Miljön-vem fan bryr sig?

Det stormar och regnar och är cirka åtta grader varmt, adventsljusen i fönstren flämtar bakom regniga treglasfönster. Jag såg Lars von Triers Melancholia igår och det förstärker känslan av katastrof. Där går jorden under när den krockar med den stora planeten Melancholia. Jag vill att man ska känna att man kan påverka i alla fall litegrann utifrån vilka varor man köper. Jag vill INTE ha en tandborste eller en mascara eller en rakhyvel som är batteridriven till exempel.Jag blir irriterad på dem som skiter i sitt eget konsomtionsbeteende. Men de som kan påverka mycket, till exempel de som idagarna är i Durban för att förhandla fram ett nytt miljöavtal som ska gälla när Koyotoavtalet går ut nästa år, det kan verkligen påverka, men det verkar som att de inte vill eller förmår. För att få lite mer optimism, men också en tydlig bild över hur energiförbrukningen är fördelad globalt,  så tycker jag att ni ska se den här fantastiska föresläsningen av Hans Rosling. Ge det nio minuter av ditt liv och lär dig därmed också hur man lägger upp ett tal retoriskt.

AdventSedan jag var liten har jag varit med och bakat Svartnäs pepparkakor, de godaste pepparkakorna i världen. Men man måste lyckas med degen så att man kan kavla ut den riktigt tunt, det får gärna bli lite luftbubblor i den, då blir det ännu sprödare och godare. Jag återkommer kanske med receptet längre fram.

Advent firar vi ordentligt med papparkaksbak och upp med alla stjärnor och ljusstakar. Jag gillar traditionen men är skeptisk till många delar av storyn. Jag har skrivit om detta tidigare i inlägget Snart dags att fira resultatet av gudomligt sex.  Och jag har en text på gång som handlar mer om detta  men jag behöver jobba med den mycket och göra lite research. Rubriken kommer kanske att bli: Min Gud behöver ny logotyp och en kommunikationsstrateg ( det blir kanske inte förrän nästa december). Jag tror jag behöver tjänstledigt en termin för att skriva alla texter som är staplade på hög i min överfulla mentala hårddisk.

 

Jag har till och med tagit ner mina rosa gardiner och inbillar mig att jag ska får upp de röda längderna. Så det ser lite naket ut i köket. Men sen får det vara nog för vi, hela familjen Holm åker till Indien över jul och nyår!!! Till ett litet, familjeägt hotell 500 meter från stranden i Baga i Goa. Så står det i resekatalogen i alla fall. De där 500 metrarna kan ju bestå av en byggarbetsplats, en sjufilig motorväg eller bara en avgrund...hemska tanke...så sitter man där i Plus, lång i ansiktet och får skämmas för att man inte har läst det finstilta...och så slänger de katalogen i soptunnan... äsch nu spårar det, jag hade inte tänkt skriva så.

Vi ska alltså åka tillsammans med våra ganska vuxna barn och förhoppningsvis slippa julstress och mörker och kyla här hemma. Jag ser fram emot värme, en annan kultur, bad, färger och kryddor. Vi hoppas slippa magsjuka och katastrofer.  
Min ambivalens som turist och vårt förhållande till resor har jag skrivit om i Välkommen till paradiset.

Spana in kollegan Anita B Johansson som har julpyntat sin blogg. WOAOOOOW!

Fräscha franska grönsaker från bananbovarna på Dole

Att ha tillgång till färskt dricksvatten är en klassfråga, inte i Sverige, men ute i världen. Det är en kanske naiv önskan från min sida men ändå; Tänk om alla forskare som sitter och utvecklar vapen kunde fokusera på hur världens folk ska få fungerande vattensystem, avlopp och toaletter. I Indien är det till exempel vanligt att kvinnor blir utsatta för våldtäkt när de söker sig ut i skogen på kvällarna för att uträtta sina behov. Ännu fler är de små barn som får diverse magåkommor på grund av att deras välling görs på orent vatten. Dole gör här reklam för sin fräscha, franska sallad som är sköljd i rent, kallt dricksvatten TRE gånger. Jag vet ärligt talat inte var den här salladen är odlad. Det kanske är i Skövde. Men jag tänker att OM den är odlad i ett område med brist på rent dricksvatten för befolkningen, så är det en stor skam att deras dricksvatten går åt tre gånger om, för att vi i västvärlden inte ska behöva skölja vår sallad innan vi lägger upp den i våra väldesignade salladsskålar.Jag hoppas att någon på Doles svenska marknadsavdelning hör av sig och rättar mig om jag har fel. När jag skrev om det nya tuggummit Vigo här, så fick jag ju svar, dock ett konstigt, från någon på marknadsavdelningen. 
Jag är verkligen skeptisk till Dole sedan Fredrik Gerttens film Bananas. Det är en film som avslöjar hur det stora företaget utnyttjar dem som odlar bananerna och hur de utsätts för giftiga bekämpningsmedel. Se tralier för filmen här nedan. Efter filmens premiär fördubblades efterfrågan på ekologiska bananer i Sverige och Dole fick betydligt sämre resultat. Det är väl underbart att man kan påverka med medier. Men det krävs nog ett otroligt engagemang och vansinnigt hårt arbete. Gertten har gjort en film om rättegången och efterspelet också som jag länkar till längre ner.  Hitta mer om Gertten här på SFI:s sida.