Premiär för ritplatta

Helt förväntat debutmotiv
 
Anita frågar om jag har tid att lära mig ritplattan. Det är bara att tacka och ta emot. Att hon orkar ta sig an mig som är så hopplöst, hjälplöst oteknisk. Hjälp, Anita, färgerna försvann! Hjälp, pennan funkar inte! När jag suddar blir det grönt!
 
Nåväl, darrig, som en nybörjare på skridskor för jag "pennan" över plattan, vet inte var jag ska titta och när jag tittar på skärmen far jag iväg med pennan. Spännande! Jag ser ju eleverna sitta med plattan och göra skitcoola grejer och jag har allt tänkt att den här tekniken skulle kunna hjälpa mig att teckna hus och bilar lite bättre, jag tror att man kan fuska lite och teckna efter bilder.....
- Jo, då säger Anita, det är bara att skapa nya lager, ett foto i botten och så....men hur i h...vete var det nu man skapade lager? Får vänta med den frågan ett par dar. Annars ångrar hon nog att hon hjälpt mig.

Fotokurs grundkurs del 2

En fotogenisk man som försvinner i bråten på balkongen
 
Nu är det dags igen för genomgång av bildutsnitt och bildkomposition eftersom medietvåorna ska göra tidning och medieettorna ska göra bildspel. I samband med att man ska undervisa och hålla genomgångar blir man såklart extra uppmärksam på bilder runt omkring, och dagens VK bjöd på ett nytt praktexempel. Mannen som porträtteras ser verkligen fotogenisk ut men varför har man placerat honom på en röd kundkorg? Är det han som är elkällan till ljusslingan, det ser ut som att sladden går till honom. En handduk på bordet, en omkullvält blomlåda, ett par skidor som sticker fram, ett troll, något med en hoprullad elsladd och en plaststol som syns litegrann. Trots allt detta så går Rolf Lindbäck genom bilden på något sätt, men så oerhört mycket bättre det hade varit om man rensat lite.
 
Samma röriga balkong men en höjd kamera vilket gör att bakgrunden kommer med och att Rolf får ett enris i huvudet. Ett kortare skärpedjup vore bra för att bestämma vad som ska vara i fokus.
 
Detta exempel är kanske inte riktigt lika tydligt,  det är svårare att få fina bilder med inomhusljus vilket syns här. Lampan i bakgrunden känns onödig, bullarna och delar av stolar och möbler likaså.
 
Det här är nog det mest avskräckande exemplet och om det har jag skrivit här:
 
Som vanligt är det inte fotografen, som är en duktig skrivande journalist, jag är ute efter men jag tycker att en tidning som nu är aktuell för titeln Årets dagstidning, bör ha en mer medveten bildpolicy. Det är som att man inte tillmäter familjebilderna lika stor vikt trots att de tar upp jättemycket plats i tidningen. Skicka med en fotograf eller skicka den som gör jobbet på en grundkurs.
 
 

Nya kameror till skolan

Tulpaner med grönt
 
Nu har vi köpt in några nya kameror till kurserna Medieproduktion 1 och 2 så att vi inte hela tiden ska belasta fotokursernas utrustning. Jag har verkligen inte haft tid att testa mer en ett par bilder hemifrån förra söndagen, men ni kan gärna gå in på Anitas blogg för hon har hunnit med mer. Anitamedia.blogg.se. Därifrån lånar jag också en bild på den nya kameran som vi har köpt fem exemplar av. Eleverna i Medieproduktion 2 håller på och fotar till årets Mindyard med temat genus och normer. BIlderna ska få ta stor plats och måste vara av god kvalitet. Det blir spännande att se hur de tolkar temat. Eleverna i Medieproduktion 1 håller på med ett bildspel utifrån boken Svenne av Per Nilsson, men de använder de mindre Samsungkamerorna.
 
 
Fem Canon EOS 700D plus två lite grymmare objektiv, rolig shopping!
 
Fotar soffhörnet där många timmar spenderas
 
Fotar kökssoffan där Per läser dagens tidning varje morgon
 
Och precis som Anita så fotar jag några äpplen
 
Kan inte ge något utlåtande än men elevrna som börja plåta med kamerorna verka nöjda i alla fall.