Weekend i Vilnius del 2

 
 Torggumma på marknaden  Turgaus norr om centrum i Vilnius
 

Det är märkligt med livet, hur det rullar på och passerar. Man sätter upp mål och drömmar, något att se fram emot och längta till och så är det över, det kan man kalla för I-landsproblem eller lyx, för det är nog inte det största problemet väldens befolkning kämpar på med. Men vi som är mätta, varma och har ett jobb att gå till, kan kosta på oss dylika grubblerier. 
 
Vår weekendresa till Vilnius är avklarad för snart två veckor sedan och bilder, biljetter och minnen väntar på att få någon sorts uppmärksamhet, innan nya resmål och drömmar tar över fokus.
 
 Arkitekturen är mycket blandad, i centrum är det mycket barocka byggnader, men det finns också sovjetfunktionalism blandat med 90-tals kapitalism.
 
 
 På vissa ställen syn de gamla trähusområden som till stor del förfallit under kommunismen
 
 Trådbussarna syns överallt i staden
 
Vi var i Vilnius i samband med allhelgonahelgen och det var stor kommers med blommor och gravljus och lyktor
 
 
 Svamp i alla former är populärt
 
 
 Öst möter väst på marknaden
 
 Någon som behöver stöd?
 
Det gråkalla vädret följde oss alla dagar, trots det gjorde vi en utflykt med tåg till Trakai och det mäktiga sagoslottet som låg på en halvö. Vi gick inte in men promenerade längs stränderna, köpte hemstickade sockar i torgstånd och åt god mat på strandrestaurang. Vi åkte tåg de dryga två milen och promenerade sedan ut till halvön. Efter den utflykten sat det fint med bastun, poolen och relaxen på hotellet som vi fick boka för nån hundring extra.
Här finns en bra snabbguide som jag hittade först nu på nätet. Guide pdf