Fotokurs grundkurs del 2

En fotogenisk man som försvinner i bråten på balkongen
 
Nu är det dags igen för genomgång av bildutsnitt och bildkomposition eftersom medietvåorna ska göra tidning och medieettorna ska göra bildspel. I samband med att man ska undervisa och hålla genomgångar blir man såklart extra uppmärksam på bilder runt omkring, och dagens VK bjöd på ett nytt praktexempel. Mannen som porträtteras ser verkligen fotogenisk ut men varför har man placerat honom på en röd kundkorg? Är det han som är elkällan till ljusslingan, det ser ut som att sladden går till honom. En handduk på bordet, en omkullvält blomlåda, ett par skidor som sticker fram, ett troll, något med en hoprullad elsladd och en plaststol som syns litegrann. Trots allt detta så går Rolf Lindbäck genom bilden på något sätt, men så oerhört mycket bättre det hade varit om man rensat lite.
 
Samma röriga balkong men en höjd kamera vilket gör att bakgrunden kommer med och att Rolf får ett enris i huvudet. Ett kortare skärpedjup vore bra för att bestämma vad som ska vara i fokus.
 
Detta exempel är kanske inte riktigt lika tydligt,  det är svårare att få fina bilder med inomhusljus vilket syns här. Lampan i bakgrunden känns onödig, bullarna och delar av stolar och möbler likaså.
 
Det här är nog det mest avskräckande exemplet och om det har jag skrivit här:
 
Som vanligt är det inte fotografen, som är en duktig skrivande journalist, jag är ute efter men jag tycker att en tidning som nu är aktuell för titeln Årets dagstidning, bör ha en mer medveten bildpolicy. Det är som att man inte tillmäter familjebilderna lika stor vikt trots att de tar upp jättemycket plats i tidningen. Skicka med en fotograf eller skicka den som gör jobbet på en grundkurs.