Helsingfors för kropp och själ

 
 
För flera veckor sedan upptäckte vi att Finnair körde direktflyg Umeå-Helsingfors, och ja, man ska inte flyga så mycket men det allra värsta är de transatlantiska resorna och de långa åt andra hållet. Och man behöver något att se fram emot när höstmörkret håller på att växa in i våra kropppar och själar. Dessutom hakade sex vänner på idén och bokade resa och boende. Ena gänget dock lite mer mijövänligt än oss andra. Fyra personen bokade tåg och båt hem från Helsingfors.
 
Jag såg fram emot, förutom trevligt umgänge och goda middagar, att titta på konst och att bada bastu. Jag bestämde också att vässa pennan och försöka hålla igång tecknandet. 
 
Två fina bastubad hann vi med. Ett på relativt nybyggda Kultuurisauna som ligger vid Hagnäskajen så att man kan kliva i vattnet i Finska Viken från en badvänlig stege. Det var sex grader i vattnet. Friskt! Det var liksom en asketisk upplevelse. Man får inte komma dit i grupp ( vi förskte låtsas att vi inte kände varandra), ingen alkohol, inget fotograferande men möjlighet att dricka vatten från emaljmuggar och  köpa saltgurka att knapra på. 
 
Det andra bastubadet gjordes på Kotiharjun sauna oy, som är en kvartersbastu med skilda avdelningar för herr och dam men ingen möjlighet till bad förutom dusch. Däremot går man gärna ut på gatan i sin bastuhandduk och svalkar sig i luften och med en kall öl. Jag valde att inte sätta mig ner på den plats jag erbjöds, på en plaststol, litegrann i nerförsbacke, mittemot en hel bänkrad herrar.
 
Det finns över 3 miljoner bastur i Finland och det är något vi frusna svenskar verkligen borde lära oss av. Hur länge har jag inte önskat en bastuanläggning nere vid Umeåälven, men möjlighet till älvsdopp?
 
 
 
 Skissblocket blev faktiskt fullt under de fyra Helsingforsdagarna, delvis på grund av att det käcka direktflyget hem blev inställt och vi snabbt fick haka på miljövännerna och deras tåg och båtresa hem till Umeå.
 Första skissen på resan, lite osäkert fångad Tomas Granberg på den anrika restaurangen Elite
 
 
 
 
Unga män på tåg
 
 
 
 Mobilupptagen kvinna på tåg
 
 
 
 
Mitt Moleskinblock fylldes inuti och fick också en del nya museimärken. Märkena på blocket är från MIllesgården, HAM, Akvarellmuseet i Skärhamn, Ateneum, Dunkers kulturhus i Helsingborg och ANos Rex i Helsingfors
 
Helsingfors har i centrum en kärna av fina museer varav Amos Rex är det senaste tillskottet. Varje dag vi gick förbi var där ringlande köer, både barn och vuxna. Det gör mig så glad; att konsten lockar så. Det är ett museum som satsar på den teknikiskt experimentella samtidskonsten och vi som var där förflyttades till ett interaktivt, blomstrande universum. Där man satte handen, på vägg eller golv, spirade blommor och växter. Barnen fick må¨la ödlor, groddjur och fiskar i ett labb som sedan projicerades ute i salarna. Förutom Amos Rex besökte vi HAM och Atenemum. Jag kanske återkommer om detta.
 
Tåget hem var även det  en positiv upplevelse. Fin mat serverad av restaurangpersonalen på porslin och i koppar från Arabia.