Vi landar på Malta

 
Från ett novemberfruset, mörkt och grått Sverige var det ljuvligt att mötas av den varma, fuktiga luften och sommarklimatet på Malta. Ännu trevligare var det att bli emottagna på Blå Dörren av våra gamla kamrater Maggan och Stefan Gadnell. Vi har hunnit bada i det varma medelhavet, sova en liten stund i vårt fina rum och nu hör vi hur värdparet grejar med middagen som vi ska få äta med dem. Efter vårt bad kom regnet som vi varit förvarnade om, resten av våra dagar här på ön ska det enligt Pers alla väderappar vara som och värme.
 
Här är Stefan och Maggan utanför sitt kök vid den lilla trädgården. Här bor de mitt bland sina gäster sedan två år tillbaka.
 
Förutom sitt eget rum har de tre rum de hyr ut och bäst av allt är verandan högst upp med utsikt över havet och sol hela dagen, när det väl är sol.
 
Återkommer med mer. Happy hallowwen på er!

Spännande läsning med hyllning till litteraturen

Bokomslag, som påminner mig om min pappas diabilder på familjens badsomrar, lockar mig till läsning
 
 
Vi har studiedag på Fridhemsgymnasiet, gamla Östra, med temat neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Ju längre dagen går desto mer prövat och omdiskuterat blir begreppet NORMAL. Vem kan känna sig helt normal? Och hur mår man om man av samhället klassas som onormal? Själv kopplar jag till den bok jag precis läst ut.
 
 Jag har inte tidigare läst något av Jeanette Winterson, men jag blev intresserad och fångad av henne som person när hon tillsammans med Caitlin Moran satt med i Babel. Morans bok kastade jag mig över och har skrivit om här. När sedan Wintersons superfärska bok också dök upp på Midgårdsskolans fantastiska bibliotek så knep jag den, först av alla, delvis också på grund av det fina omslaget. Inte för inte är Winterson född samma år som jag, så jag kan nästan känna igen mig i bilden.
 
Jag kan tänka mig att man har ännu större behållning av boken, som är en självbiografi, om man läst hennes böcker, men för mig är det oavbrutet spännande och fascinerande till sista bokstaven. Hon skriver om sin uppväxt i norra England i en religiös familj med en mamma som är psykiskt sjuk med nyckfulla bestraffningar, bland annat för sitt läsande. Hon vet att hon är adopterad och har fått höra att den biologiska mamman är död. När Jeanette talar om att hon är lesbisk blir brytningen total, litegrann som den i Torka inga tårar utan handskar, när Benjamin talar om för sin Jehovas vittnen-familj att han är bög.
 
Böckerna på ortens bibliotek blir näringen och räddningen för Jeanette, hon betar av skönlitteraturen från A-Z och ser böckerna som livbojar. Hon beskriver så fint hur poesin med sina ibland svåra ord och meningsbyggnader kan vara precis det en ung människa behöver för att ta sig själv och livet på allvar. En tung och svår utveckling från barn till vuxen kräver svåra ord. Konsten, litteraturen och poesin visar på allvar, alternativ, kreativitet och fantasi. Man kan leva många olika sorters liv och det finns ord och bilder för dem alla.  
 
Nu håller jag på att packa min väska, för min man och jag åker till Malta i morgon. Jag packar med mig fjolårets Augustvinnare Elisabeth Åsbrink, Och i Winerwald står träden kvar, Karl-Ove Knausgårds femma och dessutom Kemiris, Jag ringer mina bröder. Men det viktigaste och roligaste är baddräkt och bikini, för det ska vara varmt och badbart. Vi ska bo på Blå Dörren ett litet guesthouse som två gamla kompisar har startat. det ska bli så spännande. Dator och kamera åker med så det blr kanske rapporter från plats. Förutom allt bra med Malta så är det ett av tre länder i Europa med totalförbud mot abort, vilket jag tycker är lite provocerande. Jag funderar på att trycka upp flygblad och dela ut men det kanske inte är någon bra idé. Då kanske jag blir fast på ön, bakom lås och bom.

Rädsla för estetik och kreativitet i dagens skolpolitik

 
 Andra dagen i Östersund ägnar vi mycket tid till att diskutera gymnasieskolan som helhet och vilka konsekvenser den likriktade och estetikfientliga skolpolitiken har för våra ungdomar. Idag handlar det om att "Du ska bli lönsam lilla vän" Lönsam och möjlig att stoppa in i ett utav facken samhällsvetenskap, naturvetenskap eller teknik. Väl där ska du helst så småningom bli galet kreativ och entreprenöriell och starta framgångsrika företag som lyfter Sverige som exportland, HEPP!
 
