Ja till livet, det liv som varje enskild kvinna väljer

Laia Abril journalist, konstnär och fotograf från Barcelona
 
Igår, söndag 28 april invigningstalade Laia Abril om sin utställning On abortion på Västerbottens museum, Sune Jonsson Centrum för dokumentärfotografi. Utställningen är en del i det långsiktiga projektet A history of Misogyni som inleddes 2016 och fortfarande pågår. 
 
Kvinnans rätt att bestämma över sin kropp och sin reproduktion är hotad trots att det idag finns mycket säkra och trygga metoder för att avbryta en oönskad graviditet. I USA är nyligen grundlagsskyddet avskaffat, i Italien finns liksom i många andra länder starka krafter som vill göra det ytterligare mer komplicerat att göra abort. Idag vägrar till exempel 64 procent av gynekologerna att utföra aborter. I elva länder i Europa är väntetider obligatoriska, i sju länder krävs samtal med psykolog. 91 miljoner kvinnor i fertil ålder lever idag i länder där abort är helt förbjudet, och detta oavsett hur graviditeten uppstått eller vilka konsekvenser den kan ha för kvinnan/flickan.
 
Kvinnor och flickor har alltid och kommer alltid att bli gravida trots att det inte är avsikten. De män som är emot fri abort borde genast låta sterilisera sig eller helt avstå från samlag med fertila kvinnor. Det finns en sån jävulsk dubbelmoral och ett sånt starkt kvinnoförakt i abortmotståndet. Laia berättar också i sitt tal om den okunskap man har när man väljer att definiera vad som är ett liv. Vems liv är det man ska skydda? Kvinnan, som kanske redan har fyra barn att ta hand om och som riskerar att dö av en till graviditet, eller den gravida som kanske själv är ett barn och inte hunnit börja leva som vuxen kvinna än. Eller den som genom våldtäkt eller incest drabbats av straffet att bli gravid med sin förövare som far.
 
Varje år genomförs omkring 25 miljoner osäkra aborter (källa Amnesty) och varje år dör ungefär
47 000 kvinnor på grund av misslyckade aborter. Förbud gör inte att kvinnor slutar avbryta graviditeter, det blir bara farligare, senare, dyrare och krångligare. Laia Abril har dokumenterat och konceptualiserat de faror occh skador som orsakas av kvinnors brist på laglig, säker och fri tillgång till abort. Det är journalistiska metoder med personliga berättelser, historik och fakta kring metoder. Gå och se! Utställningen pågår ända fram till november. Se också till att ha koll på den svenska politiken. I Sverige har vi mycket starkt stöd för den fria aborträtten men så som vindarna viner är det viktigt att ha koll på att det parti man röstar på jobbar för att aborträtten ska grundlagsskyddas.
 
Vill du rädda liv, jobba då för fred, mot barnfattigdom och svält och värna de levande kvinnorna/flickorna och deras rätt att välja vilket liv de vill ha.
 
 
 
Här sitter Laia framför en vägg med bilder på olika försök att avsluta en oönskad graviditet, ligga i snö, magiska örter, vassa stenar, pinnar, giftiga substanser och den klassiska symbolen, trådgalgen.
 
Läs mer om utsättlningen här.