Entreprenörskap 3: Entreprenöriell karusell

Elever ur MP3 tillsammans med David Åkerlund från Unghästen
På torsdag smäller det, då är det dags för våra treor att redovisa sina informationskampanjer för Västerbottens Läns Landsting och Pondus reklambyrå, som tar över det vinnande förslaget och färdigställer det för publicering. Redovisningen sker i Studion på Folkets Hus, med jury och stor publik, alla ettor och tvåor och lärarna. Målet för årets kampanj är att få länets ungdomar att använda kondom för att skydda sig mot könssjukdomar, varav klamydia är en som ökar oroväckande, samt för att minska antalet oönskade graviditeter. I flera klassrum ligger det små högar med kondomer vilket gör att ettorna, tvåorna och elever från andra program nog undrar vad vi håller på med.
Jag undrar också vad jag håller på med, för jag är så entreprenöriell så jag blir alldeles utmattad på mig själv. I boken Entreprenöriell pedagogik i skolan- drivkrafter för elevers lärande, beskrivs en entreprenöriell människa som: " En person som är aktiv, nytänkande, initiativrik, handlingskraftig samt drivs av sina inre krafter".
Jag är trött på min inre drivkraft, det kommer idéer hela tiden, främst på samarbeten och kopplingar till verksamheter utanför skolan. Dessutom ger det ena det andra. Vi hade till exempel ett gäng elever som bevakade och skrev artiklar om konferensen Vi trodde vi var bäst, som Region Västerbotten arrangerade utifrån att Västerbotten ska bli bäst på att säkerställa barnens rättigheter i länet.

Här sitter Sara, Josefin, Lisa, Linnea och Anna redo inför uppdraget. Gunnel, lärare i text stöttar i bakgrunden.
Nu har dessa elever, plus Gunnel och jag fått erbjudande om att åka ned till ínvigningen av Västerbottensdagarna på Grand Hotell i Stockholm den 14 januari för att rapportera därifrån. Klart vi tackar JA, man är väl entreprenöriell och vill Carpe diem och de och så. Det blir säkert grymt kul och spännande.Men såklart gör det att man måste få ihop resan, kolla ekonomi, samordna skjuts, fixa pengar till mat, kanske prata med föräldrar och lärare i andra kurser som de missar den dagen. I samband med konferensen på Landstingshuset, så ställde jag ut bilderna som ettorna och tvåorna gjorde för BRIS som jag har skrivit om här.
Igår var jag med min lilla filmkunskapsgrupp på Film i Västerbotten för att de ska få en insikt i hur man jobbar med film i regionen, med att stötta produktion, arbeta med visning, pedagogik, branschutveckling med mera.

Här sitter den lilla, lilla gruppen i Film i Västerbottens lilla, lilla biograf. Idag är gruppen utökad med Sebastian och Johannes.
Tack Fredric Larsson och Elisabeth Andersson för besöket! I morgon kommer Amanda Kernell som jag har skrivit om flera gånger förut, till min filmkunskapsgrupp och filmestetettorna, för att visa film och prata med eleverna om hur det är att gå på den Danska Filmskolan i Köpenhamn, och om sina filmer förstås. För man vill ju att även denna kurs ska vara entreprenöriell och att eleverna ska få koppling och kontakt med den så kallade verkligheten. Jag själv befinner mig snurrandes någonstans mitt emellan.
Så när Eva Leffler (medförfattare till ovan nämnda bok) var på besök i vårt arbetslag i torsdags så fanns det mycket vi kunde berätta om som vi redan gör, annat som vi har planerat men inte genomfört och ännu mer som vi behöver strukturera upp och få in i våra rutiner.
Just nu önskar jag att jag inte får några nya idéer om externa projekt, åtminstone inte på ett par veckor. För allt externt kräver mängder av samtal, kontakter, mail och arrangemang, förutom allt som är på skolan med rutiner, rapporter, dokumentation och betyg. Nä, nu rör jag mig inte ur fläcken, för jag är alldeles yr av den entreprenöriella karusell jag själv har satt mig i! Jag ska fokusera på mitt skrivbord, mina elever här och nu och mina lektioner på skolan...
...men hmmm...undrar vad eleverna ska göra för reklamuppgift efter jul...jag träffar ju Malin och Jonny från Pondus på torsdag...kanske skulle man kunna planera för nåt kul då...?

Nu jävlar ska jag stå stilla, lite som Nanna Johanssons seriefigur verkar göra.
Ja, på Bildmuseet var vi ju också ganska nyligt med klasserna i estetisk kommunikation...jag fick precis ett mail från Bildmuseet om att de snart ska inviga tre nya utställningar...kanske kan vara nåt...en koppling till verkligheten, till aktiva estetiska kommunikatörer?
Boken jag nämnde, Entreprenöriell pedagogik i skolan - drivkrafter för elevers lärande, ges ut av Liber, författarna är Åsa Falk-Lundqvist, Per-Gunnar Hallberg, Eva Leffler och Gudrun Svedborg.