Pondus, The Core och Midgårdsskolan...

...och såklart Västerbottens Läns Landsting, samspelar inför den snart stundande releasen av informationskampanjen för säkrare sex. Igår blev den vinnande gruppen (jag har skrivit om tävlingen och dess resultat här Vinnare utsedd...) och mina projektledare inbjudna till Pondus för att få se hur de förvaltar det material och de idéer de fått. Jakob Nyman, delägare och projektledare tar emot oss och berättar om hur roligt de har haft med alla frukter och alla roliga associationer. Mikke Hedberg, AD, berättar vidare om hur de tänkt samt hur de lyft in företaget The Core, som sitter i Pondus lokaler och som har gjort rörliga bilder av materialet. The Core består av Yasdan Naderi och Marcus Strandgren, två kluriga och tydligen mycket ödmjuka killar, se mer på deras hemsida, The Core Digital Sorcery. Läs mer om Pondus här då får ni också se fler bilder på deras fina skinnstolar. Undrar just vad de ska kommunicera...pathos, patina och pondus kanske?
 
Undertexten frukta inte kondomen har hamnat som hududrubrik och logotypen har blivit tredimensionell
 
Yasdan, Marcus och Mikke, en av Pondus viktiga skinnstolar och såklart, en av många Macar
 
Hela den vinnande gruppen är med på plats dock syns inte Ellen, Josef och Sandra i bild här
 
Våra beställare Kerstin Granberg Lundgren och Ewa-Britt Carlsten från VLL  och Sandra i förgrunden
 
Här är vinnargänget vid redovisningstillfället på Folkets Hus i december
 
Jag fick inbjudan till det här mötet av Ewa-Britt och av Malin Johansson, VD på Pondus. Jag tycker att det är världens chans för eleverna att komma ut och se hur skolarbetet och det som sker på lektionerna sser ut där ute i den så kallade verkligheten och jag blir entusiastisk och går igång. Men det krockar ofta med, som den här gången, lektioner i historia och svenska C. Men efter samtal med aktuella lärare så fixade det sig. Då kommer eleverna, bara två faktiskt, och frågar om de verkligen MÅSTE gå på det där på den där reklambyrå!
 
Och egentligen så måste de ju verkligen inte det, det är bara jag som tycker att det är så himla kul och spännande. Men väl på plats så verkade alla eleverna vara ganska nöjda, eller så är de bara väluppfostrade, eller rädda för mig som betygsättande lärare.
 
Här är ytterligare en variant av affisch och den öppnar för samkönat sex. Affischtexten består inte av något felstavat budskap om "Du sår sperma ..." utan det är en så kallad platshållartext som av en slump blivit lämplig att associera till.

Teknisk härdsmälta...igen!

Fotoexperiment som riskerar förstöra hela dagen
 
Jag är på god väg att förstöra en riktigt bra dag. Det bränner i nervtrådarna i hjärnan och jag är lite grinfärdig, helvetes jäkla skitteknik och eländigt superkassa JAG! Jag vill lära mig att fota allt jag vill och jag vill att det ska bli som jag vill, bra, snyggt, smart, rätt ljus, rätt färg, rätt bländare, rätt ALLT! Men det skiter sig hela tiden!
 
Vi har haft friluftsdag på Bräntberget med superfina elever, tipspromenad, korvgrillning och kälkåkning i backen. Efter det körde jag min bil till besiktning och den rullade igenom utan kommentarer. Så kommer jag hem och tänker sätta mig och jobba med lite lektionsplanering men jag fastnar i lite experiment med min nya kamera. Det krånglar och jag fattar ingenting, men glad i hågen fortsätter jag. Sedan ska jag ladda in bilderna i min nya dator som kostade många pengar och JAG FATTAR INGENTING!!!!
Det går inte att se bilderna i bildspel, rätt var det är far allt bara bort, och så dyker det upp andra konstiga ikoner. Google försvinner och jag måste börja om med allt från början HELA TIDEN. Är det någon därute som har en Acer Aspire I S3 med Windows 8? Jag måste gå en kurs!!!! Nu måste jag nog fika, tröstäta och faktiskt börja förebereda lektioner istället. BASTA!
 
Några tappra experiment kommer dock här.  Nähä det gör de inte, bilderna lägger sig längst upp trots att jag sätter markören här nere. JAG BLIR GALEN ÄNNU MER GALEN!
 
Grönt är skönt även när tekniken strular
 
 
Nu ska jag fika jättemycket och planera lektioner
 

Ofrivillig anusblekning?

