Premiär för ritplatta

Helt förväntat debutmotiv
 
Anita frågar om jag har tid att lära mig ritplattan. Det är bara att tacka och ta emot. Att hon orkar ta sig an mig som är så hopplöst, hjälplöst oteknisk. Hjälp, Anita, färgerna försvann! Hjälp, pennan funkar inte! När jag suddar blir det grönt!
 
Nåväl, darrig, som en nybörjare på skridskor för jag "pennan" över plattan, vet inte var jag ska titta och när jag tittar på skärmen far jag iväg med pennan. Spännande! Jag ser ju eleverna sitta med plattan och göra skitcoola grejer och jag har allt tänkt att den här tekniken skulle kunna hjälpa mig att teckna hus och bilar lite bättre, jag tror att man kan fuska lite och teckna efter bilder.....
- Jo, då säger Anita, det är bara att skapa nya lager, ett foto i botten och så....men hur i h...vete var det nu man skapade lager? Får vänta med den frågan ett par dar. Annars ångrar hon nog att hon hjälpt mig.

Fotokurs grundkurs del 2

En fotogenisk man som försvinner i bråten på balkongen
 
Nu är det dags igen för genomgång av bildutsnitt och bildkomposition eftersom medietvåorna ska göra tidning och medieettorna ska göra bildspel. I samband med att man ska undervisa och hålla genomgångar blir man såklart extra uppmärksam på bilder runt omkring, och dagens VK bjöd på ett nytt praktexempel. Mannen som porträtteras ser verkligen fotogenisk ut men varför har man placerat honom på en röd kundkorg? Är det han som är elkällan till ljusslingan, det ser ut som att sladden går till honom. En handduk på bordet, en omkullvält blomlåda, ett par skidor som sticker fram, ett troll, något med en hoprullad elsladd och en plaststol som syns litegrann. Trots allt detta så går Rolf Lindbäck genom bilden på något sätt, men så oerhört mycket bättre det hade varit om man rensat lite.
 
Samma röriga balkong men en höjd kamera vilket gör att bakgrunden kommer med och att Rolf får ett enris i huvudet. Ett kortare skärpedjup vore bra för att bestämma vad som ska vara i fokus.
 
Detta exempel är kanske inte riktigt lika tydligt,  det är svårare att få fina bilder med inomhusljus vilket syns här. Lampan i bakgrunden känns onödig, bullarna och delar av stolar och möbler likaså.
 
Det här är nog det mest avskräckande exemplet och om det har jag skrivit här:
 
Som vanligt är det inte fotografen, som är en duktig skrivande journalist, jag är ute efter men jag tycker att en tidning som nu är aktuell för titeln Årets dagstidning, bör ha en mer medveten bildpolicy. Det är som att man inte tillmäter familjebilderna lika stor vikt trots att de tar upp jättemycket plats i tidningen. Skicka med en fotograf eller skicka den som gör jobbet på en grundkurs.
 
 

Nya kameror till skolan

Tulpaner med grönt
 
Nu har vi köpt in några nya kameror till kurserna Medieproduktion 1 och 2 så att vi inte hela tiden ska belasta fotokursernas utrustning. Jag har verkligen inte haft tid att testa mer en ett par bilder hemifrån förra söndagen, men ni kan gärna gå in på Anitas blogg för hon har hunnit med mer. Anitamedia.blogg.se. Därifrån lånar jag också en bild på den nya kameran som vi har köpt fem exemplar av. Eleverna i Medieproduktion 2 håller på och fotar till årets Mindyard med temat genus och normer. BIlderna ska få ta stor plats och måste vara av god kvalitet. Det blir spännande att se hur de tolkar temat. Eleverna i Medieproduktion 1 håller på med ett bildspel utifrån boken Svenne av Per Nilsson, men de använder de mindre Samsungkamerorna.
 
 
Fem Canon EOS 700D plus två lite grymmare objektiv, rolig shopping!
 
Fotar soffhörnet där många timmar spenderas
 
Fotar kökssoffan där Per läser dagens tidning varje morgon
 
Och precis som Anita så fotar jag några äpplen
 
Kan inte ge något utlåtande än men elevrna som börja plåta med kamerorna verka nöjda i alla fall.

Dag för samtycke på Midgårdsskolan

 
 
 
 
 

Idag har alla elever på Midgårdsskolan fått ta del av en temadag om samtycke, anordnad av en kommité bestående av elever från Midgårds elevkår och Tjegruppen. Det var representanter från Fatta som höll i det. Det var tydligt, enkelt, upplysande, övertygande och icket skuldbeläggande. Och som final visades den här suveräna filmen som gör det som verkat krångligt, väldigt enkelt, helt plötsligt.

