Medienätverk Norr för samsyn, styrka och utveckling

Sedan 1994 har lärare på Medieprogrammen i Norrland träffats för erfarenhetsutbyte, kompetensutveckling och uppdatering både vad det gäller gymnasiets utveckling och vad högskolor, universitet och forskning efterfrågar. Det har betytt väldigt mycket för oss som arbetar och naturligtvis har det också betydlese för den utbildning våra elever får. Det har gett oss kraft att kräva rätt utrustning och förutsättningar genom att jämföra oss med goda exempel, istället för att konkurrera och fundera på om vi är bättre eller sämre än varandra. Genom åren har vi haft kontinuerlig kontakt med Skolverkets representanter och vi har skrivit och meddelat våra åsikter.

27-28 oktober har kollegorna på Borgarskolan i Gävle, varit värdar, Conny, Göran, Patricia, Sussie, Hasse, Jonas, Kerstin och deras kollegor, rektorer och bespisningspersonal. Deltagarna för övrigt kom från Härnösand, Östersund, Kramfors, Sandviken, Sundsvall, Söderhamn och Kiruna. Vi saknade Luleå, Piteå, Skellefteå och säkert några andra också. Vi hoppas att vi ses allihop i Östersund nästa år. Med stöd från Christina Månberg från Skolverket som verkligen betonade nätverkens betydelse så hoppas vi att alla ska ges mölighet att vara med.

Vi har hetat MP-Norr tidigare utifrån programnamnet Medieprogrammet. Nu när de flesta av oss jobbar på estetik och media eller samhällsprogram med medieinriktning så blir namnet Medienätverk Norr.
Krister Sander, från Sundsvall har varit med från början...det innebär att vi har träffats med jämna mellanrum i sjutton år!!!!!Göran Perpåls är en av värdarna. Staffan Westerlund som står bakom Midgårdsskolans Micke Rutberg, är från Härnösand och tillhör också en av dem som varit med LÄNGE.Maja, Micke och Borgarskolans Patricia Kingdon lyssnar fokuserat.Stående inslag i våra träffar är en rundvandring i lokalerna. Lasse Pettersson från Östersund äter äpple och funderar kanske på lokaler. Östersundarna lämnar sitt mediehus nu och flyttar in i Wargentinskolan. De har tagit över stafettpinnen enligt traditionen och blir värdar nästa år.Vi går hem till hotellet och fräschar upp oss lite. Sedan ska vi ta oss till en fantastisk festlokal och middag. Men det kan ta tid att gå, även en mycket kort sträcka när det är massa fotografer som promenerar ihop.

Gävle Kommun bjuder på trerättersmiddag i Stadshusets enormt pampiga Spegelsal. Klart imponerande! Vi har för avsikt att vara värdar 2014. Då hoppas vi att Umeå Kommun bjuder till.Här har vi de vidrigt överglada vinnarna av musiktävlingen...ähhh Grattis menar jag!Maja och Micke trasslat in sig i nånting. Vi lever inte upp till vårt Umeårykte att hålla ut länge på festen, utan vi går hem innan elva. Vilket vi är himla nöjda med för då kan vi lyssna helt och fullt på Skolverkets Christina Månberg, som är så duktig, tydlig och trevlig.Christina går igenom hur de på Skolverket har arbetat med, och hur de har tänkt kring den nya gymnasieskolan. Vad är ett ämne? Vad är en kurs? Hur hänger allt ihop? Hur hänger det ihop med EU:s nyckekompetenser? Hon lyfter också vikten av att vi redan nu är på hugget inför det kommande gymnasiearbetet och det viktigaste är att vi jobbar med kollegial implementering, att vi samarbetar med högskolorna och att vi åker till estetkongressen som är varje år. Nätverksträffar är också en mycket viktig del. Därmed har vi Skolverket i ryggen som stöd för oss när vi ansöker om att få delta i estetkongressen i Göteborg i vår och även den resa till Stockholm vi vill göra för att ta del av konst, design och reklamutbildningarnas slututställningar. När vi ser deras examensarbeten får vi också en bild av hur våra elever kan göra sina. De ska "redovisas på ett sätt som är relevant för aktuellt högskoleområde" (Skolverket).

Tack Gävle, så väldigt mycket tack! Vi får ursäkta att vi inte höll måttet vad gäller uthållighet på kvällen. Men har man hållit på i sjutton år så orkar man kanske inte...Det viktigaste av allt är maten, och den var BRA!