Goliat - Gå och se!

Tisdag kan ofta bli den spontana biodagen. Komma hem etfer jobbet, spana in utbudet och ibland ge sig iväg tio minuter innan filmen börjar, med en banan som nödproviant i näven. Idag var vi redan från början inställda på att se Peter Grönlunds nya film Goliat. Han som gjorde succé på Guldbaggegalan ifjol med Tjuvheder. Vi var redo med bananerna för vi trodde att filmen började 17.45 men såg sedan att det var 18.15, så vi hann äta lite rester, ta en snabb kaffe och dra ner på stan.
 
Peter Grönlund vill skildra livet på Sveriges bakgårdar. Han jobbar gärna med amatörer för att skapa äkthet och närvaro. Jag har bara sett Goliat men måste se till att få tillgång till Tjuvheder snarast. 
 
En fruktansvärt bra och angelägen film med lysande skådespelarprestationer. Socialrealism är genren och man känner kopplingen till brittisk diskbänksrealism om samhällets utsatta på ett kärleksfullt sätt à la Ken Loach med flera. Under min ungdom och min utbildningstid pratade man ofta om det sociala arvet och hur det styr våra val och möjligheter. Detta är en film som visar hur det kan se ut i praktiken. En sjuttonårig kille som verkigen inte vill in i kriminaliteten men som mer eller mindre tvingas för att småsyskonen ska få mat och husrum när farsan åker in på kåken. Och för att morsan, svårt drabbad av fibromyalgi, inte kan ta hand om familj och ekonomi. Ett moment 22, ett omöjligt dilemma Och så jäkla starkt. Gå och se!
 
Här är trailern:
 
 
 
 
 
Här en intervju med Peter Grönlund och de två bärande skådespelarna: