What would Jesus do?

 
Julafton närmar sig, den dagen då Jesus sägs ha fötts i stallet, för att ingen annan plats fanns att tillgå, dörrarna hölls stängda, man var inte välkommen. Berätttelserna om Jesus, förmedlade av min konfirmationspräst Staffan Wallmark, fascinerade mig som ung tonåring och kanske ännu mer som lågstadieunge som fick ta del av berättelserna ur bibeln av min gamla lågstadiefröken i slutet på 60-talet. Jesus var god, ödmjuk, vände andra kinden till och ansåg att alla hade samma värde.
 
Nu har till och med Kristdemokraterna gått Sverigedemomkraterna till mötes och vill ha en hårdare immigrationspolitik, man sprider myten om "massinvandring" som om det vore en sanning, något som väller in över landets gränser. Parallellen till Hitlers och Goebbels viddriga propagandafilmer som jämför judarna med kryllande råttor som sprider smitta och förstör matvaror och hotar den ariska rasen, är slående när man använder ett sådant starkt ord som massinvandring. I Libanon finns drygt 4 miljoner invånare tror jag, där finns över 1,5 miljoner syriska flyktingar. Turkiet har tagit emot ungefär lika många.  I Sverige kan det handla om
95 000 syriska flyktingar som väntas söka asyl under 2015. Det är människor som flyr för livet. Människor som vill arbeta och se till att barnen får gå i skolan och ha ett liv i säkerhet. Vad skulle Jesus ha sagt? Visst kan och bör man se till att det finns ekonomiskt smarta lösningar för hur man ska ta emot och få igång dessa människor så att de snabbare kan bli en del av landet, betala skatt och tillföra sina kompentenser och sin kultur. MEN vi måste väl i första hand se till att vara mänskliga, medmänskliga, att behandla vår nästa så som vi själva vill bli behandlade i en liknande situation.
 
Ingen av oss förtjänar att födas där den föds. Ingen av oss kan säga att vi har mer rätt till ett land.
Öppna era hjärtan och föralldel plånböcker för dem som har det svårt, det finns inget annat.