Fanfar för fria fladderfittor
Jag visste det! Ja, att jag skulle bli upprörd av att se del två av SVT:s programserie Skönhetsbubblan. Jag såg delar av det förra veckan, då handlade det om Jane Timglas som gjort typ, tusen ingrepp, bröst, läppar, kindben för över 200 000 kronor. Då funderade hon på blygdläpparna! Detta avsnitt ska handla om så kallade Mommy Makeover. Jag sitter med bultande hjärta och andhämtning. Vad är det som gör mig så upprörd? En del debattörer jämför, med framgång, hur  okej det är att operera utstående öron jämfört med att operera en knölig näsa ( jag har en). Med det argumentet så har man flyttat fram positionerna lite, för folk börjar tänka: Ja, just ja, så är det ju! Hmmm, varför ska det vara mer okej? Så här presenteras programmet på hemsidan:
 

"Kan återställandet av en mammas kropp ses som en jämställdhetsfråga- för familjen? För samhället? Vilka värderingar ligger bakom det faktum att vi betalar för ett barns utstående öron och inte för en mammas uttänjda buk? Varför förminskar landstinget en mans förstorade bröst med förstorar inte en kvinnas förminskade bröst?

Vi möter Caroline Olofsson, 34 år, som efter sina två graviditeter bestämt sig för att göra vad man i USA kallar för "Mommy Makeover", bröstförstoring och bukplastik. För Caroline och hennes man är det en självklarhet att dela på kostnaderna."


Vilken fin jämställdhet det verkar råda i familjen Olofsson. Fru Olofsson som bor i en fin lyxig villa och kör en lyxig bil på väg till sin personliga tränare, verkar också tycka att samhället ska bekosta hennes rätt att få tillbaka "sin" kropp. Efter två graviditeter var det någon annans kropp.

Plastikkirurgerna lyfter fram vilka fantastiska insatser de gör för kvinnor som lider av för långa blygdläppar som till exempel har problem med dem ( läpparna alltså) vid spinningpass. Jag har aldrig hört att män män med stora organ har klagat på att de inte kan spinna, vad gör de av apparaten? Vill de också operera den så att de ser ut som småpojkar? Men visst, om du fastnar med blygdläpparna i cykelkedjan, då är inte jag den som fördömer ett kirurgiskt ingrepp
Vad det gäller kvinnors kön och hur de förväntas se ut så finns det kopplingar till porrfilmsestetik. Fittan ska vara hårlös och se ut som att den inte varit med om varken det ena eller det andra. Den ska se ut som en liten, liten flickas, inget som hänger ojämt, samtidigt som den ska vara supersugen. Vilka signaler sänder det ut? Hur jämställt är det?

Jag tycker att unga kvinnor, och mer mogna kvinnor, å ena sidan ska fundera över hur de kan ha det skönt utan att fokusera på hur de ser ut. För det andra kan de lyfta blicken, se världen och fundera på om de kan gå med i någon organisation där de kan verka för att flickor i världen inte ska bli könsstympade. För visst är det en obehaglig koppling, om du gör en blygdläppskirurgi, alltså att du kapar bort det som hänger, så kan du bli av med en del av känseln. Alltså du kapar för att få ligga, men kan inte njuta fullt ut av det? Könsstymningen i sin värsta form är väl till för att kontrollera kvinnans sexualitet och ta bort förutsättningarna för njutning helt.

Jag kan nog skriva kilometervis om detta men måste avsluta. Jag tänker att denna i och för sig viktiga dokumentärserie i sig normaliserar ingreppen. Texten på SVT:s hemsida känns också så accepterande och förstående, å ena sidan och å andra sidan. Vi kan sitta där och förfasas över de extrema personerna och debattörerna. Under tiden förflyttar sig positionerna och vi tänker kanske att, -Jag skulle kunna göra något lite, lite...bleka tänderna till exempel...En av de sista delarna i programmet var att vi fick följa med Caroline Olofsson i provhytten där hon provade en bikini och hon fick visa upp sin D-kupa, minst och sin fantastiskt platta mage. Och hon var SÅ LYCKLIG! Vad kommunicerar det till de osäkra? Och vem fan är inte det?
Jag är skitglad att jag fick växa upp när detta inte var möjligt, det var verkligen inte ett alternativ.
Kan vi inte bara säga NEJ? Kan vi inte bara få säga att det är åt helvete? Kan vi spräcka skönhetsbubblan och titta utanför den, se världen och erövra den utan ingrepp?
Trevlig helg och sjung in våren med stöd av könet!