Jag lever upp till min payoff

Anslutningen avbröts precis när jag började få nån sorts insikt...
 
Presentationen av mig på Instagram är "Teknikbråkande medielärare som går igång på grejer hela tiden." Och ja, jag brukar säga att jag är Sveriges mest otekniska medielärare, dessutom blir jag vansinnigt, omoget arg när det går fel. Undrar om mina kollegor i smyg kallar mig kolerisk?
 
Nu håller vi på, alla lärare i Umeå Kommun, att hantera en ny variant av Lärum, ett nytt sätt som såklart är avsett att på alla sätt bli bättre och mer pedagogiskt. Men det är lång väg dit, många krockar och kortslutningar. Här ovanför är en skärmdump från när jag äntligen kommit åt elevvyn, alltså hur det pedagogiska verktyget ser ut från elevens perspektiv. För det är oerhört svårt att instruera eleverna när det ser ut på helt olika sätt för mig och dem. Eleverna är beroende av att kunna lämna in arbeten och få dem kommenterade och bedömda men i dagsläget verkar ingen förstå hur det går till. Jag var på väg men då bröts det.
 
Jag försöker en gång till...och det skiter sig
 
 
Men då går jag in i ett rum i tidigare nämnda pedagogiska verktyg där det finns tips och instruktionsfilmer och hittar precis den rubrik jag söker...
 
...men det visar sig vara en gammal film till det gamla systemet
 
Några elever knackar på dörren och vill ha hjälp med något jag inte kan hjälpa till med men försöker ändå. Inte mina elever men de letar efter sin rektor så jag försöker hjälpa till. När jag går tillbaka till datorn för att forska vidare så har jag loggats ut ur systemet och då ser det ut så här:
 
Och det är väl extra IRRITERANDE att dessa felmeddelanden och error, error errorbilder är så hiskeligt FULA
 
Det är en särskild sorts stress när tekniken krånglar, Det gör liksom ont i hjärnan och magen samtidigt. Man är så oerhört beroende av tekniken men det finns så många alternativ; ibland ska man spara, ibland ska man klicka i en ruta ibland behövs ingenting och ibland behövs ett par tre oika sådana moment för att saker och ting ska komma på plats på ett rättssäkert och pedagogiskt sätt. PUH!
 
Jag har precis bjudit in en pedagog på skolan till vårt arbetslag som har rett ut en del frågetecken i Lärum men hon berättade också att eleverna idag, tvärtemot vad många av oss andra tror, är datorovana! De är smartphonevana, alltså de är fenomenala på att leta filmer, hemsidor och klicka sig vidare och hantera appar, men datasystem med många klipp, att spara filer, lämna in på rätt plats länka och dela filer och framför allt lämna ifrån sig arbeten i tid, på rätt plats är många oförmögna till. Det finns många tekniska utmaningar ännu.
 
Nu när jag skulle kolla presentationen till Instagram passade jag också på att läsa presentationstexten till bloggen, det kan vara bra att uppdatera den, kanske skulle skaffa en ny bild, men jag gillar den som är typ sju år yngre. Så här lyder presentatione till den här bloggen: 
MammaMedia heter Cecilia Holm och är en bild-, och medielärare som vill diskutera medier och dess påverkan. Begreppet Mamma Media har jag fått från Våldsskildringsrådets första skrift som Karin Stigbrandt skrev 1991, där hon jämför Pappa Skola och Mamma Media där den förste står för en ålderdomlig, avskild värld och den senare som någon som alltid finns till hands med näring, tröst och underhållning. Jag hoppas kunna vara en lycklig kombination eftersom jag arbetar i skolan. Mamma Media, bloggaren, slår också ett slag för kreativitet och skapande som en motkraft till kommersialism, passiv konsumtion och underhållning till döds. Vardagen, kroppen och tekniska svårigheter är också något som behöver behandlas mellan varven. Jag bor i Umeå, arbetar på estetik och medieprogrammet på Midgårdsskolan. Foto: Micke Rutberg
 
 
 
#1 - - Paul:

Hej hopp i medievärlden

Jag som trodde att all tekniken numera bara rasslade på med blixtens hastighet och utan alla problem. Eleverna hade ett kanongrepp om allt tekniskt, lärarna kunde överföra bilder, filmer, kunskap nästan intravenöst... men ack så är det alltså inte. Själv svär jag högt när "Word oväntat avslutats" och jag inte har sparat min text, för det har man aldrig när Word oväntat avslutas och dom undrar om man vill skicka en rapport till Microsoft om detta. Visst då vill man ju helst skicka dom en mindre sprängladdning. Men ge aldrig upp! Bit ihop! Kämpa på! Själv behöver jag gå en kurs i hur man man använder en sk smartphone, jag kan ringa på den och ibland lycka jag skicka ett sms men allt annat är för mig helt okänt. Kram Paul

Svar: Hej käre gamle kollega! Skicka ett sms till mig får vi se om du lyckas! Då svarar jag! NU ska Anita och jag ut och ta en after work, eller AW som man verkar säga nuförtin.
MammaMedia