Studiebesök på SVT Västerbotten

Saga Långdal, Catarina Norén , Sofia Lundgren och Ron Maslo på nyhetsredaktionen på SVT
 
Tretton elever läser pluskursen Journalistik, reklam och information. Det är elever från olika program och från både årskurs ett och två. Jag jobbar hårt för att kursen ska bli förankrad i verkligheten kring de tre områdena journalistik, reklam och information. Det försöker jag göra genom att ta med gruppen på studiebesök och kanske ha någon som beställer ett samarbete, som i år då eleverna gjorde en kampanj mot vattenpiperökning för Västerbottens landsting. Vi har besökt kommunikationsbyrån Jo Kommunikation, VK och Sveriges radio Västerbotten.
 
Igår var det dags att knyta ihop säcken, någon form av kursavslutninge genom ett besök på SVT Västerbotten. Det har mailats och planerats och journalister har anlitas och satt av tid för att ta emot besökarna. Tre!!!! elever  och så jag, var där och blev emottagna av Catarina Norén  som är gruppchef och hade lagt upp ett program för besöket. Fyra andra elever var på studieresa i Finland och fem elever var SJUKA, ja, kanske, vad vet jag? Men blir SJUKT besviken när man tänkt så mycket och försökt få till det. Men det är kanske så att inga aktiviteter som inte ingår i betyg, uppgifter eller kunskapskrav anses vara tillräckligt viktiga för att inte vara sjuk. Fast nu var dom kanske supersjuka och så var det himla oturligt att det krockade med en finlandsresa.
 
Och man ska tänka på dem som faktiskt deltar och hoppas att det var givande för dem. De fick en sista koppling till public service och fria mediers roll för demokratin och ett bra samhälle, de påmindes om vikten av att kunna berätta och organisera och att vara mångsysslare och leverera. Att de också fick en inblick i arbetsmiljö och hur stor arbetsplats SVT Västerbotten faktiskt är kändes bra. Och de som tog emot oss gjorde det suveränt trots den lilla skaran.
 
Vi var på nyhetsredaktionen, nyhetsdesken, studion och de kontor och avdelningarna där man bygger Go kvälll och Fråga doktorn bland annat. 
 
Karin Wiechel ser lite trött ut på just detta foto men talade engagerat om SVT nyheter och public service tog oss med till nyhetsdesken 
 
Agneta Stefansson är producent för Go kväll tv-magasinet med superhöga tittarsiffror, hon berättade hur man bygger ett magasinsprogram och hur man organiserar arbetet.
 
Vi fick också göra ett besök i studion där barnprogram spelades in, det var robotkalas 
 
 
Ett stort tack till SVT från en sann public serviceälskare på Midgårdsskolan!