Sista bokcirkeln på 28 S - 95 dagar kvar

Skriv inläggstext 

Maria, Maria, jag, värdinnan, Lena och Christin 
 
Jag har varit med i bokcirkeln i kanske 18 år, det är svårt med tid. När man tänker att något var ett par år sedan visar det sig ofta vara sju, nio eller tolv år sedan. Jag ska kolla upp fakta kring bokcirkeln. Ikväll har i alla fall varit sista gånge cirkeln hålls på Sandbackavägen 28 S. Men jag antar att deltagaarna kommer att känns igen sig även på det nya stället eftersom favoriterna kommer att följa med, soffan, stolarna, tavlorna.
 
 
 
Jag hade föreslagit boken vi skulle ha läst till idag
 
Vi har läst Swede Hollow av Ola Larsmo och vi var väldigt överens om att det var en mycket bra och läsvärd bok. Ola Larsmo och hans fru har gjort grundliga efterforskningar kring dem vi sällan hört om i historieberättandet kring svenskarna som åkte till Amerika. De som hamnade i fattigdom och svårmod. Inte de hjältebeskrivna nybyggarna utan de som stod i kö som daglönare, som bodde i kåkstadsliknande samhällen i Minnesotatrakten. Det finns starka paralleller till de som kommer till vårt land idag, som flyr fattigdom och krig och har oerhört svårt att ta sig in i det nya samhället. 
 
Vi är också alla överens om hur bra vi har det. Vilket lättjefullt liv vi lever med rinnande vatten i kranarna, toaletter, värme och inte minst mat för dagen. 
 
Maria R berättade om sin morfar som var en av dem som åkte över på samma sätt som dem som Larsmo skildrar. Men morfar blev sjuk och återvände hem till Sverige. På tåget som skulle ta honom till norra Sverige träffade han en tågvärdinna från sina hemtrakter. Tycke uppstod och tågvärdinnan är Marias mormor. 
 
Till nästa gång ska vi läsa Kjell Westös Den svavelgula himlen. Då träffas vi också på Sandbackavägen med på 26:an, hos Christin.