Gymnasievalet Estetik och media

Maja Kemi på Mindyardreleasen 2014
 
Nästa vecka sätter vi igång igen, med information om de program eleverna har att välja på till gymnasiet, det kommer busslaster varje dag med nior från kommunnens alla högstadieskolor. Vi får jobba hårt för att tydliggöra vad vi utbildar för och vad det kan leda till. Vårt program som är så viktigt brukar vara lite svårt att beskriva. Medierna som omger oss verkar så självklara och vi använder dem ju hela tiden, men att lära sig producera medier och att lära sig förstå hur medier fungerar och påverkar är en viktig förutsättning för demokratin men också för att förstå sig själv och hur man påverkas av reklam, ideal, propaganda och annan retorik. Vem äger medierna och hur påverkar det dess innehåll?
 
Fortfarande kan vi ha problem med att nå ut med att: alla estetiska program är högskoleförberedande: de ger alltså behörighet till universitet och högskolestudier, även Estetik och media.
 
En del kan fortfarande fråga: Men vad kan man bli då, om man går Estetik och media? Ja, man kan bli lite vad man vill, precis som om du går samhällsprogrammet eller naturprogrammet, men du får en unik kompetens i hur man jobbar med digitalt skapande, medieproduktion och hur medier påverkar.
 
Ordet estetik kan nog också skrämma en och annan som vill fota och göra snygg layout, men det finns där för att det handlar om medieproduktion utifrån ett estetiskt perspektiv, du ska kunna koppla ditt medieskapande till konstens historia, dess betydelse för människan och samhället. Man ska också bli medveten om konstens och mediernas förmåga att skapa mening och spegla rådande ideal. Estetik handlar om hur vi med våra sinnen upplever konst av olika slag och det kan också handla om en undersökning av problem, begrepp och förutsättningar när man talar om bildkonst, musik, teater, dans, litteratur och film. men det bli kanske lite väl komplicerat att prata om när vi i speedating-takt ska berätta för alla nior. Åtta olika tillfällen, åtta olika grupper och vi har fördelat informaitonspassen mellan oss tre karaktärämneslärare och så är det två elevambassadörer med vid varje pass som tar hand om niorna.
 
Vår kommunikatör har sammanställt en grund för ett bildspel och nu så har AnitaBlomkvistJohansson pimpat det med snygga elevarbeten, Bitte, fotolärare ska komplettera med elevfoton, sen är vi redo att möta niorna och hoppas att de ska förstå vad det handlar om och att de som är intresserade ska komma hit nästa höst. Här nedan kommer delar av den presentation vi ska ha som talarstöd när vi informerar om Estetik och media. ett högskoleförberedande program där du får arbeta praktiskt och kreativt med att skapa medieuttryck och granska och analysera. Stort fokus ligger också på att lära sig samarbeta.
 
 
 Ett elevförslag på layout för den årliga tidningen Mindyard
 
 Årets ettor har lärt sig berätta med bilder och olika bildutsnitt
 
 Sannah Nilsson som nu går i tvåan gjorde detta i Digitalt skapande ifjol
 
 Delar av förslag til reklamkampanj för Bildmuseet som ettorna gjorde i våras
 
 Här är skärmdumpar från en av reklamfilmenerna
 
 ...och Tom han fick jobb direkt efter examen och jobbar nu på Jo Kommunikation
#1 - Sabiina är namnlös

För att estetmedia är bäst! gick den linjen och ångrar det inte en sekund c:

Svar: Hejsan Sabiina! Va kul! Var gick du? Ahhh är det Sabina, Midgård??? Kram oavsett, från MammaMedia!!!
MammaMedia

#2 - Paul

Cissi & Co
Ni är världsbäst, typ! Schysta elevarbeten Kul som vanligt att se!
Kram till er alla!
Paul