På många håll i landet får man för få sökande till estetiska programmet bild och form, på en del håll släpper de kommunala gymnasieskolorna ifrån sig det programmet till de privata aktörerna. Därmed släpper man kompetens, och välplanerade lokaler för tredimensionell och tvådimensionell bild byggs kanske om till samhällsnyttiga lektionssalar där grupper om trettio elever kan matas med riktig kunskap. Den propaganda om vilka ämnen som är nyttiga och ger meritpoäng för ansökan till universitetet har spridit en rädsla hos både elever och föräldrar och gör att man inte vågar söka, till exemepel en bild eller illustrationskurs eftersom det inte ger bonus poängmässigt för högskolan. Fast det är kanske precis just där, på de kurserna, eller dramakursen, eller filmproduktionskursen, som fröet till kreativitet och entreprenörskap föds. Rättning i leden skolpolitiker! Fundera på vad bildning är! Fundera på vilken kunskap som gör livet värt att leva. Inse kraften i de estetiska ämnena både för människan som individ, särskilt i de viktiga ungdomsåren, men också för samhällsekonomin och Sveriges företagande i stort. Jag har skrivit om detta i inlägg tidigare bland annat här: Kreativitet lindrar smärtan...
Två fokuserade Gävlekollegor med lamminnanlår och svampfyllda kåldolmar
 
 
Reklamens och kommunikationens AIDA, attention, interest, desire och action på en kexlåda på restaurang Hov vis Jamtli
 
 
Jens Eriksson från Piteå
 
Detta är en låda men den är så tokigt fotad att det inte syns, dock ett litet pedagogiskt tips
 
Krister Sander från Sundsvall har tagit emot stafettpinnen, det syns att han är lärare i grafisk kommunikation
 
 Vi avslutar med att prata om det kommande examensarbetet, vem som ska ta nästa nätverksträff och vi peppar varandra att ta oss till Estetiska kongressen i Helsingborg, Nationell Estetisk Kongress, i april nästa år, den ska handla om värdet av och synen på de estetiska ämnena i skolan, representater från alla politiska partierna ska komma och redogöra för sin syn. Även estiska ämnen och kunskapskrav kommer att tas upp och det blir föreläsningar och workshops.
 
Krister Sander från Sundsvall får stafettpinnen och uppdraget att se om de kan ta på sig värdskapet. Hur otroligt det än låter så ska Krister gå i pension nästa höst och man undrar hur vi ska klara oss utan honom, som varit med från start. All heder åt Krister!
 
 

Medienätverk Norr Östersund

En imponerande väggbanner hälsar oss välkomna
 
 Det verkade vara svårt att få uppslutning från Midgårdsskolan till årets nätverksträff med medielärarna i Norrland i år, trots att vi alla tycker att det är så viktigt. Genom alla år som vi har hållit på har det varit ett suveränt sätt att kvalitetssäkra medieutbildningen på gymnasienivå och dessutom ha vansinnigt roligt. Jag har skrivit mer om historiken och betydelsen här, Medienätverk Norr för samsyn, styrka och utveckling, efter vår nätverksträff i Gävle ifjol. Ett alternativ som en del tyckte kunde vara aktuellt var att jag, som både kunde och ville åka, skulle ta en hyrbil och KÖRA alla fyrtio milen till Östersund. Aldrig i livet, sa jag. men när det visade sig att det gick direktflyg mellan Umeå och Östersund så var saken biff. Vad jag inte visste då var att det var ett litet miniplan som skulle ta mig dit. PUH!
Det kändes som att jag satt i knät på andrepiloten och jag fantiserade om att han var väldigt nervös och satt och slog upp saker i nödhjälpshandboken. Nu gick det ju himla bra, jag är på plats, men gruvar redan för hemresan då det ska vara snöstorm. Vi får se om det blir några fler blogginlägg.
 
Staffan Westerlund, Härnösand, Jesper Jernunger, Östersund, Jämtlands Gymnasiums nya logotyp och Marie Näslund, Söderhamn
 
Anna-Carin, Härnösand och Sara från Piteå
 
Det hör till på nätverksträffarna att vi går runt och tittar på lokal- och tekniklösningar, här är det en imponerande radiostudio
 
I Östersund, på Wargentisnkolan, är man idag stolta över att visa upp sina nya lokaler och Johannes Adolfsson är mycket, mycket glad över sina fina studios och mikrofonerna. I Östersund kommer man att samla all kommunal gymnmasieutbildning kring Wargentinskolan under benämningen Jämtlands Gymnasium.
 
Göran Perpåls från Borgarskolan i Gävle. Man kan nog säga att lärare som undervisar i grafisk design rent generellt är extremt välklädda och stilmedvetna. Göran är ett mycket gott exempel på detta.
 
 
Helena Hägg Staffangymnasiet i Söderhamn
 
En programpunkt är att vi i smågrupper pratar om bedömning och kunskapskrav och hur vi tllämpar det nya betygssystemet. Det är oerhört värdefullt för oss i vår profession och för våra elevers utbildning.
 
