Film- och tv-kunskap på studiebesök

Julia Hedlund gammal medieelev numera anställd på SVT Västerbotten visar hur det går till att sända nyheter och hantera all teknik själv
 
Jag har en så rolig kurs nu, Film- och tv-kunskap, en valbar kurs oavsett vilket program man läser. Så det är en blandad grupp med elever från Samhällsprogrammet, olika inriktningar och årskurser, Estetiska programmet Musik och Estetik och media. Kursen är ny för mig vilket gör att jag satsat järnet på att försöka få till bra genomgångar och uppgifter. Jag undervisade i många år för länge sedan en 50 poängskurs som hette Filmkunskap, men denna är på 100 poäng och inkluderar attlså- också tv och den förändrade digitala världen. Viktigt är också att ta sig utanför skolan för att se film men också få insikt i hur film- och tv-branschen ser ut och fungerar. 
 
Så i måndags var vi på studiebesök på Film i Västerbotten och blev mycket väl omhändertagna av Johan Lundström och Lill Casslind. Där fick eleverna en inblick i hur den regionala filmproduktionen ser ut, hur den stimuleras och finansieras. Vi fick också se ett antal filmer i deras lilla biograf.
 
På torsdagslektionen var det dags att besöka SVT Västerbotten och där tog Karin Wiechel redaktionschef emot oss med den äran. Det blev ett helt fantastiskt besök där hon berättade om det journalistiska arbetet men hon ställde också frågor till eleverna som fick berätta om sig själva, sina medievanor och hur de tog del av nyheter. Intressant där är att de flesta får sina nyheter från sociala medier såsåm Tiktok, Instagram och att de sedan googlar vidare. Några nämnde dock appar från nyhetsredaktioner som följer spelregler för press, radio och tv såsom Aftonbladet, Dagens nyheter, Västerbottens Kuriren och även New York Times.  Man kan undra hur det påverkar samhället och demokratin att de etablerade medierna förlorar läsare och att allt fler tar del av sådant deras algoritmer skapar. Åh andra sidan visar både pandemin och kriget i Ukraina att befolkningen i stort har mycket högt förtroende för SVT och även SR och att många vänder sig till dem som förstahandskälla när det är viktigt på riktigt.
 
Marilen Karlsson, också gammal Midgårdselev berättar om sitt jobb
 
Karin Wiechel vår engagerade värd tillika redaktionschef och Julia Hedlund 
 
Frida Wengberg som jobbar med Sverige idag (också gammal kär medieelev) på redaktionen
 
Här en lite snyggare bild på Frida och hennes kollegor 
 
Vårt studiebesök hade fullt fokus på nyhetsjournalistik men vi fick titta in i stora studion också där kvällens Go`kväll förbereddes 
 
...där tog Go`kväll-proffsen Susanne Jonsson och Hedvig Ander en selfie
 
Två timmar fick vi av fakta, pepp för public service och insikt i hur det är att arbeta som journalist och om vikten av lokala nyheter. Och Karin uppmanade eleverna att skaffa svt-appen, det ska nog jag också göra trots att jag ju är ett typiskt exempel på gammelmediakonsument. Tack så hjärtligt!