Fullsatt frukost för förebyggande

 
Klockan åtta, onsdag, en kylig septembermorgon samlas folk från Socialtjänst, Landsting, Länsstyrelse, skolor och förvaltningar för att höra om UmeBrås nya satsning mot cannabis och nätdroger. Lennart Andersson, enhetschef på UmeBrå, inleder med att berätta om ett par telefonsamtal han hade i våras med unga tjejer som uppmanat honom, och  oss andra vuxna, att göra något NU!!! Det är så vanligt med cannabis och nätdroger. Det är så lätt att beställa vid sin dator, man får ett sms med ett meddelande om att paket har anlänt till ICA, OK eller Preem, ingen avslöjande postavi som någon jobbig vuxen kan ställe frågor om. Attityden är liberal, det är ofarligt och så vanligt och närmast töntigt att inte ha rökt på. Det är farligt och skadligt och många av de idag lagliga substanser som säljs via nätet borde absolut vara olagliga. En av dem i Sverige som vet mest om detta ska vara Pelle Olsson, läs hans text här: Åtta myter om cannabis, då kanske du också får lite bättre argument i diskussionen om farligheten, vanligheten och jämförelsen med alkohol. Du får Googla på titeln, den är lite problematisk att bifoga som länk.
 
 Lennart Andersson framför den nya hemsidan
 
Vi är drygt 120 personer som samlats i Rex festvåning för kaffe, smörgås och information från dem som kan ämnet i stan. Fältarna, Polisens ungdomsenhet, Länsstyrelsen och inte minst Petter Lindberg som sitter i styrelsen för FMN, Föräldrar mot narkotika, som varit inblande i en film som gjorts för att påverka, för att spridas och för att förändra attityd och inställning till problematiken. Kommunikationsbyrån Plakat har tagit fram en kampanj och de visar  den nya hemsidan för UmeBrå och vi får se filmen som Martin Gärdemalm ( gammal Midgårdselev) och Lampray/Kreator har gjort Snälla, säg att det blir bra snart! Den är baserad på verkliga berättelser, den vill inte skriva någon på näsan, den är ingen instruktionsfilm och den ska fungera i flera olika kanaler. Se den här, och sprid den!
 
 
 
Martin Gärdemalm och projektledaren på Kreator som jag tyvärr glömt namnet på, fyll på i kommentarsfältet så skriver jag in rätt namn, det gäller de andra också. Hjälp till ni som var med!
Familjepeppen är en del av den verksamhet som ska göra det enklare att vara ne bra förälder och förebild
 
 
Peter Nordenkvist, projektledare på Plakat
 
Ingemar Larsson också från Plakat
 
Umeås engagerade fältassistenter
 
VK är med på ett hörn... i ett hörn längst in sitter det tre engagerade murvlar
 
Representant för Polisens ungdomsenhet
 

När frukostmötet var slut fick jag kasta mig iväg på cyklen för att hinna ha samling med min klass och på min väg genom den frusna staden grunnade jag på hur svårt det är att kämpa mot de positiva bilder av cannabis, som sprids i medierna. Det är lätt att känna sig som en dubbelmoralpanikande, rödvinspimplande, gamling som inte fattar nåt om hur det är ute i världen, bland alla coola musiker, i filmens värld, bland studenter och kulturliv. Jag  har tidigare själv skrivit ett upprört inlägg om en musikvideo, gjord här i stan, som gjorde mig helt vansinnig,Chockerande fel, drogliberal marknadsföring, läs gärna det men läs också om de åtta vanligaste myterna om cannabis! Och heja alla som arbetar för att Umeå ska bli en tryggare stad framförallt för de ungdomar som riskerar att hamna i missbruk, depressioner, utanförskap och en sämre livskvalitet genom att de eller deras omgivning brukar droger.