Mer genus

 
 
Jag skrev härom veckan i Terminsstart med genusuppdatering om handboken för mer medvetna bilder i Gävle kommun, som Genusfotografen Tomas Gunnarsson varit med och tagit fram. Det finns extremt stereotypa och fördomsfulla bilder att förfasas över men det är också det vardagliga och slentrianmässiga vi bör bli uppmärksamma på både som beställare, fotografer, redigerare och konsumenter och betraktare. Vilka val gör vi och vilka andra är möjliga?
 
Laila Bagge och TV3  får redaktionell plats i senaste numret av Bil och Bostad där de promotar det nya inredningsprogrammet Rum för dig. Det beskrivs hur Bagge genom åren tapetserat, rivit, ritat, låtit bygga och inrett två hus. Man kan tycka att hon borde porträtteras med ritningar, verktygsbälte, hammare och såg, målarutrustning eller i alla fall med något hon åstadkommit, men icket! Inbjudande leende, välsminkad, benen i kors, skor inte alls avsedda för klättring på stegar eller slit i byggdamm. Handen runt nacken under håret vilket är en klassisk sexuell invit och den gesten kommunicerar tydligt med rubriken "Laila Bagge gör rum för fler". Hmmmm, välkommen hem till mig så får vi se vad vi kan hitta på... Hon är traditionellt kvinnligt välkomnande, leende, passiv och medveten om att hon är betraktad. Trist.
 
 
Katrine Marcal, tidigare Kielos, författare, ledarskribent i Aftonbladet, med en pol.kand från Uppsala universitet, presenteras i tidningen Fönstret, ABF:s eget kultur och reportagemagasin, som vore hon Marilyn Monroe eller någon annan kvinna exponerad för våta drömmar. Hon får världsledarna att lyssna säger rubriken, men är det på grund av sitt sköna yttre i en sexig pose eller är det på grund av det hon kan och det hon skriver (det ligger hon på). Den bilden kan passera obemärkt kanske, för vi är så vana men när Gävle kommuns kommunikatör presenteras på motsvarande sätt blir det tydligare.
 
 
 Dags att putsa genusglasögonen!