SMS-inlägg

20111227976 (MMS)

En gammeldansk före sängen på rest & fly. ...

20111222965 (MMS)

En gammeldansk före sängen på rest & fly. I morgon bär det av till Goa.

Läs en liten viktig bok och - Säg ifrån!Stéphane Hessel, idag 93 år, var med i motståndsrörelsen i Paris under den tyska ockupationen under andra världskriget. Senare kom han att delta i skivandet av FN:s allmänna förklaring av de mänskliga rättigheterna som kungjordes 10 december 1948.
Han har skrivit en bok som i originaltitel heter Indignez-vous! En liten tunn men oerhört viktig bok. Lyckligtvis har många andra tyckt det också för den har sålt över två miljoner exemplar i Frankrike. Den svenska översättningen (som Midgårdsskolans bibliotek med en gång beställde hem på min önskan) heter Säg ifrån! Den har förord författade av Annika Norlin, Göran Greider, Åsa Moberg och Pierre Schori. Hessels text är bara på 20 sidor sedan finns alla FN:s allmänna mänsliga rättigheter med.
Hessel skriver bland annat:

" Det är vår gemensamma sak att värna om vårt samhälle och se till att vi kan vara stolta över det. Men vem kan vara stolt över dagens samhälle, där invandrare lever utan papper, där de utvisas och bemöts med misstänksamhet, där pension och socialförsäkring ifrågasätts och där medierna ägs av finansmagnater? Hade vi varit sanna arvtagare till motståndsrådet skulle vi aldrig låtit den utvecklingen ske."
Han skriver om att hotet och fienden kanske var tydligare förr men:

"...hotet finns kvar. Därför kallar vi till fredligt uppror mot massmediesamhället som inte erbjuder ungdomen andra framtidsperspektiv än konsumtion, förakt för kulturen och för de sämst ställda, allmän minnesförlust och ett system där alla konkurrerar med alla. Till alla unga som skapar 2000-talet säger vi med värme: ATT SKAPA INNEBÄR ATT GÖRA MOTSTÅND, ATT GÖRA MOTSTÅND INNEBÄR ATT SKAPA.

Börja med att läsa boken, nöj dig inte med att bara "gilla" ( läs vad Annika Norlin skriver om det). Säg ifrån, bli upprörd och låt det leda till någon handling, någon fredlig ickevåldshandling. I morgon finns boken att låna på Midgårdsskolans bibliotek.Som tillhörande den västerländska, vita medelklassen kan jag njuta mina jul och nyårsveckor på charterresa i Goa. Jag har skrivit om de rikas resor i inlägget Välkommen till paradiset. Men jag hoppas kunna göra något gott ändå. Kram och GOA JUL så länge! Får se hur det blir med bloggandet. Ni är hjärtligt välkomna att kommentera, komma med önskningar inför 2012. Vad har varit bra? Vad vill ni ha mer av respektive mindre av? Mer kommentarer!