Läs en roman annars får du en snyting...



...lär dig din dönick att böcker är bra! ( eg. Köp en tulpan annars får du en snyting, lär dig din dönick att nu är det vår, Ulf Peder Olrogs visa till en Kardemummarevy på 60-talet).
Nu är det dags för våra ettor att göra en reklamkampanj, det är lika spännande varje år. Årets uppdrag är lite tuffare än vanligt. Det brukar handla om att göra reklam för tuggummi, läsk eller halstabletter, men i år ska eleverna göra en kampanj där Midgårdsskolans bibliotek står som avsändare och målet är att uppmuntra Midgårdsskolans elever att läsa skönlitteratur. Här gäller det att fundera på vilka argument man ska lyfta fram. Hur förhåller man sig till diskussionen om vad som är finkultur och vad som räknas som fulkultur? Varför står de välvilliga, välutbildade lärarna och föräldrarna och njuter och berömmer de läsande barnen medan de förfasas över datorspel, dokusåpor och skräckfilmer? Vi söker väl efter underhållning och  identitet där också. I den lilla bilden här ovan ser vi Marilyn Monroe läsa James Joyces Ulysses, det är Eve Arnold, en av Magnumfotograferna som har tagit bilden, som sägs ha förändrat människors syn på Marilyn, från bilden av en missbrukande, dum blondin, till en läsande, intellektuell människa.

Det sägs vara bevisat att både handelsstudenter, juridik- och läkarstudenter, som under sin utbildning också måste läsa ur den klassiska litteraturen, blir bättre i sitt yrke och dessutom har lättare att få jobb. Ganska självklart tycker jag, utifrån min övertygelse att läsning av skönlitteratur ger en inblick i andra människors inre, andra kulturer och religioner. Det ger mig en kunskap om världen och exempel på olika sätt att leva och klara sina livskriser. Till exempel skulle jag kunna föreslå Dostojevskis Brott och straff och kanske Snabba cash som är lite mer lättuggat, till dem som läser till polis. De på Migrationsverket kan få läsa De apatiska av Gellert Tamas. 

När jag träffade Per, min man, blev jag oerhört tjusad av att han läste och diskuterade skönlitteratur. Redan efter första träffen fick jag låna hans favoritbok, En flykting korsar sitt spår, av Aksel Sandemose. Den låg hos mig, påminde mig om honom, och höll på att brännas upp eller rivas i tusen bitar, innan den blev läst på grund av något telefonsamtal som dröjde för länge. Så småningom ringde han eller kanske var det jag, boken blev läst och när Per sedan dessutom fixade mitt avlopp i lägenheten i Örebro så var det klart! En lycklig kombination av hantverkare och litteraturvetare som håller än idag.

Jan Lindqvist, från Midgårdsskolans bibliotek, var hos våra elever i fredags och berättade om uppdraget och varför de på biblioteket tycker att man ska läsa mer skönlitteratur. Han gav också exempel på styrkan i litteraturen och hur det i diktaturer förbjuds, bränns och censureras. Ett känt exempel är bokbålen i nazityskland. Här är ett häftigt konstverk som kollegan Paul M Grahn fotograferade nu när han var i Paris. Det är från en mexikansk samlingsutställning på Musée dàrt moderne de la ville de Paris och konstnären heter Jorge Méndes Blake. Läs mer i Pauls blogg.


En mur av tegelsten och längst ner, i mitten, ligger Frans Kafkas roman Slottet, och se hur den stela, ordningssamma strukturen krackelerar. Häftigt!

Jag skulle verkligen vilja att ni som läser den här bloggen hjälper till och skickar en kommentar om någon bok som varit viktig för er och varför. Jag vet att det är lite krångligt att kommentera men just nu vore det verkligen mycket värt! Det ingår i researchen för elevernas projet kan man säga. Jag hade själv för några år sedan en ganska avgörande läsupplevelse när jag läste Christina Herrströms bok Leontines längtan. Den fick mig att fundera över vilken typ av förändring jag ville ha i mitt liv. Skulle jag försöka göra karriär, utbilda  mig till rektor, läsa vidare på universitetet, söka något annat jobb? Jag skrev listor och minns att jag gick promenader i en hysteriskt, majgrön skog och grubblade. Jag kom fram till att 1. Jag ska fortsätta arbeta som lärare, eleverna, och mina ämnen är min livsmission. 2. Jag ska börja teckna mer.
Så snälla ni, bjud på någon läsupplevelse!

PS! Jag har försökt få Marilynbilden större, men jag har inte lyckats skaffa den där ABJ-appen än, så jag får fråga the real ABJ på måndag.
#1 - Maria

Duck City av Lena Andersson. Det var den boken som gav mig mitt extra lilla "umpf", kanske man enkelt kan säga. Jag har hittat min genre! Samhällsdebatterande, åsiktsskildrande och viktiga ämnen - i en icke svårsmält form.



http://sv.wikipedia.org/wiki/Duck_City

#2 - MammaMedia

#3 - MammaMedia

Tack Maria för tipset! Jag har läst Lena Anderssons Var det bra så? Den borde alla studie och yrkesvalslärare läsa, det är en fantastisk scen där huvudpersonen är hos SYVEN på högstadiet och stolt berättar att hon nog vill bli filmrecencent men blir avrådd, eftersom man då måste läsa massa böcker och läsa på universitetet och det är nog inget för en mobbad flicka från höghusen.