De hade också en bra och tydlig genomgång av medias bild av sexuella övergrepp och vilka konsekvenser det får. De lyfte fyra tydliga problem:

1. Bilderna visar inte verkligheten. Artiklar om sexuella övergrepp illustreras ofta med bilder utomhus med element av asfalt, betong och parkmiljöer och med våldsamma bilder. De flesta övergrepp sker inomhus ofta hos offret eller förövaren. Den här bilden gör att en anmäld våldtäkt eller ett övergrepp som sker inomhus inte stämmer överens med mediebilden och därmed har svårare att ses som ett övergrepp. Mediebilden gör också att kvinnors rörelsefrihet begränsas, då man förväntas vara rädd för överfall med sexuellt våld.

2. I mediers rapportering fokuseras ofta på offret inte på förövaren. Det är offret som ska förändra sitt beteende; vara bättre klädd, inte vara ute sent, inte dricka alkohol etc. 

3. Dessutom skildras offer som ynkliga och utsatta, vilket de naturligtvis ofta också är men de kan också känna sig förbannade, starka och handlingskraftiga. De förväntas gråta, annars blir det ingen anmälan eller dom. Bilderna stigmatiserar offren med estetiska bilder på lidande kvinnor.

4. Medierna skapar gärna en bild av förövaren som ett monster, detta gör att, som i flera kända fall, omgivningen, poliser och rättsväsende kan tycka: Att de här unga männen är så snygga och välanpassade, att de knappast behöver våldta någon för att få sex. Läs Katarina Wennstams bok En riktig våldtältsman- En bok om samhället syn på våldtäkt. den är mycket bra.

Det kändes också coolt att både Ida Östensson och Cleo, Nathalie Missaoui, som var med och startade FATTA, faktiskt har gått på Midgårdsskolan. Men det visste föreläsarna inte om. Mer om Fatta här: fatta.nu

Så här stod det på Midgårdsskolans hemsida om dagen:

Tisdag 14 februari anordnas en temadag kring samtycke för eleverna i samtliga årskurser. Dagen anordnas av en kommité bestående av elever från Midgårds elevkår och Tjejgruppen.

Under dagen går alla klasser går på en föreläsning som hålls av Fatta. Föreläsningen är obligatorisk och finns i ditt schema.

  • Årskurs 1 -  kl. 08.30-10.00
  • Årskurs 2 -  kl. 10.30-12.00
  • Årskurs 3 -  kl. 13.00-14.30

Syftet med föreläsningen är att den ska vara ett komplement till skolans sexualundervisning med fokus på schysst sex, hälsosamma relationer och respekt. Det är också orsaken till att samtyckeskommitéen valt att lägga aktiviteterna på alla-hjärtans-dag.

Så här såg musikvideon ut som var med och lanserade Fatta, som nu är en egen medlemsförening.
 
 
 

Februari och längtans blåa blomma

 
 
Inga blåa tulpaner här men de rosa, lila och vita förgyller min februarimorgon
 
Göteborgsresan är avklarad. Vi är hemma. Vardagen har tagit vid och allt som var sen blir plötsligt NU. Allt som skulle göras efter Göteborg i februari  måste tas tag i, åtgärdas, och få gjort. Så är det; man längtar och ser fram emot, och det förgyller vardagen, så helt plötsligt är det över, avklarat och man måste kanske försöka hitta något nytt att se fram emot. 
 
Göteborg Filmfestival uppfyllde i alla fall mina förväntningar även om man hade velat se ännu fler filmer och det hade ju varit kanon att hinna med att se Amanda Kernells Sameblod som vann Dragon Award Best Nordic Film,  pris som bästa nordiska filmen vid festivalen. Grattis, grattis. ser fram emot att se den när den kommer till en biograf nära mig, för den gick inte de dagar jag var på festivalen.
 
 
Det är ett digert arbete att ta sig igenom katalogen för att välja ut vilka filmer man ska se, när och i vilken lokal, det visas festivalfilm på säkert tio olika lokaler utspridda över Göteborg, så det gäller att ha tid att ta sig från den ena visningen till nästa och ha koll på spårvagnarna
 
Filmer från Frankrike, Finland, Polen, Colombia, USA, Danmark och Bosnien tog vi del av.
 
Och jag träffade kollegan Ditte och vi var ute och åt tillsammans med dottern Klara som vi också bodde hos 
 
 
Vi lyckades ta oss in i huset vi en gång bodde i på Godhemsgatan 10 i Majorna, där det nu är en kattspång in till det stora fina köket vi hade där. Nostalgi.
 
 
Fest och trevligt umgänge med Klara och pojkvännen Kristian 
 
Så nu är det dags att ta tag i livet här och nu. Njuta av vardagen och spinna planer för framtida saker att se fram emot. Ett sportlov lyser där borta, vecka tio som en lockande blå pärlhyacint.