Elisabet Ljungberg Medie- och kommunikationsvetenskap på Mittuniversitet i Sundsvall 
 
Efter lunch har vi två gäster från Mittuniversitetet som presenterar utbildningarna inom medie- och kommunikationsvetenskap. Där finns både journalistutbildning och en särskild bildjournalistutbildning, en info och PR-utbildning, en master i förpackningsdesign och kommunikation samt medie- och kommunikationsvetenskap. Alla utbildningar varvar teori och praktik i alla kurser, och praktik utanför skolan ingår också. De har högt söktryck, bra utvärdering och branschråd för att kvalitetssäkra. Elisabet har med sig tidningar och tidskrifter som studenterna har producerat. Det ser mycket bra ut men Midgårdsskolans MIndyard håller också hög jämförbar standard.
 
Kajsa Falasca doktorand på Mittuniversitetet i medie- och kommunikationsvetenskap
 
Stort fokus i utbildningarna är journalistikens och medier´nas roll i ett demokratiskt samhälle och Kajsa redogör för lite färsk forskning kring ungas medieanvändning och ett faktiskt ökat politiskt intressse hos allmänheten. Och trots pappersbrukens minskning av tidningspappersproduktion så tror inte Kajsa på den eviga myten om papperstidningens förestående död. Det som behandlas och twittras i socialal medier har ofta till exempel DN debatt som utgångspunkt.
 
Här studeras alster av bland annat bildjournalistikstudenterna
 
Jennie Rosberg talade under rubriken Livet efter medieprogrammet 
 
Efter Mittuniversitetet tog Jennie Rosberg vid. Hon gick ut medieprogrammet i Östersund 1996 och berättade för oss vad hon gjort sedan dess. Det var en resa från skräckfilmsprojekt till fotoutbildning i London och en master i Sverige på Fotohögskolan i Göteborg. Skräckfilmstemat finns kvar, fascinationen och skräcken för vad som ska hända, vad som döljer sig bakom dörren, under ytan, efter livet. Hon hittar ett hotande men lockande hål att undersöka, vad betyder hålet? Jennie berättade att hon hittat en underbar definition av "hål" - ingenting omgivet av någonting. 
 
 
Fascination inför djupet som döljer sig under den blanka ytan
 
 
Vattenytan har blivit en spegel, som kan vara nog så skrämmande om man råkar gå på den
 
 
Sara och Jennie
 
Torsdagen avslutas med middag på Hov som hör ihop med Östersunds Läns Museum Jamtli
där elever från restaurangprogrammet serverade underbar mat i en häftig miljö. En filmquiz sammanställd av Lasse Pettersson resulterade i fyra vinnande lag, vara mitt var ett, YES!!!
 
Det blev en tidig kväll med prinsessan Madeleines lilla - Tihi, efter avslöjandet om förlovningen som sista ord, det lär väl sprida sig i en oändlig variation iolika medier de kommande dagarna.

Midgårdsskolan hjärta Plakat

Jag läser i Resumé (nr 39-40) om krisen i reklambranchen. På många av landets företag råder pitchstopp, man lägger inte ut uppdrag på reklambyråer och inledda projekt går i stå. På reklambyråerna står projektledarna med uppgivna blickar och man drar ner på personal och lokaler. Detta verkar inte gälla Umeås stora kommunikationsbyrå Plakat som bara växer och växer och måste neka kunder som står i kö för hjälp med kommunikation, strategier och reklam. Jag ser i annonser på nätet och i tidningar att de söker mer personal dessutom.
 
 
I måndagsmorse var min mediekommunikation B-grupp där på studiebesök och genomgång inför sina roller som projektledare och copy writers i kampanjerna som ska göras för Västerbottens Läns Landsting för säkert sex.
Sofia Danielsson, gammal medieprogramselev, sedemera student på medie-och kommunikationevetenskap med inriktning strategisk kommunikation och därefter kommunikatiör på Midgårdsskolan tar emot. Hon är numera produktionsledare på Plakat men även en superduktig och inspirerande pedagog för mina elever.
 
Med elegans och säkerhet beskriver Sofia hur eleverna ska hantera sin roll
 
Erik Trysberg, också gammal medieprogramsleven, numera AD på Plakat är med och tar emot oss
 
Henrik Bäckström också gammal medieprogramslevev på Plakat
 
...och Hampus Wikström detsamma
 
Efter genomgång och rundvandring har vi räknat till fyra gamla elever då dyker ytterligare en upp men bara på Eriks dataskärm.
 
Linn Larsson finns ´med i Plakats kampanj för Uminova Innovation
 
Här är Maria Persson formgivare och grundare av byrån tillsammans med Ingemar Larsson och Anders Brändström, ingen av dem har dock gått på Midgårdsskolan.
 
Jag önskar att Umeå Filmfestival finge ta hjälp av proffskommunikatörer för att nå ut. Hallå Umeå vill MER!!!
Och hjärtligt tack Sofia, Erik och Plakat för er tid och ert engegemang.