 
 
 
Trogna läsare vet att jag går igång något ohyggligt på plastikkirurgi, fillers och ångestskapande skönhetsideal. Jag har skrivit om dessa frågor bland annat i följande inlägg; Fanfar för fria fladderfittor, Kuckelikuksugarläppar
Min ingång just nu är något krokig men vi får se om jag får ihop det. Jag tror att vi börjar med torsdagens utelåsning och så ska jag följa upp med en liten snabb lördagsstädning med en liten gnutta Klorin ( förlåt Naturskyddsföreningen).
 
I torsdags hade jag glömt hemmanyckeln och det var svinkallt. Medan jag väntade på att min man skulle komma hem och rädda mig så gjorde jag värmeladdande rörelseövningar samtidigt som jag läste Umeås andra gratistidning Totalt Umeå, under skenet från grannens brolampa. Hemma hos oss var det kallt och mörkt och dött.
"Vanligare med skönhetsoperation" är rubriken som lockar redan på första sidan. "Allt fler Umeåbor opererar sig- Antalet privata kliniker för plastikkirurgi har gått från noll till fyra" lyder den glada nyheten inne i tidningen som illustreras med två glada entreprenörer i branschen, Magnus Andersson och Göran Ståhlhult. De berättar att målgruppen främst är kvinnor mellan 22-70 år med en snittålder på 35 år.
-"De flesta är väldigt väl motiverade och det är något de gör för sin egen skull.."
Så dyker det upp igen, det eviga argumentet, att de gör det för sin egen skull. Som att marknadskrafterna och skönhetspressen inte hade med saken att göra. Att det är viktigare och viktigare att prestera på utseendearenan. Att vi blir mer och mer beroende av hur vi tror att andra ser på oss,, vilket i sin tur gör att vad vi ser av världen blir mindre och mindre viktigt.
 
Jag står där under brolampans sken och fryser samtidigt som hjärtklappningen ökar, kanske håller jag värmen lite bättre tack vare det. Jag är förbannad och indignerad och än värre blir det. Längre ner på sidan fördjupas ämnet genom att man låter två opererade kvinnor komma till tals, där är rubriken "En del har så förutfattade meningar". Nu är det tänkt att jag ska skämmas som dömer dessa kvinnor. Jag ska känna mig intolerant och känslokall, som om jag vore initiativtagare till polisens REVA-insats mot illegala flyktingar, ja ni hör på vilken nivå min upprördhet började röra sig. Kvinnorna berättar om hur tabu det är att tala om detta och att de själva inte berättat för sin omgivning, men trots det är de SÅ LYCKLIGA över sina nya kroppar och ansikten. Men när Ingrid, 68 berättar om hur hon tappade sitt ansikte efter att ha slutat med östrogen blev jag om möjligt ännu kallare.
-"Det var precis som hudkostymen tappade all spänst. Kinderna blev insjunkna och det började hänga under hakan..."
Usch, jag som äter hormontillskott men som väl bör sluta med det snart...tänk om detta händer mig! Då kanske jag smyger iväg till de glada entreprenörerna i hemlighet för att hänga tillbaka facet. Artikeln avslutas med ett citat från Lena (som naturligtvis heter något annat eftersom hon ger sig ut och pratar om detta skamliga och viktiga).
-" Tyvärr så är det väl den här känslan av hur negativt och dömande folk är contra de som gör plastikoperationer. Jag skulle önska att det blev mer legalt, säger Lena." Som om det handlade om att vi måste prata om incest, mobbning eller ätstörningar.
 
Det är klart att det gynnar Totalt Umeå om fler plastikkirurgifirmor vill annonsera i tidningen. Det är klart att marknaden klappar händer ju mer missnöjda vi är eftersom vi kompenserar det med att konsumera mera.
Min fascination och fasa över detta ämne kanske helt och hållet baserar sig på min rädsla att tappa ansiktet. Men jag tycker att man kan vara lite mindre okritisk. Prisbilden för operationerna som görs här i Umeå rör sig mellan 5000 till drygt 50 000 kronor. Man kanske kan jämföra vad man kan göra med dessa summor pengar istället. Man kanske borde lyfta en kritisk fråga och knacka hål på det eviga svaret, -Jag gör det bara för min egen skull!
 
Men hur var det nu med de ädlare delarna och den ofrivilliga anusblekningen. Det ska ju också vara ett ingrepp man gör för sin egen skull, ett mycket populärt sådant om man studerar ingreppsstatisktiken. Hur i hela fridens dagar kan man få för sig att göra ett sånt ingrepp? Inte ens om man tänker sig en framtid som porrfilmsskådis tycker jag att det är relevant. Och själv är jag alldeles för ovig för att njuta av ett blekt rövhål, inte ens med handspegel tror jag kunna vrida mig såpass att jag kan sola mig i glansen av vitögat istället för brunögat. Trots detta höll det kanske på att hända igår.
 
