Next generation

Underbara elever i bild, dans, medie och teaterettorna i applådtack till låten Goliat i torsdags
 
Förra veckan hade vi projektvecka med föreställningen Next generation. Genomdrag, tekniska repetitioner, generalrepetition inför publik och tre föreställningar. Uppdraget, som är slutuppgiften i kursen Estetisk kommunikation, var att skapa en performance på åtta minuter på temat miljö och med inspiration från ett gäng fiktiva skurkar och hjältar. Åtta grupper med cirka åtta elever, och från olika program som med estetiska uttryck ska skapa mening. 
 
Många av eleverna har varit modiga och utmanat sig själva och de har varit tvugna att samarbeta. Föreställningen blev jättefin. Men på tisdagförmiddag, då allt var kaotiskt och extremt ofärdigt tänkte jag; varför utsätter jag mig för detta? Denna kurs måste jag be om att få slippa nästa år. Det är omöjligt att få till detta! På onsdag eftermiddag och under torsdagens föreställningar gick tankarna på ett helt annat sätt: Tänk, att man får betalt för detta! Att man får vara med om ett sånt fantastiskt gäng! Så modiga, så professonella, så snälla! Så hoppfullt!
 
Jag fick som vanligt äran att presentera föreställningen och då sa jag:
 
Tove Janson frågar i en av sina böcker: Vem ska trösta Knyttet? Här bakom, innanför de svarta tygerna sitter 65 ungdomar tätt, trångt och tyst. deras fråga är: Vem ska rädda världen? Det finns å ena sidan klimatförnekare som hävdar att klimathotet är fejk news. Å andra sidan finns dem som gett upp, anser att loppet är kört. varför ens bry sig? Däremellan står väl de flesta andra av oss och pendlar mellan hopp och förtvivlan, mellan framtidstro och helvetesgapet.
 
Vi börjar här och nu med att låta bild, dans, medie och teaterettorna tolka temat miljö med estetiska uttryck och inspiration från några fiktiva skurkar och hjältar.
 
Konsten och kulturen är viktiga nycklar till insikt, empati och förståelse. Kanske en väg att vända vanmakt till vrede och viljekraft. Namnet Next generation syftar nog inte till att lägga ansvaret på nästa generation utan ska nog mer ses som en retorisk fråga eller uppmaning till oss och vårt ansvar för att det överhuvudtaget ska finnas förutsättningar till ett värdigt liv för nästa generation och nästa.
 
Goliat
Vad var det vi sa
När vi sträckte ut våra armar
Vad var det vi sa
När vi två tittade ut ifrån berget
Vad var det vi skrek
När drömmar bar oss bortom stan
å en dag ska vi härifrån
Vi sa: vi ska ta över
Vi ska ta över världen
Vi ska bli stora
Vi ska bli mäktiga, ha ha
Och vi ska göra jorden hel
Ja vi ska göra vattnet rent
Och vi ska aldrig skada
Varandra mer
Och vi ska slåss
Ja, vi ska slåss mot Goliat
Så tro på mig för jag vet att
Du är modigast
Vad var det vi sa
Som vi aldrig nånsin skulle glömma
Vad var det vi såg
I soluppgången vid sjön
Vad var det vi skrek där
På vägen hem över fotbollsplan
En dag ska vi härifrån
Ni ska ta över
Ni ska ta över världen
Ni ska bli stora
Ni ska bli mäktiga, ha ha
Och vi ska göra jorden hel
Ja vi ska göra vattnet rent
Och vi ska aldrig skada
Varandra mer
Och vi ska slåss
Ja, vi ska slåss mot Goliat
Så tro på mig för jag vet att
Du är modigast, du kan
Låtskrivare: Laleh Pourkarim / Gustaf Egil Thorn
Text till Goliat © Kobalt Music Publishing Ltd.
 
Jag tror att eleverna i bild, dans, medie och teaterettorna för alltid kommer att tänka på estetprojektet 2019 när de hör Lalehs underbara låt Goliat.
 
Här repeteras scenen där en ursprungsbefolkning ledd av en Pippi Långstrumpinpirerad karaktär blir hotad av miljöförstöring. King Kong är den Gud de tillber och lyder
 
Här värmer kollegorna Sari och Agneta upp hela gänget. Kropp och röst och gemenskap. Inför föreställningen också en klassisk raket
 
 
Filippa från Sveriges radio P4 gjorde ett kort inslag med intervju av både elever och mig
 
Nu ska projektet utvärderas och vi ska så småningom sätta betyg på kursen,  men idag, efter att ha tittat på den inspelade föreställninge tilsammans, firat med chips, ostbågar och cider så ska vi bara njuta av känslan och minnet av ljudet i filmsalen när eleverna sjöng med i några av låtarna från föreställningen, bland annat Goliat.