Nationell Estetisk Kongress 2016 i Norrköping

Tomas Olsson, Sigrid Hagersten och Cecilia Holm stolta representanter för Umeå
 
Norrköping! Jag har aldrig varit där förut och blev nästan förälskad! Det var så himla fint! Staden fick sina stadsrättigheter på 1300-talet och hade en storhetstid under 1600-talet då holländaren och handelsmannen Louis de Geer flyttade dit. Då var staden befolkningsmässigt näst störst i Sverige, idag ligger den på tioned plats. de Geer drog igång industrier varav bland annat textilindustrin har varit en viktig del i stadens historia. Huvudlokalen för Nationell Estetisk Kongress var just de Geer-gymansiet.
Det var så många fina gamla hus och området kring Motala ström som slingrigt och krångligt tog sig fram genom det gamla industriområdet var fantastiskt.
 
Fantastiskt var det också att träffa estetlärare från hela Sverige. Att få jämföra, diskutera och lyssna på experter inom olika estetiska fält. Som vanligt har jag haft storartade planer på graden av dokumentation men nu passar jag på att lägga ut litegrann i alla fall.
 
Saxat från NEK:s hemsida www.estetkongress.se

"Nationell Estetisk Kongress är ett nätverk för alla som arbetar på framförallt gymnasiets estetiska program och också för alla gymnasieskolor som erbjuder estetiska kurser. NEK erbjuder också ett nätverk för de konstnärliga högskolorna och har intresse även för Kultur- resp Folkhögskolor.

Det arrangeras en årlig kongress i samverkan med Skolverket varje vår, på olika platser för varje år. Kongressen erbjuder dels föreläsningar och information kring Estetiska programmet och estetiska kurser, dels fortbildning och inspiration i form av workshops, demonstrationer, diskussioner och presentationer. Det viktigaste inslaget på kongresserna är kanske mötena med kolleger och skolor från hela landet, möjligheten att jämföra olika sätt att lösa och förhålla sig till kurser, bedömningar och genomföranden."

 

Sverker Zadig, som tillsammans med Skolverket och en värdskola arrangerar kongressen varje år, fotograferar och ser nöjd ut
 
Förutom ett späckat program med workshops, diskussioner och föreläsningar så ingår en fest i kongressen. I Norrköping gick den av stapeln i ett gammalt vacker värmeverk numera med namnet Värmekyrkan
 
Elever från särskolegymansiet underhöll före maten och betydelsen av estetiska ämnen blev övertydlig, vilken glädje och vilket engagemang! Med vilken stolthet de undehöll oss. Många tårade ögon.
 
Skellefteå rules med representanter för musik, dans, bild och media
 
Karlstad skiner i kapp
 
Som en del av en koreografi eller scenografi stod borden i Värmekyrkan...
 
...här hängde festdeltagarna senare när de pausade från dansen som drog i gång med världens ös 
 
 
Godnatt vackra stad sa jag relativt tidigt och rumlade hem till Elite Grand Hotell