Aborträtten hotad världen över

Mina egna barn Sanna, Klara och Viktor är det allra bästa som hänt mig, den största glädjen och stoltheten i livet, de var önskade och välkomna på alla sätt och vis
 
 
I den bästa av världar är varje graviditet önskad och alla barn välkomna till världen. Varje mor, varje far, varje målsman är förberedd på föräldraskapet. Redo. I den bästa av världar är varje samlag ömsesidigt önskat och genomfört i lust och kärlek eller bara glad kåthet. I den bästa av världar vet man hur man skyddar sig mot oönskad graviditet och har dessutom tillgång till de preventivmedel man föredrar. 
 
Tyvärr lever vi inte i den bästa världen när det kommer till detta. Är det så att i den bästa världen för somliga har kvinnor  inte någon egen sexualitet, ingen egen lust utan ska bara fungera som kärl för männens behov och för att befolka världen?
Jag läste för länge sedan i Dagens Nyheter om  abortmotståndare som demonstrerade utanför abortkliniker i USA, som hotade både personal och dem som ska göra abort. Samma personer kunde komma dit med sina egna döttrar för att de på något konstigt sätt blivit gravida i simbassängen eller via någon toalett och därför tänkte man sig att bortse från sitt abortmotstånd bara just för deras annars så heliga dotter.
 
Idag blåser iskalla vindar för världens alla kvinnor som kommer att behöva genomföra en abort. Kan de får rätt till en legal eller måste den bli illegal? I USA är det många som vill ha strängare regler, det är en oproportioneligt stor fråga. Man vill i alla fall att det ska bli dyrare att genomföra en legal abort och där upplever jag att dubbelmoralen blir extremt tydlig, eftersom de som har pengar och  kontakter, abortmottståndare eller inte, kommer att kunna ordna det för sig. Det är redan idag restriktioner i en del delstater som gör det svårare för de sämst ställda kvinnorna att få hjälp med flera olika kvinnorelaterade sjukdomar eller möjligheter till legal abort. Dessutom finns önskemål och planer på att USA:s bistånd inte ska gå till länder där abort är tillåten, alltså påverkar det kvinnor i hela världen.
 

Fem argument för rätten till abort

1. Alla kvinnor har rätt att bestämma över sin egen kropp och hälsa. 
Reproduktivt självbestämmande är en mänsklig rättighet som är fastställt i ett flertal internationella konventioner.

2. Rätten till abort ger ett mer jämställt samhälle.
Rätten till reproduktiv hälsovård inklusive preventivmedel och abort är en förutsättning för ett hållbart jämställt samhälle. Aborträtten är kopplad till de mänskliga rättigheterna rätten till liv, rätten till hälsa, rätten till privatliv och värdighet och rätten till ickediskriminering.

3. Restriktiv abortlagstiftning minskar inte antalet aborter.
Studier från bland annat WHO visar att en strikt abortlag inte hänger samman med låga aborttal. Aborter genomförs, men under osäkra former. 

4. Kvinnor runtom i världen riskerar dagligen sina liv i osäkra aborter. 
- Det dör i genomsnitt 5 kvinnor i timmen på grund av osäkra aborter.
- 47000 kvinnor dör per år och miljontals får svåra komplikationer.
- Enligt WHO genomförs nästan 20 miljoner osäkra aborter årligen, de flesta i fattiga delar av världen.
- Ingreppen görs ofta sent i graviditeten, ofta används smutsiga instrument och det är vanligt förekommande att aborten genomförs av kvinnan själv eller av personer som inte är kunniga.

5. Abort som utförs under säkra former utgör ingen medicinsk risk för kvinnan.
Det är ovanligt med allvarliga komplikationer efter en abort eftersom de flesta aborter görs tidigt i graviditeten. Risken för att få besvär efter en abort ökar ju senare i graviditeten den görs. Den vanligaste rädslan vid en abort är att man inte ska kunna få barn i framtiden. Risken för detta är mycket liten, mindre än en på tusen, oavsett om man gör en kirurgisk eller medicinsk abort.

Från RFSU:s hemsida

 
 
Att människor kan engagera sig så makalöst i fördömandet av andra människors misstag. Ofta samma människor som gladeligen, moraliskt supportar dödsstraff. Att det finns så många män som är så engagerade i massa ofödda barn som sedan tar minimalt med ansvar för de redan födda. Jag tycker att det ligger ett klassiskt förakt för kvinnors sexualitet i abortmottståndet. Jag vet att det finns massor av kvinnor engagerade i  så kallade "Pro-life" rörelsen också, men det fanns kvinnor som angav andra kvinnor i samband med häxprocesserna också, för att ligga väl till hos prästerskap och manliga beslutsfattare, för att själva framstå i bättre dager.
 
 
Det finns ingen rim och reson i hyllandet av det liv som finns i ett outvecklat foster, jämfört med det engagemang som borde finnas för de redan födda, de som är fattiga, de som svälter, de som inte får gå i skolan. Med bra sexualundervisning, tillgång till preventivmedel, jämställdhet mellan män och kvinnor så blir det färre anledningar till abort. Men det kommer alltid att slinka in små spermier där de inte ska, när de inte ska, för vi är ofullkomliga, ja, kanske inte du, men mänskligheten totalt, gör fel,  hoppar över skaklarna, dricker för mycket och är slarviga. Vi kanske blir kåta bortom förnuftets gräns, den kåtheten är något Gud eller Moder jord utrustat oss med och utifrån att läkarvetenskapen kommit så långt som den har så tror jag att Hon överser med våra övertramp om vi för övrigt är goda ansvarsfulla medmänniskor som heller förstår än fördömer
 
.
En tidig abort är inget stort eller svårt medicinskt ingrepp, det ska inte vara ett alternativ till preventivmedel MEN varje kvinna, oavsett klass, ska få hjälp att själv ta ansvar för sin kropp och sin reproduktion. Restiktiv abortlagstiftning verkar leda till illegala aborter senare i graviditeten och då är gränsen svårare och riskerna större.
 
Det här är ett inlägg jag har tänkt skriva i flera år, men det blir aldrig tillräckligt bra, inte nu heller men nu får det skrivas klart och publiceras oavsett kvaliteten. Droppen var såklart presidentvalet och den vind i seglen som världens abortmottståndare nu fått bland annat i Polen, Turkiet och Ryssland. Jag hörde  en intervju i TV med en ung kvinna i Istanbul som var orolig för nya lagar kring abort, även om kvinnan blivit våldtagen ska hon föda barnet, skulden läggs på kvinnan. Nu borde jag väl engagera mig i nån förening eller bli mer engagerad i dem jag redan är medlem i. Jag ska kolla upp mitt medlemskap i Amnesty och Rädda barnen ( inte till varje pris de öfödda, oönskade) till att börja med.
 
 
Intressant här nedan om olika religioners definitioner av när ett foster räknas som ett liv: