Försöker bota REVA med blommor

 
Igårkväll var vi på Folkets Bio och såg Margarethe von Trottas film Hannah Arendt. Den handlar om den tyska, judiska filosofen som på uppdrag av The New Yorker reser till Jerusalem för att bevaka rättegången av Adolf Eichmann. Hon förväntar sig att finna ett monster och det är vad läsarna och folket också vill ha, en bild av ett monster, en som inte är som oss. Hannah är filosof och hyllar den självständigt tänkande individen, den som kan ställa sig utanför sig själv och resonera och ifrågasätta, den som vågar ha ett personligt ansvar. I sina artiklar skildrar Arendt Eichmann som en lydig byråkrat som inte alls är ond eller har uttalat onda avsikter, han lyder order. Dessvärre men desto modigare, driver hon också tesen att vissa judiska ledare också blev delaktiga genom sitt samarbete i lägren och därmed kunde utrotningen bli ännu mer effektiv. Detta, att judarna som folkgrupp genom några individer, fick del av skulden gjorde opinionen och även Arendts arbetsgivare och närmaste vänner rasande.
 
Det är oerhört dumt och farligt att tro att ondska eller förmåga att utföra onda handlingar, har någonting att göra med om du är jude, arier, skandinav, vit, svart eller muslim. Det är förmågan att tänka och förmågan att sätta sig in i andras situation och inse konsekvenserna av sina handlingar som är det avgörande.
 
Nu har man satt igång ett särskilt projekt hos Stockholmspolisen som heter REVA. Det handlar om att mer effektivt avvisa illegala invandrare, en metod som när den inleddes i Malmö minskade antalet illegala invandrare med 25%. Man menar att man för dem hem till sina hemländer. Som de kanske har betalat en förmögenhet för att fly ifrån, för att de är politiskt aktiva, eller bögar, eller kristna, eller muslimer. Man tar till och med hjälp av kontaktuppgifter som vård och skola har för att spåra dessa redan otroligt utsatta människor, medmänniskor. I Aktuellt idag fick vi träffa en familj där mamman vid avvisningsbesked försökt ta livet av sig, den tioårige sonen som blev vittne till det hela har tystnat in i apatin, det har även mamman gjort.Den sjuårige sonen går till skolan och pappan försöker hålla ställningarna och hoppet uppe medan han vårdar de sina. Så här står det om REVA på Avpixlat, som jag inte vill länka till:
 
"Projekt REVA är ett samarbete mellan Migrationsverket, kriminalvården och gränspolisen som syftar till att effektivisera arbetet med att spåra illegala invandrare så att fler som har fått avslag på sin asylansökan inte blir kvar i landet utan återvänder till sina hemländer."
 
Här måste det alltså finnas en massa Stockholmspoliser som bara gör sitt jobb, som kanske i grunden inte är onda, men de följer lagar och byråkrati, och i skydd av detta utspelar sig katastrofer. Jag vet inte hur många tulpanbuketter jag behöver för att lindra den skammen och sorgen över hur vi hanterar våra medmänniskor.
 
REVA står för rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete, och tankarna går till de effektiva metoder nazisterna hade för att lösa sina problem. Låt Stockholmspolisen jaga pedofiler, knarklangare, misshandlare och andra verkligt kriminella istället så kan kanske både vi och dom sova gott om natten.
 
Läs mer här i Metro.
 
#1 - Per Holm

Mycket bra skrivet, Cicci.
Klockren analys av vad lydnad och pliktens duktighet leder till.
Nu hoppas jag bara i mitt stilla sinne att poliserna ska revoltera mot omänsklig behandling av medmänniskor som inte haft turen att födas i "lyckolandet" Sverige.

Svar: Hej älskling! Nu ser du vad din datorfreakhustru sysslar med. Tack, jag tänkte googla mer på hur Arendt beskrev det där med tänkandet, vill se klippet en gång till för att få det mer precist återgivet, men jag kanske lyckades fånga kärnan ändå.
MammaMedia