Anita Sarkeesian och Genusfotografen

 
 
Vi skapar vår identitet utifrån en mängd grupper, företeelser, förebilder pch nära relationer. Bland andra Sigmund Bauman talar om socialisationsagenter och nämner skola,  kyrka, organisationer, rättsväsende, föräldrar, kamratgrupp och medier. De förstnämnda hade en mycket stor makt tidigare medan man idag menar att medierna har tagit över en stor del av rollen som socialisationsagent. Som medielärare har detta varit en central del i uppdraget att tillsammans med eleverna granska vilka förebilder som står till buds. Tillsammans med en av våra klasser gjorde min kollega Micke och jag en spännande uppgift. Eleverna fick läsa ett kapitel ur Stephan Mendel Enks, Med uppenbar känsla för stil och Karin Ekmans Var så god- om makt och kön i media. Efter det iscensatte de porträttfotografier där tjejerna avbildades i manliga poser och situationer och killarna i kvinnliga dito. Det blev så himla bra och så oerhört tydligt. Jag ska se om jag hittar några av bilderna. Från ett par av de eleverna har jag nu via Facebook och bloggen fått tips om en blogg som jag bara måste läsa och  vidareförmedla till mina nuvarande elever. Så jag gick in på Genusfotografen och det tycker jag att ni ska göra också, där finns jättemånga bra och tydliga exempel och massor av länkar för vidare läsning.
 
Av min kollega Andreas Skog (bloggar under   IT förändrar skolan ) nu mera på Media Center, fick jag tips om att gå och lyssna på Anita Sarkeesian som föreläste på Humlab X i onsdags om sitt jätteprojekt att göra videor som undersöker könsroller i dataspel, film och populärkultur. Jag ville verkligen dit men orkade inte, blev kvar på jobbet för länge och blev för trött och hungrig. Men nu har jag börjat ta igen vad jag missat genom de filmer hon lagt ut på nätet och det är som det verkar ett grandiost material som ska bli ännu mer och bättre. Galet vad en människa kan skapa. Se och hör om projektet här: Tropes vs Women in videogames. Se en av hennes filmer här som handlar om kvinnlig representation i Hollywoodfilmer, där hon också beskriver det så kallade Bechdel testet som förödande få filmer klarar av: 
 

För att en film ska klara Bechdeltestet måste den uppfylla följande kriterier: 

  1. Ha minst två (namngivna) kvinnliga rollfigurer
  2. ...som pratar med varandra
  3. ...om något annat än män. ( Källa Wikipedia)
 
 
 
 
 
Jag läste i tidningen om hennes gästspel och ångrade bittert att jag inte släpade mig dit, inte minst för att applådera och stötta hennes engagemang som av många anses så hotfullt att hon utsatts för gräsliga trakasserier. Hjälp till att sprida! 
 
Hjälp till att hoppas på Barak Obama, jag är inte så där väldigt religiös men min Gud, den som jag kanske tror på, tror på att kvinnor ska ha rätten över sina egna kroppar, de ska inte styras av dubbelmoraliserande abortmotståndare och mormoner. I dagslägets undersökningar leder Obama men Romney har en hel massa grymt rika polare som slänger in gigantiska summor i hans kampanj, hugaligen!!!