdå sommar!
 
Bilden är tagen av Rebecka Uhlin på Bettnessand när hon var där för Folkbladets räkning och deras reportage om zubmpapasset där någon gång i juli.
 
I morgon är det dags att börja jobba. Jag hade glömt bort alla lösenord och var tvungen att hälsa på på skolan förra veckan. Jag fick precis innan sommarlovet hämta ut en sprillans ny iPad som jag hade tänkt bekanta mig med under sommaren...så blev det inte! Har inte tillräckligt stort intresse. Dessutom fanns ingen laddarsladd! Teknikerna på skolan hävdade att jag hämtat ut en sådan också men trots systematiskt sladdletande fanns icket en passande sladd att uppbringa. Nog är det väl typiskt!
 
Imorse vaknade vi i stugan, trotsade fukt och kyla och tog ett morgondopp. 13 grader i vattnet, uppfriskande och roligt. Men nu kanske det dröjer. Kanske var det årets sista morgondopp. Jag brukar ju försöka lista årets bästa bad men det gör jag först i slutet av året. Men någonstans i topp hamnar det första badet i samband med nya bastun i stugan. Det har varit en hit, en partyhit!
 
 
 
 
Rebecka frågade om jag skulle känna mig obekväm om hon fotade när jag badade! Jag har ingen sådan skam i kroppen, jag älskar att bada, är nog lite exibitionistisk dessutom, så med denna bild välkomnar jag nästa sommar och nästa badtillfälle. 
Ja, ja, lite exibitionistisk är en underdrift, jag vet. Mina gamla vänner undrar nog om jag inte mutade Rebecka och Folkbladet för att ta med mig som coverwoman på den dagens nummer. Återkommer med framsidesbilden senare.