Jag gjorde en snabbstädning på toan som avslutades med en rejäl skvätt Klorin i toalettskålen. Efter en lång skidtur kastade jag mig, oerhört skitnödig in på toa och insåg precis innan tyngdlagen var oåterkallelig att jag höll på att framkalla en ofrivillig blekning, vad som hade hänt med de andra delarna av underlivet vågar jag inte ens tänka på. Jag hann precis kasta ner en bädd av papper som bajsuppfångare för att hindra det stora blekande plasket och klarade mig denna gång, och därmed föddes idén till detta inlägg. Bilden får komma senare, jag vet inte riktigt vad jag ska illustrera med...?
 
OBS! För känsliga personer som kan ha upprörts över detta inlägg så kan jag informera om att det var inte Klorin, det var ett mer miljövänligt alterantiv som heter Javex, de rengörande ingridienserna är biologiskt nedbrytbara, men den blekande effekten kvarstår, och flaskan skall återvinnas!
 
Och för er som har stirrat nog på era rövhål kan följande fråga från Yoko Ono, kännas aktuell;
 

Gilla Gudrun Schyman!

Suverän retoriker fångade den unga publiken
 
Det var lite magiskt i fredags när skolans aula, Valhalla, fylldes till bredden vid två sittningar för att lyssna på Gudrun Schymans lägesrapport om jämställdhet. 
-Det är inte något man kan ha en åsikt om, det är fakta. Det är inte jämställt, säger Gudrun och hänvisar till en rapport från SCB, På tal om kvinnor och män, Statistiska Centralbyrån. AnitaBJohansson har skrivit mycket mer om detta, följ länken.
 
Hon höll publiken i ett järngrepp och var tydlig och klargörande. Efteråt trängdes både lärare och elever för att avporträtteras tillsammans med en förebild. Nu är det inte alldeles självklart att man ser henne som ett förebild, en del ser henne som ett rött skynke, en kvinna som eldar upp tiotusentals kronor ofentligt (Studio Totals FI-event i Almedalen), en del ser en kvinna med alkoholproblem och kanske ännu värre, en kvinna med vänstersympatier som kritiserar makten och kapitalet. En del upprörs över att hon fött barn inför filmkameror eller att hon velat delta i erotiska filmer. Det upprörs inte jag över. Jag dömer inte och jag snarare beundrar hennes vilja att blotta sig i svåra och engalägna frågor.
Jag, tillät mig imponeras och blev tillräckligt starstrucked för att ta chansen att gå fram och tafsa på henne lite när halsduk och mikrofon var på väg utför hennes vänsterkant alltför mycket. Ni ser på bilden ovan vartåt det barkar.
 
En engagerad publik
 
En skicklig och väl påläst retoriker med grym pondus
 
 
Karin Högström gör det
 
Eva-Lena Nilsson gör det
 
MammaMedia gör det
 
Försök du också, att gilla Gudrun Schyman. Eller lyssna åtminstone på det hon säger.

Vintrigt vemod

 
Lönen är slut långt innan månaden är det. Livet känns kort och förbirusande. Jag håller på att bli gammal, eller jag har i alla fall rent statisktiskt sett, levt längre än den tid jag har kvar att leva. Trots att jag håller mig vältränad och är ganska stark så håller liksom konturerna på att flyta ut och bli diffusa, flyende eller gropiga.
 
En mattelärare har flyttat in i vårt arbetsrum. Hon har ställt en burk Mango Body Butter på sitt skrivbord. Jag tjuvar en liten klutt, gnider in i händerna och färdas blixtsnabbt drygt tjugo år tillbaka i tiden. När jag väntade Klara smorde jag in min mage, varje dag, med just Body Shops Mango Body Butter. Det är så länge sen, men minnet känns knivskarpt nära. Klara har flyttat hemifrån. Jag vill inte jobba, jag vill fokusera på att fånga och hålla kvar livet. HJÄLP!
 
Klara med Fanny som hon bor med nu ett tag framöver
 
Tulpaner lindrar och förstärker vemodet, de är vackra - och förgängliga - och vissnar liksom jag...
 
Ett skidspår i februarisol är kanske det enda som lindrar vemodet fullt ut
 

Jag har en i grunden optimistisk livssyn, dessutom trivs jag superbra på mitt jobb. Men jag tror det var mangodoften som puttade ner mig i ett vemodsdike. Nu ska jag kravla mig upp igen och samla ihop mig inför lektioner, bedömning och det kommande inlägget om Gudrun Schyman. Jag luktar på mina skrynkliga, mangodoftande händer...tänk vad de har varit med om, vårdat, smekt, matat och SHIT, nu är jag visst nere i diket igen!